Два големи десантни кораба и един танкер от Северния флот на Русия са навлезли в Средиземно море

Два големи десантни кораба и един танкер от Северния флот на ВМС на Руската федерация са навлезли в Средиземно море, като крайната им точка не е известна. Плавателните съдове са били ескортирани от испанския флот, става ясно от съобщение на Министерството на отбраната в Мадрид.

"В периода от 21 до 26 март патрулните катери "Аталая“ и "Вигия“ наблюдаваха преминаването на руската група, състояща се от десантните кораби "Иван Грен“, "Александър Отраковски“ и петролния танкер "Кола“, в национални суверенни води“, бе подчертано в разпространения текст.

"От 21 до 26 март патрулните кораби "Аталая“ и "Вигия“ контролираха преминаването на руската групировка, формирана от десантните кораби "Иван Грен“, "Александър Отраковски“ и петролния танкер "Кола“, в териториалните води на Испания. И двата испански кораба участваха в операции по присъствие, наблюдение и възпиране под контрола на Оперативното командване и извършваха наблюдение на смени“, се казва още в съобщение на министерството.

Край португалския бряг руските кораби са били придружени от фрегатата "Бартоломеу Диаш“. Испанското министерство на отбраната съобщи, че групата се е насочила към Средиземно море. Информацията на ведомството се потвърждава от данните на корабите. На 28 март танкерът "Кола“ преминава между Тунис и италианския остров Сицилия.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Русия