Две нови огнища на чума в Шуменско

Пак е засегната ценната Източнобалканска порода

Две нови огнища на африканска чума по свинете са потвърдени официално в Шуменско. Те са във Върбишко при диви свине и в Смядово, където е засегнат обект от ценната Източнобалканска порода. 86 животни в регистриран обект за отглеждане на свине от породата в град Смядово са били умъртвени и загробени.

Определена е 3 км предпазна зони около огнището, също и 10 км наблюдавана зона, в която попадат: от община Смядово - селата Кълново, Янково, Бял бряг, Веселиново, Александрово; от община Шумен - село Ивански и от община Велики Преслав - селата Златар и Суха река.

Преди месец в община Смядово, където предимно се отглеждат прасета от породата, пак беше констатиран случай. Източнобалканските свине пасат в горите, но тази практика беше преустановена.

Както "Труд" писа, при първия ловен уикенд на дива свиня авджии попаднаха и на мъртво стадо прасета в гора в землището на с.Менгишево, община Върбица. Потвърдена е чума за 19-те животни. Определена е инфектирана зона около констатирания случай и са предприети всички необходими мерки.

Коментари

Задължително поле