Два пъти по-бедни сме от гърците

Със заплатите си българите могат да купят най-малко неща спрямо останалите жители на ЕС.

Румънците са с близо 50% по-висок жизнен стандарт

На последно място сме в ЕС по доходи на хората

Най-добре са в Люксембург

Стандартът на живот на българите е близо два пъти по-нисък от този на гърците. Това показват данни на европейската статистическа служба за доходите от труд в страните от ЕС.

Заплатите в България са най-ниските в ЕС. Те са над осем пъти по-ниски от възнагражденията в Люксембург и близо седем пъти по-малки от тези в Белгия. Но и цените на стоките и услугите се различават в отделните страни от ЕС. Затова, ако сравним заплатите според покупателната им способност, се оказва, че стандартът на живот в България е около два пъти по-нисък от средния за ЕС.

Най-близо до средното ниво в ЕС живеят хората в Австрия и Финландия, показват данните на Евростат. Най-добре са в Люксембург, където жизненият стандарт е с една трета по-висот от средния за ЕС. Това означава, че хората в Люксембург могат да си позволят не само по-нови коли, но и да ходят по-често на театър, на почивка, да ядат по-качествена храна и да плащат за по-добро здравеопазване.

В топ три на страните от ЕС с най-висок жизнен стандарт влизат и Дания и Германия, където покупателната способност на заплатите е с 16-17% по-висока от средното ниво. В Германия стандартът на живот е над два пъти и половина по-висок от нашия.

Най-близо до България са Литва, Португалия и Словакия, където жизненият стандарт на хората е с 21-25% по-висок от нашия. Със заплатите в Латвия и Унгария хората могат да си купят с 30% повече неща от нас. Следващата група страни са Чехия, Хърватия и Естония, където покупателната способност на заплатите е с над 40% по-висока от тази на нашите възнаграждения. А румънците живеят с 50% по-добре от нас.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Вашите пари