Двойно по-лесно придобиваме свой дом отколкото в Хонконг

Хонконг е най-недостъпният жилищен пазар в света.

Ванкувър и Сидни са в топ 3

Заплатите в столицата са най-високи

Жилище в София може да бъде купено два пъти по-лесно, отколкото в Хонконг. За десета поредна година Хонконг е най-недостъпният жилищен пазар в света според проучване на консултантска компания в областта на градското планиране.

В Хонконг жилище може да бъде купено със средния доход на едно домакинство за 20,8 години. Същевременно средната цена на жилищата в София е около 89 хил. евро. При среден доход на домакинствата от около 15 000 лв. годишно, според данните на НСИ, се оказва, че за покупка на апартамент е необходим доходът за 11,6 години, или близо два пъти по-малко отколкото в Хонконг. В София обаче заплатите са с около 70% по-високи отколкото в останалата част на страната. Така реално се оказва, че жилищата в столицата са още по-достъпни.

На второ и трето място по най-недостъпни жилища в света са Ванкувър и Сидни. Мелбърн остава на четвърто място, следван от Лос Анджелис, Торонто и Оукланд. В топ десет на най-недостъпните жилищни пазари в света попадат още Сан Хосе, Сан Франциско и Лондон.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Имоти