Две години имунитет дава руската ваксина

Разработена е на основата на човешки аденовирус

Тествана е върху няколко вида животни и върху хора

Москва: Съмненията са напълно безпочвени

Новината за официалното регистриране от руските здравни власти на ваксина срещу COVID-19, наречена “Спутник В”, бе посрещната със скептицизъм от мнозина експерти (основно западни), като основните критики са, че не е изпитана върху достатъчно голям брой хора, известен като Фаза 3 на тестовете за ваксини.
Специалисти твърдят, че няма достатъчно данни за руската ваксина, включително как е направена тя, доколко безопасна е, какъв е имунният отговор и дали наистина предпазва от COVID-19.

Руски официални представители и експерти, включително участвали в разработването й, днес предоставиха допълнителна информация за “Спутник В”.

Това е двукомпонентна векторна ваксина на основата на човешкия аденовирус (който съдържа S-антигена на новия коронавирус), съобщи руското здравно министерство. От ведомството допълниха, че ваксината е преминала всички необходими изпитания за безопасност и ефективност върху няколко вида животни (гризачи и примати), а след това е била тествана на две групи дороволци (по 38 души във всяка). Ваксината не съдържа компоненти на COVID-19. Вкарва се в организма по двукратна схема (две инжекции през определен период), което дава възможност за формиране на по-дълъг имунитет - до две години, допълниха от министерството.

Платформата, използвана за създаването на “Спутник В”, е разработвана от руски експерти почти 20 години и всъщност представлява база за други ваксини от миналото, като тази срещу ебола, посочва Ройтерс.
Една от последните ваксини, разработвани от руския Национален изследователски център “Гамалея”, който създаде “Спутник В”, била срещу MERS, върлувал през 2012-2013 г., който също е коронавирус. “Когато се появи новият коронавирус, нямахме никакви съмнения какво да правим и как”, казва зам.-шефът на центъра “Гамалея” Денис Логунов.

“Изглежда чуждите ни колеги усещат специфичните предимства на руската ваксина и се опитват да изразят мнения, които според нас са напълно безпочвени”, коментира днес руският здравен министър Михаил Мурашко.

Надпревара

Докъде стигнаха други разработки

Оксфордският университет разработва ваксина съвместно с британско-шведския фармацевтичен гигант “AstraZeneca”. Изпитанията сред над 1000 души установили, че тя е безопасна и създава имунитет. Лондон вече е поръчал 100 000 дози.

Ваксината на китайската компания “Sinovac Biotech” навлезе във вторник във фаза 3 на клинични изпитания с участието на 1620 души в Индонезия. Ако тестовете са успешни, ваксината ще бъде произвеждана от държавната индонезийска компания “Bio Farma” от началото на януари.

Американската биотехнологична компания “Moderna Therapeutics” е в трета фаза на своята разработвана ваксина, който вече е резервирана от Швейцария.

Германската фирма “BioNTech” в екип с американския гигант “Pfizer” разработват ваксина, която е в напреднал етап от тестове върху 30 000 хора. Ако те са успешни, през октомври компаниите ще поискат одобряването й.

Георги Тодоров, лабораторен лекар, пред “Труд”:

За шест месеца няма как да се направи ваксина

32 години нужни за полиомие­лита

Ваксината е създадена чрез извличане от плазмата на разболели се и оздравели хора на множество имуноглобулини. Да, най-вероятно действа, може дори да има и имунен отговор, той не може да бъде траен. При РНК вирусите това не може да се случи. Необходими са били 32 години на човечеството, за да се направи ваксина за полиомиелита, който е от групата на пикорнавирусите и около 20 г. - за морбили.

От 37 години е известно на човечеството, че има СПИН, който се причинява от ХИВ, който също е РНК вирус. Да сте видели ваксина срещу него?

Не казвам, че е невъзможно да се създаде ваксина срещу коронавируса, но съм убеден, че това не може да се случи за шест месеца.  От лекарска гледна точка за РНК вируса не може да бъде изработена ваксина за шест месеца. Може да се направи за година и половина, за две, за три, но за шест месеца няма как да стане. 

Академик Боян Петрунов, пред “Труд”:

Имат напреднала и модерна вирусология

Не са започнали третата фаза на изпитването

За да се твърди, че една ваксина е регистрирана, то би следвало тя да е регистрирана в двете най-големи институции - Американската агенция за храни и лекарства и Европейската агенция за лекарствата.

Първата ваксина, която започна на 27 юли трета фаза на клинични проучвания в САЩ - това е ваксина, която е разработена от Национални институт по алергии и инфекциозни болести, заедно с американската фирма “Модерна”. Изпитването се осъществява на 30 000 души, в 89 различни болнични структури, където ще се оценяват качествата на ваксината.

Институтът “Академик Н. Ф. Гамалея”, който е създал ваксината в Русия, е сериозен институт, бил съм много пъти в него, познавам се с директора му - Саша Гинцбург.

При разработването на ваксината е използван един от класическите подходи - да бъде инженерингово обработен един “добър” вирус - аденовирусът, който се използва като носител на антигена на коронавируса. Много ваксини се разработват по този начин. Руснаците имат голям опит с разработването на антивирусни ваксини. Те имат много напреднала и модерна вирусология. Въпросът е преминаването през трите фази на изпитването. Те още не са започнали третата фаза.

Коментари

Задължително поле