Жители на мексиканския град Тихуана протестираха срещу централноамерикански мигранти

30-годишен мъж е загинал при катастрофа след видинското село Арчар

Вижте къде в София спират водата утре

Много място в най-малкият SUV на VW Новият модел T-Cross не отстъпва на Golf по обем

10 населени места в област Пазарджик останаха без ток заради снега

Себастиан Курц приема за среща лидерите на страните от Западните Балкани

Печалба от 236 000 лева реализираха общинските търговски дружества в Търново С най-добър финансов резултат за деветмесечието е Центърът за психично здраве

Засилват полицейското присъствие в „проблемните“ влакове

Издигнаха къща във въздуха над дере в село Дебрен Местните жители се притесняват, че сградата ще наводни къщите им

Кои украинки имат убийствено излъчване?

Боеве избухнаха между протурски бунтовнически групи в Африн

Дипломация на канонерките, а не война Управляващите привиждат заговори, врагове и преврати на всяка крачка, а опозицията се самоласкае

Тереза Мей с важна реч преди Брекзит

Над 90% от телефонните измами се извършват по една схема

Стотици протестираха в Македония срещу промяната на името

Дебатът Цачева – Радев: Спор за ЕС, Русия, Турция, армията, правосъдната реформа (целият диспут)

Кадър от БНТ

Цецка Цачева и Румен Радев в дебат по БНТ

Водещ: Добър вечер. Започва президентския дебат между кандидатите, които постигнаха най-висок резултат и отиват на балотаж. Следващите 90 минути претендентите за поста държавен глава Румен Радев и Цецка Цачева не просто се изправят един срещу друг, чрез ефира на обществената БНТ те ще застанат пред всички вас – пред избирателите, за да чуете позициите и идеите им по най-важните теми, в които основна роля играе президентската институция. Благодарим на кандидатите и техните екипи, че избраха за този решаващ разговор обществената телевизия. БНТ предостави възможност посланията на кандидатите да достигнат до възможно най-широка аудитория. Дебатът ще се излъчва пряко и в ефира на общественото радио и на всички медии, които пожелаха това. По БНТ Свят дебатът ще е с жестомимичен превод. Тук е моментът да кажа, че нито един от двамата кандидати за президент не е поставял условия на екипа ни за дебата. Правилата и въпросите, на които очакваме техните отговори са изработени изцяло от нас. Кандидатите знаят най-общо темите, по които ще дебатират, но не и конкретните въпроси, по които очакваме техните отговори. Те ще имат равно време за излагане на тезите си по теми, свързани с правомощията на президента. Ще видите и данни от експресно-национално допитване на „Алфа Рисърч“, което показва по какви теми за хората е най-важно да чуят мнението и позицията на кандидатите. Сега е време да ви ги представя, съгласно жребия на ЦИК за участие в дебати в обществената телевизия и радио. Добър вечер на Румен Радев, издигнат от инициативен комитет, подкрепен от БСП. Здравейте и добре дошли.
Румен Радев: Добър вечер.
Водещ: Добър вечер и на Цецка Цачева, кандидатът на ПП ГЕРБ. Здравейте и добре дошли.
Цецка Цачева: Добър вечер на вас и вашите зрители.
Водещ: Време е да започнем този разговор. Всъщност нашата среща е на една много знакова дата за България – 10 ноември. Затова първият ми въпрос ще бъде свързан с това – разочарование или надежда донесоха тези 27 години, г-н Радев?
Румен Радев: И двете. Не можем да не споменем, разбира се, всички тези демократични промени, които са извършени в нашата страна – и членството в НАТО, и ЕС, и прехода към демокрация. В същото време в хората се усеща чувството за безпътица, чувството на отчаяние в немалка част от българите и тук мога да кажа, че комунизмът не може да се използва за оправдание на всичките днешни неуспехи.
Водещ: Г-жо Цачева, разочарование или надежда?
Цецка Цачева: Преди всичко надежда, ентусиазъм, подем – България се върна отново в Европа, падна желязната завеса, защото на вчерашния ден, на 9 ноември, падна Берлинската стена. Има нещо символно в това, че ден след това падна и тоталитарния комунистически режим. Това даде възможност за демократичните процеси, на които днес всички ние се радваме. Възстановен парламентаризъм, свободни хора в свободна Европа, върховенство на правото, върховенство на закона, свобода на движението, на капитали, на стоки и в същото време тъга, че за съжаление у нас нещата не се случиха по най-добрия начин. В други източноевропейски държави годините на прехода и резултатите от него имат по-добър финал. Имам предвид олигархичните кръгове, които се зародиха тогава, имам предвид начина, по който беше извършена приватизацията, имам предвид качеството на живот, за което все още полагаме усилие и искаме да бъдем по-проспериращи и по-богати.
Водещ: Г-н Радев, и вие споменахте добрите моменти за тези години, но и разочарованията – кои са, според вас, двете основни грешки на прехода?
Румен Радев: Двете основни грешки са, че хората имаха огромни надежди. За един кратък, бърз преход и бързо присъединяване към европейското семейство. Просперитет, високо качество и стандарт на живот. За съжаление, това се случи, но за част от българските граждани. За много малка част разочарованията са, че няма справедливост и на практика много хора не могат да се възползват от демокрацията. Те не могат да изхранят децата си, те не могат да изучат децата си, те не могат да разгърнат таланта на тези деца, те не могат да им гарантират бъдеще. Отчаянието е голямо, да речем, неспособността на държавата да се справи с корупцията – това отчайва хората. Тя влия на инвестициите…
Водещ: Ще засегнем тази тема по-късно.
Румен Радев: Тя влияе на условията за бизнес и т.н.
Водещ: Г-жо Цачева…
Цецка Цачева: Г-н Радев, ако ми позволите един въпрос – какво е мястото и ролята на БСП, която застава зад вашата кандидатура точно в тези първи, последващи години на прехода? Не е ли това партията, която има до голяма степен отговорността за процесите такива, каквито ги познаваме днес – вашето мнение по въпроса?
Румен Радев: Г-жо Цачева, да ви отговоря – първо, аз не съм член на БСП. Да, благодарен съм, че тя издигна моята кандидатура за президент. Определено БСП има вина за тези резултати, които виждаме днес.
Цецка Цачева: Благодаря ви, г-н Радев. Благодаря ви за това.
Румен Радев: Както има вина и вашата партия, г-жо Цачева. Особено в последните години, но няма като президент да се съобразявам с това коя партия как ме е подкрепяла.
Водещ: Аз ви предлагам с тези ваши отговори да оставим това, което остана зад гърба ни като история и като минало и да погледнем напред. Стана въпрос тук във вашите изложения за вчерашната дата падането на Берлинската стена, но и още една тема, която обаче всички подеха. Нещо се случва в света, светът се променя. И особено след избора на Доналд Тръмп за президент на САЩ. Това беше конкретният повод, по който ние чухме толкова много коментари. Всички сега се питат какво следва. Госпожо Цачева, следва нещо по-добро или следва нещо по-лошо след този избор?
Цецка Цачева: Това е изборът на гражданите на Америка, демократично направен, при спазване на правилата. И с този избор всички държавни глави, всички следва да се съобразим. Аз имах възможност вече да заявя, че като президент, ако бъда избрана за такава, аз ще работя с президента Тръмп. Тепърва предстои да видим дали това е за добро или не, аз съм убедена обаче, че отминаването на дните на предизборната кампания нещата стават по-отговорни, по-балансирани и по-скоро в мен притесненията днес са по-малко, отколкото по време на предизборната кампания.
Водещ: Г-н Радев, повече оптимизъм или повече песимизъм?
Румен Радев: Първо, не знам точно как ще се чувства госпожа Цачева, понеже тя в едно телевизионно студио заяви, че е привърженик и споделя ценностите и вижданията повече на госпожа Клинтън. Надявам се да може да излезе от това състояние и съответно да се прехвърли, същите виждания сега да споделя и към г-н Тръмп.
Водещ: А вие?
Цецка Цачева: Ще поясня, ще поясня, извинете. Госпожа Хилъри е политик, която е известна на нас политиците и държавниците, и в този смисъл за мен тя е по-предвидима, както и за Европейския съюз. Докато г-н Тръмп, президентът на САЩ, е ново лице за политиката. И в този смисъл не познавам освен онова, което той е заявил в предизборната кампания. И в този смисъл изразих резерв, че не всичко това, което той сподели по време на предизборната кампания ще бъде факт по време на неговото управление на Щатите.
Водещ: Добре. Г-н Радев, а за вас кой беше фаворитът и смятате ли, че се случи нещо, което прави ситуацията в международен план по-непредсказуема, по-непредвидима и оттам по-рискова?
Румен Радев: Аз мисля, че рискове в съвременния свят винаги има, заплахи има, но ние трябва да използваме възможностите, които ни дава тази промяна. Г-н Тръмп отправи сериозни послания по време на своята кампания, те касаят и политиката и му за инвестиране в американската икономика. Това ще повлияе на отношенията с Китай много сериозно, ще повлияе на отношенията с Европа и с TTIP, плана, който той заяви една друга позиция, различна от тази на Европа, и по отношение на НАТО. Разбира се, ние имаме традиционно добри стратегически отношения със САЩ, ние имаме принципни отношения със САЩ, така че смяната на едната личност аз се надявам, че няма да повлияе по никакъв начин неблагоприятно на нашите отношения. Напротив, ние трябва да търсим новите възможности и да бъдем много активни с новата администрация на Белия дом.
Водещ: Така или иначе една от основните функции и роли на президента е да поддържа международните отношения, той е ключова фигура в международните отношения на страната ни. А, както вече става въпрос, за съжаление никой не може в политиката да избира партньорствата, не може да избира само тези, с които е съмишленик, за да води своите разговори. Хайде да си представим една такава ситуация, въпросът ми е и към двамата от вас. Че вие имате среща с Доналд Тръмп, вече сте президент на България. Кои са първите два въпроса, свързани с българския интерес, които бихте поставили. Г-н Радев.
Румен Радев: Първо сигурността. Както казах, със САЩ ние сме стратегически партньори във сферата на отбраната и това сътрудничество трябва да продължи. Ние имаме прекрасни отношения по програмата „Аймет“, особено за обучение във военни учебни заведения на САЩ. Тя е изключително ефективна, аз самият съм завършил две такива академии. Разбира се, трябва да търсим и партньорство в инвестициите. За нас тези инвестиции са важни да се увеличават, особено в областта на високите технологии. Но най-вече сигурност.
Водещ: Госпожо Цачева.
Цецка Цачева: Ако позволите, с няколко думи да изразя моята позиция по предходния въпрос. Отношенията между САЩ и Европа или отношенията между САЩ и Китай. Аз много бих искала търговско-икономическите отношения и сътрудничеството да минават през Атлантическия океан, което означава приоритет на ЕС, на европейските държави със Щатите, след това възможността тихоокеанското сътрудничество – с Китай. Що се отнася до тази възможност, която е съвсем реална, контакти между президент на България и президент на Щатите, тъй като ние сме партньори, ние сме съюзници в НАТО, естествено, че стратегическите отношения, които имаме и отношенията, които до момента, убедена съм, че така ще бъде и занапред, между Щатите и ЕС ще бъдат основата, върху която ще водим диалога. Ние имаме постигнато в годините изключително висока степен на доверие в правоохранителната система, където и към този момент народни представители от българския парламент редовно посещават, от различни парламентарни групи, свои колеги конгресмени, за да обсъждат в сферата на сигурността, на правоохранителната дейност въпроси, които са от общ интерес за нас. И, разбира се, няма как, когато говорим за по-интензивни търговско-икономически отношения, да не повдигна въпроса, така както съм го правила и досега, във всички видове срещи, които съм имала с представители на американската държава, въпросът за визите.
Водещ: Добре…
Цецка Цачева: Но той е в много тясна връзка свързан с правоохранителната дейност, към която, пак казвам, ние ползваме доверието на нашите партньори от САЩ.
Водещ: Сега веднага си представяме подобна ситуация, но на изток. Срещата е с руския президент Владимир Путин. Двата въпроса, които са свързани с българския национален интерес, които искате да поставите на тази среща.
Цецка Цачева: Бих заявила любезно, но категорично на господин Путин, че България води прагматична и отстояваща националния ни интерес политика. Бих го поканила да посети България, за да види нашите туристически курорти – летни, зимни, целогодишни спа центрове, разбира се културно-историческото наследство, което е свързано и с тесните връзки между българския и руския народ. Задължително ще го поканя и ще го заведа на Панорамата в Плевен.
Водещ: Румен Радев.
Румен Радев: Неведнъж съм казвал, че нашите отношения с Русия трябва да бъдат поставени на ясна, прагматична основа, гарантираща икономическото сътрудничество и разширяването на нашите пазари. Бих поискал условия така, че ние да си върнем пазарите в Русия. Разбира се, че това ще бъде пречупено през санкциите спрямо Русия и обратно – руските санкции към страните от Европейския съюз. Бих обсъдил много сериозно тази тема. От днес имаме новина – след две години опити да убедя министъра на отбраната, че трябва, има неща, които можем да ремонтираме за нашите самолети МИГ-29 само в Русия, днес вече е факт, имаме такъв договор. Тук също бихме дискутирали. Но много важно – между двата наши народа, независимо дали Путин се казва руският президент или няма значение как се казва българският народ, между двата народа има вековна духовна връзка и тя трябва наистина да бъде продължавана. Да не говорим за проекти в областта на енергетиката, да не говорим за „Южен поток“, за пропуснати възможности, за АЕЦ „Белене“, за пропуснати възможности. Всичко това трябва да бъде обсъдено отново, но първо българската страна трябва най-сетне да направи един задълбочен анализ за рационалността от тези проекти, икономическа най-вече.
Водещ: 90 минути ни се струва много време, но само ще ви кажа, че времето лети. Моля ви по-кратки реплики.
Цецка Цачева: Господин Радев, руската преса, световната преса обяви, че в България на балотаж отиват проруски и проевропейски кандидат. Вие кой от тези двама кандидати за президент сте, господин Радев?
Румен Радев: Госпожо Цачева, да говорим за международната преса, когато вие четете ли „Файненшъл таймс“? Там много ясно е написано какъв кандидат съм.
Цецка Цачева: Отговорете ми като военен, господин Радев. Не бягайте от въпрос, който изисква кратък отговор с да или не.
Румен Радев: Не сте ми началник, за да ви отговарям като военен, госпожо Цачева.
Цецка Цачева: Не, аз се държа с вас много любезно. И бих ви помолила. Това означава ли, че не можете да се самоопределите и не се виждате в авторитетни издания, които казват, че има проруски и проевропейски кандидат?
Румен Радев: Така. Ще гледаме международните издания или ще гледаме какво иска българският народ?
Цецка Цачева: Благодаря ви за този отговор, но не ми отговорихте.
Румен Радев: Във „Файненшъл таймс“ е казано много добре за мен. Какво пише във вестник „Милиет“ за вас, госпожо Цачева, да продължавам ли?
Цецка Цачева: Благодаря ви. Не ми отговорихте на моя въпрос.
Румен Радев: Вие сте кандидатът на ДОСТ и вие сте турския кандидат.
Цецка Цачева: Това е несериозно, господин Радев.
Румен Радев: Аз съм проевропейски кандидат.
Цецка Цачева: Това е несериозно, това е неистина, това е лъжа.
Румен Радев: А вашето не е ли лъжа?
Цецка Цачева: Аз зададох въпрос. Ако въпросът може да бъде лъжа…
Румен Радев: Кой тиражира лъжите, че аз съм проруски кандидат?
Цецка Цачева: Аз не съм казала такова нещо. Просто пресата твърди, че в България на балотаж има двама кандидати – проруски и проевропейски. И аз задавам въпроса вие разпознавате ли се в един от тези два кандидата?
Румен Радев: Аз съм проевропейският кандидат, мога да ви кажа, госпожо Цачева, а вие от вестник „Милиет“ сте протурският кандидат.
Цецка Цачева: А бихте ли ми отговорили като проевропейски кандидат какво е отношението ви към Крим, каква е общата позиция на Европейския съюз за Крим и как вие се вписвате в тази картина на проевропейски кандидат на общата позиция на Европейския съюз за Крим?
Румен Радев: На общата позиция на Европейския съюз се вписвам точно така, както трябва да се впиша. Неведнъж съм заявявал, че по въпроса с Крим има нарушение на международното право. И това е факт. И тази позиция винаги съм я поддържал. Но винаги съм заявявал, че реалностите са такива и че там се вее руски флаг. И трябва да се търси решение дипломатическо, рационално, без да си затваряме очите. Най-важният въпрос, който трябва да решаваме, това е интересите на нашите малцинства и в Крим, и в Украйна, и в Молдова.
Цецка Цачева: Това ваше разсъждение ме кара да ви задам следващия въпрос. Как бихте погледнали, ако на части от България, на наша територия – българска земя, се развее чужд флаг? Например по Черноморието има немалка руска общност в момента. Какво би означавало, ако там се развее руски флаг?
Румен Радев: Госпожо Цачева, вие вярвате ли си?
Цецка Цачева: Аз ви задавам въпрос.
Румен Радев: Задайте ми нормален въпрос. Това са смешни въпроси.
Водещ: Искрено се надявам, че аз не съм излишна в това студио. Но тук се размениха реплики, които ми дават повод за много въпроси. Споменахте български малцинства, стана въпрос за статута на Крим. Да ви попитам тогава така – с коя страна България, според вас, има най-сложни отношения в момента? Но ви моля за отговор наистина в едно изречение, госпожо Цачева.
Цецка Цачева: Аз не бих казала, че може да се степенува кои са най-сложните отношения на България. Бих обърнала отговора на въпроса в обратен ред. Безспорно съюзническите ни държави от Европейския съюз, Щатите като натовска държава, Турция като наш съсед и натовска държава, Русия, но веднага след Европейския съюз. Нека не забравяме, че ние живеем на Балканите, ние трябва да имаме изключително активна външна политика на Балканите с устояване лидерството на България тук и София като център на този регион. Както съм го правила и като председател на Парламентарната асамблея на процеса за сътрудничество в Югоизточна Европа. Аз съм удържала цяла година като председател интереса на България и най-вече София да бъде седалището на постоянния секретариат, а не Истанбул.
Водещ: Прекъсвам ви, за да има баланс и във времето, което остава по темата.
Румен Радев: Очевидно в момента имаме сложни отношения с Турция. Но аз искам да задам въпрос на госпожа Цачева. Госпожо Цачева, фактът, че вие спечелихте 12 000 гласа в Турция, аз имам някъде 300. Там вие наистина ме разбихте. Фактът, че вестник „Милиет“ обяви, че вие сте кандидатът на ДОСТ; фактът, че господин Местан посредничи за наши официални визити там; фактът, че вие така охотливо пренебрегвате гражданските права заради, както го заявихте на предишния дебат, проблеми в националната сигурност, вие как ще обясните тази ваша позиция? Какви са вашите зависимости от Турция и това ли е цената – да имаме зависима политика от Турция – тези президентски избори?
Цецка Цачева: Господин Радев, аз нямам никакви зависимости.
Румен Радев: Фактите говорят друго.
Цецка Цачева: Аз съм една българска майка, която не е обвързана с никакви олигархични кръгове; не е участвала, поне не знам да съм разследвана в корупционни сделки, за връзки с други държави, посолства и т.н. Да, вярно е, че определени политически сили, без да им е търсена подкрепата, заявиха такава за мен. Но искам да ви кажа, че е вярно и друго – в смесените райони партията, чийто представител съм, а в това число и сред нашите изселници в Турция, ние имаме много висок ръст на гласовете. Достатъчно е само да се види картата на България от местните избори, за да се види колко етнически турци, които са наши членове, симпатизанти, защото ГЕРБ работи сред всички български граждани, без да ги делим по етнос, вероизповедание. И така ще продължа да работя и занапред, както съм го правила до момента.
Румен Радев: Та вие работите много добре очевидно и в „Столипиново“, защото там направо ме размазвате.
Цецка Цачева: Съжалявам, господин Радев, никога не съм ходила в „Столипиново“.
Румен Радев: Искам да ви питам вие съгласна ли сте с факта, че България, българската държава не реагира на „сърдечните“ претенции на господин Ердоган, в чието сърце…
Цецка Цачева: Това категорично не е вярно. Не сте запознат, господин Радев. Външният министър господин Митов…
Румен Радев: От фейсбук страницата си. Откога държавата се управлява от фейсбук страницата на господин Митов, моля ви.
Цецка Цачева: Заяви много ясно и категорично и препоръча на господин Ердоган да пази чувствата си към определени райони в границите на Република Турция.
Румен Радев: Явно не сте запознати с дипломацията. Не може от фейсбук страницата си да защитаваш интереса на българския народ.
Цецка Цачева: Господин Радев, 6 години като председател на българския парламент съм имала възможност да посрещам и да посещавам…
Румен Радев: Има си официални начини за реакции, кой как трябва да реагира.
Цецка Цачева: Вие познавате ли ги тези начини? Румен Радев: Познавам ги, да.
Цецка Цачева: Кажете какво щяхте да направите вие?
Румен Радев: Има официална нота. Така, както Гърция реагира. Запознайте се как Гърция е реагирала.
Цецка Цачева: Естествено, че съм запозната как е реагирала Гърция.
Водещ: Един въпрос, който е свързан с отношенията с Турция и поддържането на баланса там. Но изисква, как да кажа, държавническа позиция. Готова ли е според вас Турция за членство в ЕС днес? Задавам не случайно въпроса така. Днес излезе един много критичен доклад на ЕК. Г-н Радев?
Румен Радев: Не, Турция категорично не е готова. Тя не е спазила редица критерии, най-вече в областта на човешките права. Тя не е изпълнила тези пет точки от всички 72 условия за споразумението за реадмисия с ЕС и за безвизови пътувания. Така че в тази ситуация няма да видим скоро Турция изобщо да изпълни тези условия. Тя има много глави тепърва да работи при тях, глави за присъединяване. Но проблемът е какво ще става оттук нататък. И проблемът е много сериозен, защото вижте австрийският външен министър и други външни министри, които се обявяват против безвизовото пътуване. Европа все повече се затваря за Турция. А там стоят милиони бежанци. И това вече е проблем.
Водещ: И ние сме на границата.
Румен Радев: И ние сме на границата. И затова трябваш да мислим дори много по-отдавна. Това са т.нар. рискове. Президентът затова е президент, да мисли в перспектива. Да не стои само забол нос над законите, той трябва да мисли в далечина. Трябва да бъде визионер, да предвижда години напред рисковете и заплахите.
Водещ: Госпожо Цачева, кратък отговор, моля ви, имате около две минути.
Цецка Цачева: За съжаление не е съвсем прилично да се коментират вътрешни отношения от една държава в друга, но така или иначе ние сме съседи и това, което се случва в Турция, макар и спорно, е важно за нас. Аз се опасявам, че Турция действително се отдалечава от заявения си европейски приоритет. Що се отнася до отпадането на визите, ЕС има много ясна политика. Към всяка една държава критериите са конкретни. И само и единствено тогава, когато тези критерии са изцяло изпълнени, тогава ще се случи такъв процес на отпадане на визите. Що се отнася до спазване на човешките права, България е правова държава. В преамлюла на Конституцията са залегнали трите принципа – демократична, правова и социална държава. Правовата държава не дава възможност за несъответствия, за липса на баланс между сигурност и права на личността, човешките права. Не го разбират тези, които не са юристи. Съжалявам.
Водещ:Времето, с което всеки от вас разполагаше за тази тема, приключва. Вие имате около 40 секунди. Сега ще видим една графика. Вие 2 минути и 20 секунди, г-н Радев. Сега ще видим графика на това изследване, което споменахме в началото. Доколко е важно за вас мнението на кандидатите за президент по следните теми: Много важно уточнение. Това допитване е проведено само сред хора, които все още не са взели решение за кого да гласуват на втори тур. На първо място стои външнополитическата тема, която ние успяхме да разискваме според мен в достатъчно детайли. Разбира се, винаги може още, но винаги има и още много теми. Виждате само на процент по-ниско политиката към бежанците, на трето място участие на президента в диалога за съдебната реформа. Ще разгледаме тези две теми сега една сред друга, защото те излизат на челни позиции в допитването на „Алфа рисърч“. Ще ви помоля обаче в заключение на външнополитическата тема да направим това, което искат нашите зрители, подредба на външнополитическите приоритети – Русия, САЩ, Турция и другите съседни страни. Ако трябва да ги подредите в 40 секунди, госпожо Цачева, как ще го направите?
Цецка Цачева: В този ред, в който са ни предложени вариантите?
Водещ: Ами като приоритет. Най-важен, втори по важност.
Цецка Цачева: Безспорно най-важният за България, за нашата европейска ориентация като държава – членка на ЕС, това са държавите от ЕС, след това, разбира се, са нашите съюзници в НАТО – САЩ, Турция. Разбира се, тази връзка, която винаги българският народ в исторически план, в културен, в духовен сме имали към Русия, Русия не ни е враг. Просто трябва да водим прагматична политика за отстояване на националния интерес, като се съобразяваме с членствата ни в съюзите. Но тук искам да акцентирам, нещо, което вече го казах, балканските държави.
Водещ: Само едно изречение.
Цецка Цачева: Западните Балкани. Изключително важно е ние българите да помогнем на нашите приятели от Македония, на Сърбия в тяхната европейска ориентация.
Водещ: Времето ви изтече. Г-н Радев. Не ни е лесен въпросът.
Румен Радев: Чух нещо интересно – че Русия не ни е враг. Добре, а тази подредба? Не виждам тук Европейски съюз.
Водещ: Е, то затова въпросът е сложен.
Румен Радев: Да. Така, най-важни за нас са нашите съседи, разбира се. Добросъседските отношения и с Турция, особено в тази сложна обстановка, но никога от такава позиция на неоторизирани посредници, а плътно с Европейския съюз към Турция. Това е нашата политика там. Македония, разбира се, Споразумението за добросъседство – това е изключително важен документ, който трябва да преследваме, най-сетне да убедим нашите партньори от Македония да го подпишат и да работим в тази насока. Без САЩ и Русия – немислимо е. Немислимо е, защото светът е много сложен искам да кажа следното – България първо трябва да се освободи от своя сателитен синдром. Непременно ние сме свикнали така още от Освобождението, да се лепнем за някого, който да ни пази, ако може и да ни храни. Трябва да мислим изцяло за нашите интереси и нашата политика да се оформя тук в България, базирана на тези интереси и да имаме достойнството да я отстояваме навън, както към Русия, така и към САЩ, така и към други велики сили.
Водещ: Възможно ли е това? Възможно ли е да се спази този баланс? Казвате трябва – трябва обаче не е лесно.
Румен Радев: Трудно е, но ние трябва да излъчваме ползи от сътрудничеството си с тези държави, а не да служим безропотно – това е наша грешка, че ние винаги се опитваме, по този сателитен синдром да служим безропотно. Това не е в наш интерес.
Цецка Цачева: Съжалявам, че нямам време – мога ли да ползвам от следващите…
Водещ: Ето следващата тема, да. Следващата тема е имигрантския поток, да преминем…
Цецка Цачева: Аз ще използвам, ще използвам темата, за да се върна на…
Водещ: Предлагам ви да преминем към нея, защото наистина разликата между двете по важност беше малка. Каква трябва да бъде политиката на България спрямо бежанците и ако говорим за квотите за бежанци, вие по-скоро подкрепяте позицията на Виктор Орбан или позицията на Ангела Меркел?
Цецка Цачева: Проблема с бежанците, с мигрантската вълна, е едно от най-големите предизвикателства не само пред нашата страна, но и пред цяла Европа. Той се корени далече в кризи, да ги нарека открито – военни конфликти, които за съжаление са близо до нашата граница. Бързам категорично да заявя – немислимо е проблемът с бежанците и справянето му с него да е само и единствено възможно за България без да ползваме европейската солидарност, така, както това се случва в момента. Да, правителството, компетентните институции полагат максимални усилия – онова, което е във възможностите ни. Изградихме възпрепятстващо съоръжение, остана съвсем малка част на територията на Бургаска област. Имаме солидарността на европейските държави в резултат на много ясното, категорично, настойчиво поведение на българското правителство, на премиера Борисов, на външната ни политика. Ползваме 160 милиона евро от европейската солидарност, ползваме новата Европейска агенция за брегова и гранична охрана на базата на ФРОНТЕКС със средствата, които са отложили, с финансите, които се дават там, и признанието на нашите европейски партньори, че България добре пази своята граница.
Водещ: Румен Радев.
Румен Радев: Да, усилията са големи, но в последните няколко месеца. Преди това преспахме две години без ясна позиция. Ние чакахме Европа да излезе със солидарна и единна позиция. Тя така и не се роди. Знаете какви са проблемите вътре в Европа по въпроса с мигрантската криза. В това време ние не успяхме да завършим нашите съоръжения, оградата поскъпна четири пъти. И аз искам да попитам госпожа Цачева: когато имаше скандали в парламента за цената на оградата – знаете, първия път по времето още на Орешарски, 30 километра ограда, 9 милиона – бяха наказани двама достойни български генерали и все още никой не им се е извинил. Но сега оградата е четири пъти по-скъпа. Защо няма реакции в парламента, защо няма скандали? Това е друга тема. Най-важното в тази криза…
Цецка Цачева: Може ли да отговоря, за да не прекъсвам по-късно господин Радев?
Румен Радев: Да.
Водещ: Да, но бъдете кратка, за да не хабим времето за другите теми.
Цецка Цачева: Господин Радев, да задава кандидат, подкрепен от БСП, на кандидат на ГЕРБ въпрос, свързан със строителство – мисля, че демонстрирате самочувствие, което нямате основание затова. Защо в едни участъци оградата действително е по-скъпа? Защото това не е само изграждане на възпрепятстващото съоръжение по начина, по който знаем – отдолу основата, след което с групата телове…
Румен Радев: Госпожо Цачева, в момента върви моето време.
Цецка Цачева: До там се иска и трябват пътища. Върви моето време, господин Радев. Там се изграждат пътища в един изключително труднодостъпен район. Всичко това, естествено, оскъпява цената на това съоръжение, но когато става въпрос за национална сигурност, когато става въпрос за сигурността на българските граждани, за сигурността на гражданите на Европа, мисля, че цената е последният въпрос.
Румен Радев: Знам много добре какъв е теренът, знам качествата и на първата, и на втората ограда.
Цецка Цачева: А това, което правителството на господин Орешарски, излъчено от партията, която стои зад вас в момента – разкри бежанските центрове от отворен тип в Харманли – нещо, което, между другото, към декември месец там това ще се промени, ще стане от затворен тип, защото така работи българското правителство в момента.
Румен Радев: Категорично не съм съгласен за оградата. Ако трябва, ще отидем на място. Четири пъти по-скъпа при по-лесен терен, с по-ниско качество и защитност. Но това е друга тема. Но да се върнем към мигрантската криза. Изключително важно е да имаме ясна политика и тя трябва да защитава нашата национална идентичност. По най-бързия начин – проспахме много време: преграждане на границата, усилване на „Гранична полиция“, пресичане на каналджийството. Нелегалният трафик процъфтява – това е факт. На сръбската граница се хващат много повече нелегални имигранти – там се регистрират за първи път – отколкото на българо-турската граница. И наистина решителни усилия за ревизия на Дъблинското споразумение. Без да ревизираме това споразумение, няма как да сме сигурни и спокойни. И това, което казах – готовност на българската армия за заемане на границата, в случай на ескалация на тази криза. Ние не можем да се крием и изведнъж, ако се наложи, да пратим армията. Тя трябва да има подготовка, трябва да има планове, трябва да има логистични планове, защото това ще бъде много сложна логистична операция. За нея трябва да се подготвим отрано.
Цецка Цачева: Че вие като президент ще изпратите армията там, господин Радев.
Румен Радев: Не, няма да я изпратя аз. Няма да я изпратя.
Водещ: Ето сега ще имаме възможност…
Румен Радев: Ще я изпрати с решение на премиера министърът на отбраната. Президентът може да настоява.
Цецка Цачева: Но такава възможност в българската армия вече има.
Водещ: Ще имаме възможност сега да проверим кой от вас какво би направил в една такава ситуация.
Цецка Цачева: И това е резултат от законодателната дейност на 43-тото Народно събрание. Как са гласували народните представители от вашата група?
Водещ: И аз искам, госпожо Цачева, да поставя тази ситуация.
Румен Радев: В момента, с тази поправка в закона, армията е придатък на „Гранична полиция“. Тя обслужва само за общо контролиране и логистика. Имам предвид за самостоятелна операция на армията, ако се наложи, в случай на мащабна криза.
Цецка Цачева: Това може ли да се случи без промяна на закона?
Румен Радев: Може да се случи. Може да се случи – говорим за временна криза. Говорим за самостоятелна операция на армията.
Цецка Цачева: Като военна операция?
Румен Радев: Точно така, по време на криза, говорим.
Цецка Цачева: Чия е отговорността за охрана на границата?
Румен Радев: Отговорността е на „Гранична полиция“, на МВР. Дайте да не обсъждаме тези неща.
Водещ: Добре, ето, искам да поставя един казус, който съм сигурна, че ще ориентира зрителите в конкретни ваши идеи и мерки, които мислите, че могат да се вземат. Представяме си, че на южната ни граница има струпване на голяма имигрантска група. Вие сте президент на страната. Какво правите, господин Радев?
Румен Радев: Има много мерки. Първото нещо – това е Консултативен съвет за национална сигурност. По най-бързия начин уточняване на рисковете, събиране на цялата информация и вземане на съответните решения. Естествено, че правителството ще изпълни всичко оттам нататък, но президентът е длъжен да инициира, да помага в този процес, да координира и да настоява.
Водещ: Госпожо Цачева, моля ви, кратък отговор.
Цецка Цачева: Няма да има време за свикване на консултативен съвет. Още повече, че неговите решения, които излизат – те са съвещателни, не могат да произведат конкретна задължителна сила спрямо службите и институциите, които имат отношение по този въпрос. Бързо, категорично трябва да се действа от компетентните служби – „Гранична полиция“, армията, която е там, и разбира се, новата Служба за брегова и гранична охрана, която разполага с 1500 човека, които във всеки един момент, при поискване, в такъв непропорционален натиск на границата, трябва да дойдат тук и да се отзоват. Защото българската граница, българските гранични полицаи – те са неприкосновени и всеки, който си позволи по такъв начин, ако не може да бъде отблъснат – нещо, което аз вярвам, че ще се случи с тази сила от Европейската гранична и брегова охрана – трябва да понесе цялата строгост на закона, такива, каквито са правилата в България.
Водещ: Прави ли по-големият бюджет за следващата година за армията, армията на България по-силна?
Румен Радев: Само за момент преди да стигна до армията, ако може един въпрос. Вие ще настоявате ли за отмяна на постановление №208, което въвежда Наредбата за интеграция на чужденци с предоставяне на убежище?
Цецка Цачева: Непознаване на постановлението, непознаване на закона, който бе приет в тази част, по препоръка на колеги от други парламентарни групи. Трябва да се знаят няколко прости неща. Става въпрос за временно, едногодишно споразумение. Това е на добра воля, между двете страни – представител на местна власт и съответен гражданин, получил статут, бежанец, получил статут. През това време, без да се ползват средства на българския данъкоплатец, той има възможност и задължение да изучава българския език и да се опита по някакъв начин евентуално да си търси работа. Това споразумение може във всеки един момент да бъде прекратено. А ако бежанецът извърши нарушение – категорично. Но в този ред на мисли…
Водещ: Лошо ли е, господин Радев, това постановление?
Цецка Цачева: … може ли да ни споделите вие каква е позицията, какво направи госпожа Нинова, след като се закани, че ще извика евродепутатите, господин Станишев, за приемане на една резолюция, която е скандална, господин Радев?
Румен Радев: Не ме намесвайте във вътрешнопартийната кухня.
Цецка Цачева: Евродепутатите на БСП и на ДПС гласуваха скандална резолюция, която мина основно с техните гласове.
Водещ: Моля ви…
Цецка Цачева: За да има повече възможности за бежанци, в това число и по климатични проблеми и приеми, след което трябва да бъдат в открити райони – нещо което…
Водещ: Госпожо Цачева, две минути ви остават. Две минути ви остават, а искам да поговорим и за армията.
Цецка Цачева: Ама вие говорите едно във вашата кампания и в същото време говорите съвсем различно…
Румен Радев: Обърнете се към госпожа Нинова. Аз ви питам…
Цецка Цачева: … вашите евродепутати, тези, които стоят… А господин Станишев нали е лидер на ПЕС, нали е лидер на партията, която стои?
Румен Радев: Постановлението, което цитирахте, съм чел дословно, за разлика от вас. Там пише „интеграция“. Никъде не видях две основни неща – има ли лимит за колко такива бежанци да установяваме…
Цецка Цачева: Вие шегувате ли се, господин Радев?
Румен Радев: И какъв е вашият критерий да интеграция. Какъв е вашият критерии за интеграция?
Цецка Цачева: Вие наистина ли считате, че можете по-добре да прочетете и да разберете едно постановление от мен?
Румен Радев: На български език.
Цецка Цачева: Разбира се.
Водещ: И двамата четем, нали? На европейски и български език можем да четем и двамата.
Цецка Цачева: Да, да. Точно така, господин Радев. Да.
Румен Радев: Чел съм го много внимателно.
Цецка Цачева: Благодаря ви.
Румен Радев: Няма две неща – няма лимит и нямате критерии за интеграция. В момента Западна Европа точно от това страда.
Цецка Цачева: Колко са лицата, които са се възползвали?
Румен Радев: Вие не знаете колко ще бъдат.
Цецка Цачева: Девет от които… Ама това е временно, за една година. Това е несериозно.
Румен Радев: Госпожо Цачева…
Водещ: Господин Радев…
Цецка Цачева: Вие всявате страхове в българските граждани абсолютно неоснователно и безпочвено.
Румен Радев: Тази седмица, само за тази седмица сте дали статут, по сводката на МВР, на десет човека, само за тази седмица.
Цецка Цачева: И колко от тях са се възползвали от това постановление?
Румен Радев: Вие знаете ли колко?
Цецка Цачева: Нито един.
Румен Радев: Има 120, които са напуснали центровете. Къде са те? Те пише, че са заселени по места. Вие кажете как са заселени. Четете сводките на МВР.
Цецка Цачева: Шест човека са се възползвали от тази възможност на постановление 208 от 6 август.
Румен Радев: Идете на Лъвов мост и ги пребройте.
Цецка Цачева: Това са съвсем различни неща. Бъркате, бъркате толкова хипотези, но е мястото сега да се изясняваме.
Румен Радев: Не, не бъркам. Вие бъркате явно ситуацията в България, тотално я бъркате.
Цецка Цачева: Бъркате, господин… Не, не бъркам.
Водещ: Каква е ситуацията?
Цецка Цачева: Ситуацията има своите предизвикателства. Отнасяла съм се винаги достатъчно отговорно /…/
Водещ: Не трябва да има такава възможност за имигранти, така ли?
Румен Радев: Искам да кажа следното.
Водещ: Господин Радев.
Румен Радев: Държавите. Германия въвежда вече лимит.
Водещ: Вече?
Румен Радев: Да, вече лимит. Австрия въведе лимит от 37, Германия въвежда лимит от 200 000 човека.
Водещ: Просто е по-различна ситуация може би?
Румен Радев: За следващите… До 2020 г. Германия ще отдели 92 милиарда евро за интеграция, без изгледи за успех. Това означава 15 000 евро на бежанец /…/
Водещ: Алтернативата на интеграцията – в едно изречение – за вас, когато говорим за имиграционния поток.?
Румен Радев: Алтернативата – това е запазване на нашата национална идентичност. На хората, бягащи от войната, ще помагаме, но тези вече почти ги няма. Тук са нелегални мигранти, които ние също разселваме, разбирате ли? Това е проблемът.
Цецка Цачева: Това е категорично невярно. България не провежда политики по отношение на икономическата миграция. Това беше също една от опорните точки в тази кампания – че видите ли кризата, демографската криза ще се решава с бежанците. Няма нищо общо между политиките в тези две области. Дълбоко невярно, откровена лъжа, господин Радев.
Румен Радев: Категорично не е лъжа. Идете и вижте – вие не сте ходили явно скоро, различни места в България.
Цецка Цачева: Съжалявам, бях в Харманли, в две срещи, така че…
Румен Радев: И аз бях в Харманли. Говорихте ли с хората в Харманли?
Цецка Цачева: Да, говорила съм с хората.
Румен Радев: Значи не сте си направила изводите.
Водещ: Бяхте в Харманли, знаете какво е положението там. Говорим за нужните мерки, които трябва да се вземат оттук нататък. Мисля, че се изясни за зрителите какъв подход би предприел всеки от вас. Вие споменахте армията, докато развивахте тезата си. Затова исках да ми попитам – ето сега е моментът – по-високият бюджет за армия за следващата година прави ли армията по-силна? И всъщност България от малка или от голяма армия има нужда?
Румен Радев: Първо, този по-висок бюджет, той е илюзорен. Тези 77-80 милиона, които се дават отгоре, това е за осигурителни вноски. На практика бюджетът на армията не мърда. Тук беше поканен да коментира мен, разбира се – всички тези министри, които се хвърлиха срещу мен в тази кампания в последните дни, дори бившият министър на отбраната Николай Младенов. Точно по негово време, 2009-2010 г. бюджетът по негово предложение на Министерството на отбраната бе орязан повече с 1/4. От там започнаха големите проблеми на българската армия, които и в момента не могат да приключат. Ние бяхме на 1,75 от БВП, паднахме миналата година до 1,18. А трябва, по изискванията и декларацията от Уелс, която сме приели и ние, да бъде 2% в течение на следващите няколко години.
Водещ: Е как президентът може да повлияе на една такава ситуация?
Румен Радев: Президентът Плевнелиев опита, той свика Консултативен съвет по национална сигурност, настоя, но премиерът каза „Който е обещавал на тази среща, да си го изпълнява“. Проблемът е много сериозен с възможностите на българската армия. Изобщо със състоянието на въоръжените сили имаме огромни проблеми. И това с изтребителя е прекрасно, това с двата многоцелеви модулни патрулни кораба е прекрасно, но в същото време проблемите са в ежедневието. Хората напускат, те са демотивирани, те са обезверени, те са необорудвани, те не могат да водят нормална подготовка. Те изпълняват задълженията си с риск за здравето и живота. И тук трябва президентът да има много ясна позиция как да запази боеспособността на въоръжените ни сили. Аз имам такава позиция и ако имаме време, ще ви я споделя.
Водещ: Имаме 30 секунди. Може ли в 30 секунди?
Румен Радев: Първо нормативната база – в момента е разхвърлян двор – от законите, от Стратегията за национална сигурност, Националната отбранителна стратегия. После – гражданският контрол се превърна в гражданско управление. Трябва да се върне военната експертиза като възможност за вземане на решения. В момента не е така. Това позволява един безхаберен, некомпетентен министър да решава важни въпроси, които не разбира. Да се даде възможност най-вече за подготовка – това е огромният проблем в армията в момента.
Водещ: Госпожо Цачева, 1 минута и 30 секунди за темата за армията.
Цецка Цачева: Безспорно повече от 25 години не са инвестирани достатъчно средства в обновяването и модернизирането на българската армия. Това вече днес е факт. Да, бюджетът за настоящата 2016 г. е 1,35%, мисля, от общия бюджет на България. Сега в новия бюджет за 2017 г. се предлага повече – това е 1,63%. Такива са възможностите на държавата в момента. Но при поет ангажимент той да стигне до 2% от БВП става ясно, че в съвсем скоро време това ще бъде постигнато. Мен по-скоро ме тревожи друг момент. Да, променихме закона, приехме двата инвестиционни плана за модернизация на Военновъздушните и Военноморските сили. 1,5 милиарда на Военновъздушните, 820 милиона за Военноморските сили. Но има и още един род войска и това са Сухопътните. В срещите по време на кампанията аз чувствам тревогата, която има сред служителите. Ако аз днес бях президент и трябваше да реша дали да пусна Закона за държавния бюджет, без да се предвиждат средства за модернизация и на Сухопътните сили, нямаше да го направя, защото считам, че трябва да вървят успоредно обновяването на трите рода войски, тъй като те са много важни за сигурността на държавата.
Румен Радев: Госпожо Цачева, вие бяхте председател на българския парламент…
Цецка Цачева: И все още съм, господин Радев.
Румен Радев: … когато стана тази несправедливост. Говоря за това време. Когато стана тази несправедливост, ние бяхме командирите на трите вида въоръжени сили. Защо тогава не поставихте въпроса?
Цецка Цачева: Разликата между мен и вас, господин Радев, е, че когато не мога да убедя колегите си от мнозинството и не мога да защитя една моя идея, аз не напускам, а оставам и продължавам да се боря за нея, както заявих и сега в студиото. Докато вие имахте възможност да продължите това, което говорите, че е ваша кауза за модернизацията, но избрахте друг вариант на развитие.
Румен Радев: Госпожо Цачева…
Водещ: Приключваме с тази тема, приключваме с тази тема. Трябва да минем на следващата.
Румен Радев: Да, много е важно.
Водещ: Само изречение, моля ви.
Румен Радев: Когато се продават националните интереси на България, имаш две възможности: да се примириш или да се бориш на друго ниво. Аз избрах да се боря на друго ниво.
Водещ: Следващата тема, следващата тема – в изследването…
Цецка Цачева: И кога разбрахте, че се продават националните интереси?
Румен Радев: Проверете министър Ненчев как ги продаде.
Водещ: Моля ви, нека да спазваме…
Цецка Цачева: Когато получихте средствата от правителството, преди това не се продаваха националните интереси.
Румен Радев: Когато декларирахте в НАТО, че България абдикира и не проявява интерес да изгражда собствени способности, когато пратихте…
Цецка Цачева: Категорично невярно.
Румен Радев: … концепции за платен „Еър полисинг“.
Цецка Цачева: Аз се изненадвам, че български офицер може да говори такива неистини. Къде виждате плащане? Имаше ли септември месец по време на съвместните учения плащане?
Водещ: Искам…
Румен Радев: Госпожо Цачева, има ли концепция, която е в НАТО, подписана от български министър, която кани срещу заплащане?
Водещ: Искам тук да се намеся…
Румен Радев: Имаше ли огромна група от полски колеги, които дойдоха да търсят /…/?
Цецка Цачева: Това е следващата опорна точка, която вървя по време на цялата кампания – категорично невярно, няма заплащане.
Румен Радев: Изпращаме лоши сигнали към НАТО, че нямаме воля да изграждаме собствени способности.
Водещ: Обръщам се и към двама ви…
Цецка Цачева: Когато напускат български офицери от българската армия, когато натовски генерал оспорва решения на НАТО, сигналите наистина не са добри.
Водещ: Сега искам да кажа нещо и много ви моля…
Румен Радев: Знаете ли, този български генерал спаси вашата българска авиация в системата на НАТО.
Водещ: Господин Радев…
Румен Радев: Защото в момента, само за момент, моля ви. В момента това, че господин Борисов и господин Ненчев се хвалят, че летели самолети – всички тези самолети, които в момента летят, летят с моя подпис за удължаване на ресурса.
Цецка Цачева: Правилно ли чух, че казахте „вашата българска авиация“, правилно ли чух?
Румен Радев: Точно така.
Цецка Цачева: Вие не сте част от тази авиация.
Румен Радев: Не, не, вие казахте, че аз съм абдикирал от тази авиация и вие имате пълната отговорност върху нея в момента. Затова ви казвам: в момента всички…
Цецка Цачева: Как ще бъдете обединител на нацията, господин Радев, когато дори…
Румен Радев: Госпожо Цачева…
Водещ: Искам да помоля и двама ви…
Цецка Цачева: /…/ и на моя? Вие делите авиацията на „ваша“ и на „моя“.
Водещ: Моля, искам да помоля и двама ви…
Румен Радев: Момент. Вие разделихте българските офицери на такива, които само изпълняват заповеди, на такива, които отдават заповеди и нямат готовност да мислят. Това го направихте в предишно ваше изказване. Така че вие ще ставате главнокомандващ, имате амбицията да ставате главнокомандващ…
Цецка Цачева: Върховен, върховен главнокомандващ, господин Радев.
Румен Радев: Да, върховен главнокомандващ…
Цецка Цачева: Благодаря ви.
Румен Радев: На такива, ето на тези офицери. Те как ще ви примат? Как мислите, че ще ви приемат?
Цецка Цачева: Аз имам добър диалог с българските офицери, за мен не се притеснявайте.
Водещ: Искам сега да помоля и двама ви. Следих размяната на реплики с интерес. Наистина благодарих в началото на екипите ви и на вас за това, че приехте правилата. Наистина вие нямате представа още колко въпроса има, знаете кои са темите. Но смятам, че нито съдебната реформа е по-малко важна тема, нито още много други въпроси, които са свързани с правомощията на президента конкретно. Много ви моля да спазваме правилата, един генерал и един председател на парламента. Така че съм сигурна, че ще ги спазваме. Нека да има диалог, нека да има размяна на реплики, но моля ви, за да можем, за да ни стигне времето и да не стане така, че да сме длъжници на зрителите за теми, които са важни за тях. Третата, която те подреждат в изследването на „Алфа Рисърч“, е участието на президента в диалога за съдебната реформа. Въпросът ми е – моля ви тук стегнати, кратки и конкретни отговори – госпожо Цачева, докъде трябва да стигне съдебната реформа?

Цецка Цачева: Успяхме да направим немалко. Приехме с голямо мнозинство актуализирана Стратегия за продължаване на съдебната реформа, конституционна реформа, промените в Закона за съдебната власт, продължават останалите закони, които са свързани с тази тема – Антикорупционния закон, надявам се в спешен порядък. Аз лично очаквах специално Антикорупционният закон да бъде факт до кампанията. Разбира се, че президентът има своето отношение и във връзка с назначенията, които по правомощие осъществява сред т.нар. „тримата големи“, председателите на Касационния, Административния съд и главния прокурор. Няма да се поколебая тогава, когато видя, че резултатите от законодателния процес, който все още продължава, не дава в българското общество очакваната справедливост, да използвам силното правомощия на президентската институция – законопроект за промяна на Конституцията, ако в определена част има текстове, които недостатъчно гарантират това преминаване към справедливост, което всички ние толкова искаме.
Водещ: Румен Радев.
Румен Радев: Аз мисля, че козметичните промени, които бяха направени в колегиите, в състава на Висшия съдебен съвет (ВСС) едва ли са ефективната борба с корупцията. И г-жо Цачева, след като 6 години бяхте председател на българския парламент, как така изведнъж за няколко часа, след разговорите с Реформаторския блок, най-сетне се решихте да правите съдебна реформа? Вие заявихте юни месец тази година, че съдебната реформа е приключила, вие отхвърлихте предложението на гражданската инициатива „Правосъдие за всеки“. Те внесоха декември месец своята подписка – над 4000 гласа, три месеца беше срокът да дадете отговор, вие хвърлихте на Правната комисия, вие се отказахте от подписа си декември месец за ефективна съдебна реформа.
Водещ: А какво бихте направил вие, г-н Радев?
Цецка Цачева: Моля да отговоря, моля да отговоря.
Румен Радев: Нека отговори г-жа Цачева.
Цецка Цачева: Аз съм носител на първия законопроект за изменение на Конституцията, който събра 132 подписа. Тогава, когато стана ясно, че няма как да мине, защото нямахме и подкрепата на опозиционните групи – ясно е, че конституционно мнозинство не би могло да се сформира само със силите на управляващото мнозинство – пред мен стоеше въпросът: да имаме конституционна реформа, да се направят стъпките по отношение на разделянето на ВСС, прекия избор на членовете в съдийската и в другата колегия, прокурорската и следователите, от съответните магистрати, всичко това – да, крачка назад е, в сравнение с първия законопроект. Но когато гониш цел, когато търсиш решението на този въпрос, аз съм направила своя избор – да има конституционна реформа, въпреки начина, по който гласуваха колегите от БСП, от ДПС. Ако те бяха подкрепили, щеше да мине и първият вариант, но срещаме категоричната им съпротива. И днес да се говори от човек, който е подкрепен от БСП, че видите ли, тези, които 6 години правим опити за съдебна реформа не сме постигнали нищо, мисля, че е несериозно.
Водещ: Прекъсвам ви. Г-н Радев…
Румен Радев: Не, не мисля /…/
Водещ: Промени в законите или промени в Конституцията?
Румен Радев: Това мисли Европейската комисия, него мисля аз. Те ви дават оценката и там напредък няма абсолютно никакъв.
Цецка Цачева: Не сте запознати с последните документи от страна на Европейската комисия.
Румен Радев: Запознат съм достатъчно. Вие се отметнахте от вашия подпис.
Водещ: Г-жо Цачева, прекъсвам ви тук.
Цецка Цачева: Отчитат се от… Не съм се отметнала, подписът ми си стои на място под законопроекта.
Румен Радев: Защо ви е страх от Моника Маковей, защо ви е страх изобщо от управляващите? Огромен страх от това, което става в Румъния. Защо, когато дойде Моника Маковей тук, никой не й обърна внимание, никой не я прие?
Цецка Цачева: Като ме гледате, имам ли вид на човек, който се страхува?
Румен Радев: Вие може би не, но…
Цецка Цачева: Аз мисля, че на такава среща се ходи, когато си поканен.
Румен Радев: Вие може би не.
Цецка Цачева: След като не бяхме поканени на тази среща… Но така или иначе, на първо четене Антикорупционният закон е факт, той ще бъде факт до края на тази календарна година, в законодателната програма – лично аз съм определила параметрите. Пак казвам – разчитах сроковете да бъдат до кампанията, но ще се случи и ще го има, въпреки съпротивата на колеги от опозиционните групи.
Румен Радев: Факт е, че беше изгонен един правосъден министър. Какво ще направя аз? Няма да изпадам в подробности в дебрите на юридическите казуси, но това, което ще направя, още когато бъда избран – ще посетя Румъния. Ще се запозная с тяхната истинска съдебна реформа, ще посетя Националната антикорупционна дирекция. Вижте разликата – в Румъния за една година са върнати над 2 милиарда евро от осъдени за корупция, над 1200 държавни служители са осъдени и са в затвора. Имаме един осъден премиер, имаме 5 министри, имаме над 12 депутати. Тук има резултати. Това е причината Румъния драстично да ни изпреварва и в преките чуждестранни инвестиции, и в ръста на БВП – там вече се говори за 4,2%. Ние стоим, знаете къде – на 2,5%.
Цецка Цачева: Това не е вярно, днес дава 3,6% Европейската комисия за България прогнозен резултат за 2017 г.
Румен Радев: Това са прогнозни, да, благодаря, говорим за реални.
Цецка Цачева: Реалното е 3% в момента.
Румен Радев: Така. Разликата е огромна. Аз ще направя това, а когато встъпя в правомощията си като президент, ще поканя съответните румънски структури, техни представители, да говорим вече за сериозна съдебна реформа.
Цецка Цачева: Аз мисля, че българските магистрати…
Румен Радев: Ще настоявам като президент за такава /…/
Цецка Цачева: … заслужават повече уважение и повече доверие.
Водещ: Г-жо Цачева…
Румен Радев: Разбира се, че…
Цецка Цачева: Така че първо трябва да се запознаете какво се прави, какви усилия се полагат от компетентните институции, от съдебната власт, от правителство.
Водещ: Половин минута, г-жо Цачева…
Румен Радев: Усилията ги виждаме всички ние.
Цецка Цачева: Да, 3,7 милиарда събрани в повече, отишли в бюджета на държавата за предотвратени корупционни практики.
Румен Радев: Г-жо Цачева, има ли корупция по високите етажи на властта в България?
Цецка Цачева: Вие ми кажете, г-н Радев?
Румен Радев: Има.
Цецка Цачева: И имало ли е, когато БСП управляваше?
Румен Радев: Имало е.
Цецка Цачева: Трябва ли да се борим всички с този враг?
Румен Радев: Абсолютно.
Цецка Цачева: Трябва да се борим.
Румен Радев: Защо не приемате тогава моите доводи?
Цецка Цачева: Защо да не приемам? Аз приемам вашите доводи, но не мога да се съглася, че първо един български президент ще отиде да черпи чуждия опит, преди да се е запознал с усилията, които компетентните институции полагат тук, в държавата.
Румен Радев: А вие откъде знаете, че не съм се запознал до момента?
Цецка Цачева: Не ги познавате, г-н Радев.
Водещ: Г-жо Цачева, г-н Радев – вие в 20 секунди, г-жо Цачева, а вие в 40 секунди, г-н Радев – какво може да направи българският президент, за да направи още по-решителни крачки за съдебна реформа и за борба с корупцията? Засегнахте и двамата тази тема. Конкретно: промени в Конституцията в коя част – за реформа в прокуратурата, независим прокурор по антикорупция? 20 секунди, решително, точно и кратко.
Цецка Цачева: Трябва още малко време, за да приключат промените в законите, които имат отношение, и парламентът работи по тези закони. Приехме и възможност за предварителна и последваща оценка на риска. От ноември месец действат новите правила в законодателството и аз съм убедена, че това ще доведе до по-високо качество. Тогава, когато се видят резултатите, казах, че съм готова, защото това е моя кауза. Моят професионален житейски път, преди да бъда в политиката и след това е изцяло в сферата на правовата държава, на върховенството на закона. Аз знам и в срещата с бизнеса, и с обикновените граждани колко много те желаят справедливост, истинска справедливост.
Водещ: Благодаря ви. Г-н Радев?
Румен Радев: Ще отправя срещи с всички, имащи отношение към тази съдебна реформа, разбира се, и с държавните структури, и с гражданските инициативни и сдружения, като „Правосъдие за всеки“. Ще видя наистина техните мотиви. Има неща, които категорично приемам – за намаляване на политическата зависимост и на Прокуратурата, и на ВСС, и Инспектората към ВСС, който е изцяло назначение на парламент, като се започне от главния инспектор.
Цецка Цачева: Как ще постигнете това, г-н Радев?
Румен Радев: Това е въпрос на дискусия.
Цецка Цачева: Това е въпрос на промяна на Конституцията.
Румен Радев: Разбира се.
Водещ: Отиваме към следващите теми.
Румен Радев: Разбира се. Има неща, които се искат за главния прокурор, които изискват Велико народно събрание – това са сложни неща. Но ще се срещна с тези хора, ще видя кой какво предлага, с какви мотиви. Ще почерпя и международен опит, който е доказано ефективен.
Цецка Цачева: /…/ аз този път вече съм го извървяла.
Водещ: Отиваме отново към изследването на „Алфа Рисърч“, за да влезем…
Румен Радев: Проблемът е, че на края на пътя няма никакъв ефект, това е проблемът.
Цецка Цачева: Не, той, пътят продължава. Това не е статус, това е процес.
Румен Радев: Другите държави връщат милиарди, хора стоят в затворите. Ние сме… В края на краищата, премиерът Борисов ту казва „Ще ги стигнем румънците“, ту казва „При нас няма корупция“. Хайде уточнете се наистина, има или няма.
Водещ: Ето сега, вижте колко подходящо: разделената нация. 83% от хората, участвали в това допитване на „Алфа Рисърч“, искат да чуят вас как можете да решавате въпроси, които разделят нацията. С какъв екип ще работи президентът? Действие за борба с картелите и монополите и още няколко теми, които следват. Трябва ли НАТО да ни помага в охраната на границата? Военните теми вече ги засегнахме. Как ще работи с правителство на друга партия? Виждания за модернизацията на армията – говорихте за това. Каква е позицията за АЕЦ „Белене“? Макар и кратко време, ще ми се да отделим време и за енергийните проекти, така че много работа ни чака. Връщам се на темата, която бяха поставили хората с над 80%. Това със сигурност обаче е тема, по която ние няма да спорим – че нацията ни е разделена, нали така, няма никакво съмнение. Въпросът е как президентът може да я сплоти? Г-н Радев.?
Румен Радев: Това е записано по Конституция – че президентът наистина трябва да бъде обединител на нацията. Затова той е изведен встрани от другите власти, затова той е легитимно избран с най-висока степен на обществено доверие. Точно този вот на българските граждани му дава силата той да бъде партньор между партиите, между институциите, между гражданските сдружения, между българските граждани, да се търси консенсус. Той трябва да може да изслушва, президентът, всички страни, трябва да може да търси консенсуса. Но за да имаме обединение, ние трябва да имаме цел. Не може просто да се обединяваме, ако нямаме цел. Президентът трябва да формулира тези цели в един наистина дебат, в диалог, целите, които да обединяват нацията – това е неговата основна роля и тук трябва да работи.
Водещ: Можете ли вие да я формулирате в едно изречение – коя е българската национална цел днес?
Румен Радев: Българската национална цел – това е в нашата държава всеки български гражданин да може да разгърне своят талант, да има правото на труд, на един спокоен, сигурен живот, със стандарт и качество на живот в една среда с ясно бъдещо развитие.
Водещ: Коя е българската национална цел днес, г-жо Цачева?
Цецка Цачева: Преди това, ако ми позволите, две изречения по отношение на това, че нацията е разделена. Аз наистина не приемам от избори на избори, било то парламентарни, местни, да се започва – основно от парламентарните – отначало да не се зачита това, което е постигнато от предходно управление. Трябва да преодолеем този дефект на доверието, което имаме помежду си, а това с постига с изготвянето на национална доктрина. С цялата сложност на една такава задача, но му прилича на президента да започне диалога, да започне дебата си с гражданите, с неправителствените организации, с политическите партии за изработването на една такава доктрина, за да сме сигурни, че дори когато демокрацията го изисква, допуска, налага – имаме смяна на правителство, смяна на политически сили, които поемат управлението на държавата – да е ясно, че посоката на развитието на България няма да бъде отклонявана. Що се отнася до националния интерес – аз неведнъж заявих в тази кампания: искам да видя образована, богата, просперираща българската нация, която да живее в една стабилна, сигурна държава с работещи институции, с уважение между различните вероизповедания, етноси, граждани, без значение къде живеят, в по-малко или в по-голямо населено място; да забравим този език на омразата, който за съжаление – казвам го и от пленарната зала – се чува, защото всички ние сме част от единната българска нация и така трябва да останем, и такава трябва да я завещаем на нашите деца.

Водещ: Едно от правомощията на президента на Републиката е, че той може да опрощава несъбираеми държавни вземания. Ползвам повод от това, което вие разказвате за различните срещи, които сте имали по време на тази наистина дълга кампания – остана ли у всеки от вас в съзнанието една история, някаква лична история, някакъв проблем, който остава в мисълта ви и който вие бихте се заели да разрешите, ако станете президент? Въпросът ми е и към двамата.
Румен Радев: Имах среща, много срещи, разбира се, но впечатли ме в едно село на границата на България, където дойдоха хората за срещата и ми казаха: „Вижте, ние свикнахме да живеем без пари, ние свикнахме да живеем без подкрепата на държавата, но молим ви, върнете ни достойнството“. Това означава, че българите не са се предали. Това означава, че има кауза, зад която един президент да стои и да се бори. Той трябва да върне загубеното достойнство на нацията. Казвам загубено, защото много политици се постараха българинът днес да живее с убеждението, че неговото национално достойнство е потъпкано. Това достойнство е спойващият елемент, защото целта в края на краищата каква е – да имаме високо качество и стандарт на живот, да имаме благоденствие в една сигурна обстановка, но с достойнство, и една богата българска духовност, които наистина да спояват всичко това в една държава – просперираща, мирна, сигурна, наречена България.
Водещ: Г-жо Цачева, лична история, която от всички тези срещи остана у вас, и бихте разрешили?
Цецка Цачева: Аз имам много лична история, която ще си позволя да споделя и в ефир, защото тя е свързана и с днешната дата, и с предходния въпрос за разделението. Днес на една среща един гражданин – Христо Марков от Турос, ми зададе въпроса „Вие ли сте внучката на Иван Цачев?“. Аз днес пристъпих синовното обещание-клетва, което дадох на баща ми на смъртния му одър. Да, аз съм внучката на Иван Цачев, който е с изпълнена смъртна присъда през 1952 г. Когато моите родители през всичките тези години са крили от мен и аз научих след 10 ноември, тогава, по време на временните управи, когато дойдоха негови съратници и ми казаха „Тук, в кафенето на община Плевен бяха килиите“, аз поисках отговор от майка ми и баща ми защо са крили толкова години, защо нито аз, нито сестра ми знаем какъв е коренът ни, каква е пъпната ни връв. Баща ми да ми прости, но сега е момента да го кажа, защото аз с всичко мога да се съглася в тази кампания – не ме харесват, не съм красива, не съм толкова млада. Правиха разследване за дипломата ми. Доволна съм поне, че никой не прави разследване за връзките ми с корупционни практики. Но да нарекат мен „лява“, „ляв кандидат“ – пак казвам, това беше толкова разтърсващо за мен. Искам извинение и прошка от баща ми, защото аз го направих днес, въпреки, че бях поела и толкова години това го тая, много малко хора го знаят от моето обкръжение. Но ситуацията е такава, че ние трябва да спрем с тези разделителни линии. Ние трябва да търсим начина, по който да живеем заедно, да се помни историята, да се знае, защото дължим на нашите деца да знаем историята. Ако някой си мисли, че със замитане на фактите, с минаване на време, че с „Не сте ме попитали, затова не съм ви казал, че съм бил член на БКП“ или „Не сте ме попитали, затова не съм ви казал дали съм бил кандидат за делегат или делегат на партиен конгрес“ ще стигнем до обединение на нацията. Няма да се получи. Това е, съжалявам, много личен, емоционален за мен момент, но ние трябва веднъж завинаги да кажем истината такава, каквато е била, защото не виждам от там насетне как ще изградим тази национална доктрина, за която говорих тук преди вас.
Румен Радев: Отношение, може ли?
Водещ: Заповядайте, да.
Румен Радев: Моите съчувствия, най-лични и искрени, г-жо Цачева, за това, което чухме, но аз…
Цецка Цачева: Съжалявам, много се развълнувах.
Румен Радев: Аз наистина се надявах тази кандидатпрезидентска кампания да не бъде асоциирана с едни парламентарни, чисто политически избори. За съжаление, това беше шанс да не се делим, но ние точно в тази кандидатпрезидентска кампания разделихме българския народ. И тук мога да кажа, че вината не е моя. И това, което последните дни наблюдавах, са свирепата атака от всички министри от кабинета, които България очаква от тях да работят в такива трудни, отговорни моменти – всички вкупом се юрнаха, използвам тази дума, не толкова в атаки към мен, да разединяват нацията. Не сме узрели още явно.
Цецка Цачева: Само реплика, ако ми позволите?
Водещ: Да.
Цецка Цачева: Упрекваха ме членовете на щаба, моите колеги, че съм водила толерантна кампания, че не съм отговорила на нападките. Какво да отговоря? Аз съм една обикновена българска жена, една българска майка. Да, има хора, които не ме харесват. Да, годините ми – не съм в първа младост. Къде ли не ме разследваха. Всички бяха срещу мен. Ще го опровергаете ли? Имаше ли друг кандидат, който да понесе толкова удари? Запазих толерантния, коректния изказ, не съм си позволила в цялата кампания да кажа срещу опонент лоша дума.
Водещ: Ще бъде ли оценено това?
Цецка Цачева: Аз вярвам, че доброто ще бъде оценено, но е по-важно аз как ще се чувствам, когато ми се наложи да работя с всичките тези хора, защото в понеделник ще има избран президент на Република България, но така или иначе, тези каузи, които имам аз, това, за което съм си посветила живота, аз ще продължа да го работя и да го отстоявам. И тогава аз искам да гледам всички хора. Аз съм много търпелив човек, аз мога да прощавам, но нещото, което мина предела, ме накара… не знам, може би в утрешния ден и да съжалявам, но аз пристъпих нещо, което съм дала като обяснения на смъртния одър на баща ми.
Водещ: Г-н Радев, връщаме се назад в историята. Казвам го, защото на мен също ми е трудно, когато споделяте вече личните си емоции за това как се чувствате в тази кампания, и двамата атакувани достатъчно много, с различни аргументи.
Румен Радев: И двамата не сме първа младост все пак, ще кажа аз.
Водещ: Ит аз не съм първа младост, обаче…
Цецка Цачева: Безспорно, безспорно.
Водещ: Обаче това сме сега, тези сме в това студио. Смятам, че всъщност най-малкият проблем на изискванията за кандидати за президент е това на колко години трябва да бъдат. Просто мисля, че като журналист в обществената телевизия има много какво да кажа за това, което трябваше да правят журналистите, за да спазят закона и да дадат равен старт на всички. Това го казвам просто така.
Румен Радев: Искам пак да кажа – и към това, което наблюдавах особено последните дни – действията на правителството, изобщо целия кабинет. Това са хората, които дават тона за държавността. Това са хората, които трябва да внасят успокоението сред всички нас.
Водещ: А ако това са хората, с които трябва да работите?
Румен Радев: Това е едно пред предизвикателствата пред президента.
Водещ: С кого не можете да работите? С коя политическа сила не бихте могъл да работите?
Румен Радев: Мога да работя с всички политически сили. Разбира се, това ще бъде личен компромис, но като президент трябва да го направя и ще го направя. С всички легитимно избрани партии, разбира се, легитимно избрано правителство и легитимно избран президент президентът е длъжен да работи. Но пак повтарям – тази работа трябва да бъде на принципна основа. Президентът трябва да бъде партньор на всички институции и партии и наистина да подкрепя всички техни усилия, когато те работят в интерес на българските граждани. Но когато не работят в интерес на българските граждани, президентът трябва да има силата да противостои, да казва „не“, да посочва алтернатива и друг път. И тук е големият проблем за президента. Невинаги го виждаме, за съжаление, все по-рядко го виждаме.
Водещ: Г-жо Цачева, съжалявам, че връщането назад към историята ви донесе много силни лични емоции. Връщам ви с много кратък въпрос пак към историята, надявам се той да донесе положителни емоции на вас. Кой според вас е най-успешният български президент досега, просто с името?
Цецка Цачева: Мисля, че е неприлично кандидатите за президенти еднолично да дават оценка. Всеки е, убедена съм, вложил от себе си всичко така, както разбира президентската институция. Всеки имаше добри инициативи. Аз ще продължа онези, които считам, че са полезни, без да ме вълнува дали е първият, вторият, третият, четвъртият президент, ако бъда избрана за такъв. Що се отнася до цялостната оценка, тя ще се даде от историята, разбира се. Но трябва да оценяваме в какви времена се налага на един президент да изпълнява задълженията си в мандата.
Водещ: Безспорно е така.
Цецка Цачева: Последният мандат, който още продължава, е много тежък и президентът…
Водещ: Г-н Радев?
Цецка Цачева: … Плевнелиев се справи добре с двете служебни правителства, двете изключително остри политически кризи, които той преодоля.
Румен Радев: Няма как да дадем класация в този случай. Всички те работиха при една съвсем различна историческа обстановка, с различни проблеми и предизвикателства. Не можем в тези толкова разнородни задачи, които решаваха, да ги класираме.
Водещ: Още едно правомощие на президента – любопитна съм да разбера какъв отговор може да ми дадете тук – президентът като държавен глава връчва ордени и медали. На кого бихте връчили орден и за какво, г-н Радев?
Румен Радев: Мисля, че понякога се спекулира с тези ордени и медали, превръщаме ги в традиция, в рутина. Трябва наистина да се дава орден или медал на човек, който е направил много за нашето издигане в духовността, в спорта, за нашето признание в чужбина, за прославата на България. С удоволствие бих учредил – настрани от всичко това, не говорим тук за медали – награди за талантливи деца. Ние имаме много такива. Вижте какво става с международни олимпиади. Трябва тези млади хора да ги стимулираме, те трябва да намират смисъл да остават тук, в България, и ние морално трябва да ги стимулираме. Не е тук само въпрос за финансови средства.
Водещ: Г-жо Цачева, сега почти изравнихме времето, затова сега да чуем вас.
Цецка Цачева: Това е един дебат, който върви още от времето на президента Първанов, но мисля, че в настоящия мандат на президента Плевнелиев нещата се регулираха. Да, бих дала орден на всеки, който с работата си, независимо в коя сфера, е направил така, че името на България да се произнася с уважение, с респект, защото това са заслужили наши сънародници, граждани или посланици, чуждестранни лица, които са работили за двустранните ни отношения, за издигане на авторитета на Република България, за по-добрата визия на държавата ни сред останалите страни.
Водещ: Ще ми се да кажем няколко думи за вашите вицепрезиденти, защото в президентската институция също се работи в екип и вътре в нея, освен че президентът взаимодейства с останалите власти. С какво, г-н Радев, вашият вицепрезидент може да промени облика на институциите и да привнесе важни и ценни моменти в нея?
Румен Радев: Г-жа Йотова безспорно е политик с голям опит, особено по въпросите на нашата европейска интеграция тя е изключително добър комуникатор. Голям опит и в медиите. Така че според мен тя ще бъде изключително полезна в президентската институция и за международната ни политика, и за комуникирането на тази политика и вътре в България, и навън.
Водещ: Г-жо Цачева?
Цецка Цачева: Изключително добър човек, дори бих казала и си позволявам за израза добряк, верен, офицер, патриот, обичащ България, откриващ в тази кампания кътчета, в които не е бил. Убедена съм, че с неговата експертиза ще бъде полезен и онова, в което съм сигурна – че във всеки един момент за всичко мога да се опра и да му се доверя. Верен човек.
Водещ: Добре, сега въпрос, който моля ви да бъдем кратки в отговора – имаше го тук сред темите, които поставят хората, и затова искам да го засегнем. Въпросът е свързан картелите. Те искат президентът да се бори с картели и монополи, но президентът няма особено голяма възможност, защото няма широки правомощия за това. Тогава как може да отговори на това очакване? Наистина много кратко.
Цецка Цачева: Аз мога да кажа и да отговоря с две изречения.
Водещ: Нека да бъдат две.
Цецка Цачева: Върховенството на закона. Но не само добрият закон, а прилагането му, контролните институции, Комисията за защита на конкуренцията, нейният състав от почтени, компетентни хора, които си вършат качествено работата. Тогава, когато не се случват нещата по този начин, тогава ще има възможност за реакция в друга посока на законодателна инициатива.
Водещ: Г-н Радев?
Румен Радев: С настояване – настояване пред всички институции и пред парламента, изпълнителната власт и особено пред тази комисия. И ако няма резултати – във всички хора има усещането за картели – трябва наистина да се прилагат антикорупционни мерки към всички контролни комисии и органи, които следят за това да няма картели.
Водещ: Има ли бъдеще проектът АЕЦ „Белене“? Също в няколко изречения, г-жо Цачева.
Цецка Цачева: Имаме си вече платени два реактора. Поздравления за правителството, че успяха 90 милиона да спестят от лихвите и от другите допълнителни плащания. Безспорно сега стои въпросът какво правим с тези реактори. Проектът, ако е без ангажимент на държавата, финансов, както и допълнителен за изкупуване на електричеството, което ще се произведе от там, енергията – в такъв случай бих казала да, но това ще бъде по същество нов проект, а не този политически, корупционен, който досега съществуваше. Има вариант, поради ниската цена, да се търси възможност да бъдат продадени или пък някакво адаптиране в „Козлодуй“. Много е сложен въпросът, но не бих искала реакторите да бъдат нарязани на скрап.
Водещ: Питам ви, защото всеки български президент в последните години по някакъв начин е трябвало да участва в диалога или е имал лична инициатива, свързана с енергийни проекти. Г-н Радев, има ли бъдеще АЕЦ „Белене“ според вас?
Румен Радев: Не можем да разглеждаме АЕЦ „Белене“ изолирано само за себе си. Ние трябва да имаме ясна, дългосрочна енергийна стратегия.
Цецка Цачева: Имаме такава.
Румен Радев: И там АЕЦ „Белене“ да намери своето достойно място. Ясно е едно – че реакторите Пети и Шести имат най-много още две удължавания максимум, това означава най-много до 2035 г. Въглища, ресурси, запаси – до 40-50 години. Какво правим оттам нататък? Ето в тази среда трябва да разглеждаме АЕЦ „Белене“. За мен да, трябва да строим нови ядрени мощности. Как точно ще го направим трябва да решат експертите, защото решенията, които сега се вземат, искат много време, докато се реализират.
Водещ: Преди да продължим с още въпроси – г-жо Цачева, имате 1 минута и 5 секунди, а вие – 1 минута и 50 секунди, г-н Радев – искам един въпрос, който е също актуален и също е свързан с резултат от изборите в неделя, с резултата от референдума. И ви задавам въпроса, защото ГЕРБ и БСП вече обявиха, че те ще работят за това да бъде уважена волята на българския избирател и ще работят за резултатите от референдума. Заставате ли зад това, г-жо Цачева?
Цецка Цачева: Категорично да. Аз бях човекът, който в пленарна зала в заседанието, когато се гласуваше решаващият текст за това дали референдумът да бъде произведен едновременно с президентските избори, се изправих на трибуната и казах: да, няма да изменяме действащи текстове, които предвиждаха такова решение на въпроса. Заемала съм позиции и по трите въпроса, до които се допитаха и гражданите дадоха своя отговор. Тогава, когато гражданите толкова категорично заявиха подкрепата си по трите въпроса, волята на гражданите, на суверена, както се изразяват инициаторите на този референдум, трябва да бъде зачетена и по най-бързия начин бих настоявала в Изборния кодекс да се предвидят съответните правила, още повече, че ще бъде необходимо немалко време, за да може държавата да се районира на отделни едномандатни мажоритарни райони.
Водещ: Г-н Радев?
Румен Радев: Категорично. Волята на българските граждани трябва да се уважава. И най-сетне това беше много добър урок за нашата политическа класа. Трябва да се вслушва в гласа на българските граждани. Това е посланието от този референдум. Аз се радвам, че политическите сили започват най-сетне да се вслушват в този глас.
Водещ: Ако искате да си поговорите за това, което се случва в България, и за бъдещето на България с един български интелектуалец и сте в Президентството, кого ще поканите за тази среща, г-н Радев?
Румен Радев: Аз с удоволствие бих поговорил, но тук ще призова от мъртвите г-н Петър Увалиев, Тончо Жечев, които наистина представяха по един прекрасен начин българската душевност, имаха измерение за тази българска душевност, чертаеха я в бъдещето. От сегашните интелектуалци бих и ще говоря с много. Но от уважение към тях не искам в момента да се лимитирам само с няколко имена.
Водещ: Г-жо Цачева, малко по-кратко е вашето време, затова да бъде по-кратък отговорът.
Цецка Цачева: Българските интелектуалци, и не само те, са свободолюбиви хора и от тук те имат различни позиции по въпросите. С оглед на конкретната тема, бих разговаряла не с един и двама от моите приятели. Също от уважение няма да имам възможност във времето да изброя онези, на които аз вярвам. Високо ценя, уважавам, но във всички случаи ще търся широкия диалог, няма да се задоволя само с едно име.
Водещ: Всеки български държавен глава е имал някаква своя лична кауза, кампания, зад която е заставал и с която е бил много силно свързан. Коя ще бъде вашата кауза, г-н Радев?
Румен Радев: Аз винаги съм имал една кауза – силна, сигурна и просперираща България. Не съм се отмятал от нея, ще продължавам с тази кауза напред.
Водещ: Г-жо Цачева?
Цецка Цачева: Единството на нацията, на българската нация – толкова богата. Назад във времето са корените ни, духовността. Моята кауза е единството на българската нация. Това имах предвид, когато говорих и за единение, и за национална доктрина. Това е нещото, което съм убеден, че ще направи по-близки един на друг. Когато сме били силни, тогава сме били уважавани, тогава България е вървяла с много по-бързи крачки към по-светло бъдеще.
Водещ: Сега един малко по-провокативен въпрос. Вие сте президент и едновременно сте поканени на две събития – мач на Националния отбор по футбол на стадиона и премиера на български автор в Народния театър. Къде ще отидете?
Цецка Цачева: На стадиона с националния отбор. Може да не гледам премиерата, но ще отида на последващо представление.
Водещ: Ще пратите г-н Манушев да я гледа.
Цецка Цачева: Не, той също ще бъде с мен и това ще бъде на националния отбор, защото там е…
Водещ: От кой отбор сте?
Цецка Цачева: Националния. Не разбирам от футбол, ако трябва да бъда искрена.
Румен Радев: Аз ще реша въпроса по друг начин. аз ще отида на мача, г-жа Йотова ще отиде на премиерата – ще покрием всичко.
Водещ: А вие от кой отбор сте?
Румен Радев: От националния.
Водещ: Защо такъв предпазлив отговор и от двама ви?
Румен Радев: Не, аз съм от ЦСКА, мога да кажа, но нямам…
Цецка Цачева: Аз казах – аз не разбирам от футбол, следя изявите само на националния отбор, много се вълнувам. Разбира се, когато човек не е толкова вътре в правилата, понякога може би реакцията за околните, които разбират, моята реакция е малко по-смешна, но така или иначе, емоцията, когато се игра, без значение какъв е мачът – баскетболен, волейболен, футболен – страхотна е емоцията.
Водещ: Г-н Радев, от какво не бихте се лишили, ако станете президент?
Румен Радев: Най-трудно ми е – и това трудно ще си го представя – от свободата да се движа спокоен, независим, където си поискам, и сам. Доколкото навлизам в тази материя, виждам, че това ще бъде много трудно. Но ще държа на него. Свикнал съм да се движа навсякъде сред хората без никакъв проблем сам.
Водещ: Г-жо Цачева?
Цецка Цачева: Не бих се лишила от моите приятели, не бих се лишила от моите близки, не бих се лишила от колегите, с които изповядвам общи ценности. Това са хората, които ще бъдат до мен. Що се отнася до ограниченията, не само в режим на придвижване – свиква се, г-н Радев, но няма да ви се наложи.
Румен Радев: На вас може да ви се наложи да си останете на същия режим, където сте в момента, г-жо Цачева. Аз се адаптирам към всичко.
Водещ: Какво ще се случи ще разберем само след два дена. Много участия в медиите имахте. Президентът има квота, има представители в Съвета за електронни медии, а също вие следите българските медии. Кой е проблемът на медиите у нас, според вас, г-жо Цачева?
Цецка Цачева: Да, президентът има своята отговорност с това да посочи достатъчно компетентен, приемлив и разбира се, професионалист в СЕМ, но – и досега съм го казвала, защото сме работили по тези въпроси в парламента – за мен два са основните проблеми. Първият е свързан със собствеността на медиите. И вторият въпрос отново опира до средства, до финанси, до начина, по който те се финансират. Но днес е и Денят на свободата на медиите, така че всъщност вече ми се губят часовете – мисля, че беше вчера, извинявам се, но наистина часовете много динамично вървят. Трябва да запазим свободата на словото, дори когато това, което виждаме, четем за себе си, не ни е приятно.
Водещ: Г-н Радев?
Румен Радев: Проблемът е, когато печалбата вземе връх над истината. Това за мен е изключително сериозен проблем. И другото е начинът на финансиране на медиите. Невинаги той е открит, не знаем кой стои зад определена медия – можем само да гадаем. Неслучайно по свобода на медиите България заема незавидно място. Това трябва да се промени с повече прозрачност за начина на финансиране.
Водещ: Още един въпрос, който ще даде възможност на нашите зрители да ви усетят повече като хора, като личности. Кампанията беше тежка и дълга, затова да ви попитам – книгите, които четете, на страницата, която беше преди старта на кампанията ли са? И всъщност какво четете в момента, остава ли ви време за това?
Цецка Цачева: Моите книги са на страниците, на които бяха преди кампанията. С ръка на сърцето – нямам време в момента за книгите, които ме чакат да бъдат прочетени.
Водещ: Г-н Радев, вие имате повече време – около 3 минути. Разкажете сега какво четете, остава ли ви време?
Румен Радев: В момента не чета художествена литература, по осезаеми причини. Иначе Достоевски, „Братя Карамазови“ – това за мен си беше подвиг, поне в началото, докато се придвижа до стотна страница, след това я изчетох на един дъх тази книга.
Цецка Цачева: Ама това в момента, в кампанията?
Румен Радев: Не, не, преди кампанията. В момента не чета нищо.
Цецка Цачева: Ама аз разбрах какво четем в момента.
Водещ: В момента, в момента, по време на кампания, сега.
Румен Радев: Сега не, сега не чета художествена литература. Между другото, Ерик-Еманюел Шмит – четох я тая книга, наскоро я отгърнах, покрай мигрантските проблеми. Тя е „Одисей от Багдад“ се казва книгата – много образно се описва пътя на един мигрант, цялата тази чисто човешка драма. Направи ми впечатление едно нещо там. Бащата казва на сина, който поема от Ирак към Обетованата земя – за него Лондон, и казва: „Сине, не отивай, защото оптимистите са два вида. Едните са оптимисти във времето, другите са оптимисти в пространството“. И ние, българите, сме тук точно такива оптимисти. Ние, които оставаме тук, в България, сме оптимисти в във времето. Казваме: след време ще се оправим. Другите, които напускат България, те са оптимисти в пространството: като сменим тази държава, нашата държава, заминем за друга държава, там ще се оправим. В края на краищата, човек трябва да носи своята Родина в себе си, където и да се намира, и да бъде такъв оптимист, че да работи тази негова Родина да стане такава, че той с гордост да живее в нея. Мисля, че това е наистина във всички българи, около която ние най-сетне трябва да се обединим.
Водещ: Сега ние вървим към финала на този дебат. В нашето изследване, което разглеждахме подробно по време на дебата, имаше един въпрос – много ви моля да бъдете кратки, но да отговорим на него, защото само за него не ни остана време – назначаването на посланици, също свързано с ролята на президентската институция. Вашата позиция – посланик, който е бивш сътрудник на Държавна сигурност…
Цецка Цачева: Категорично не.
Водещ: Влияе ли това на начина, по който той върши работата си? Казвате не, не ме изчакахте.
Цецка Цачева: Не ни възприемат нашите партньори и държавите, в които той е там. Имала съм конкретни примери, когато съм била на посещение в държави в първия ми мандат като председател, и там е имало такъв посланик. Категорично не, това е позиция, която ще продължа практиката на президента Плевнелиев.
Водещ: Г-н Радев?
Румен Радев: Ние трябва да гледаме първо българските граждани. Аз вече заявих своята позиция и се придържам към нея. Познавам хора, които са рискували живота си, дали са всичко от себе си в името на България. Те не са били доносници, тези хора бяха незаслужено низвергнати. Мисля, че те са достойни българи и към всеки трябва да се постъпва индивидуално. Този, който е работил за България, той трябва да има правата да продължава да работи за нея. Тоя, който е бил доносник и е клеветил, и е донасял за своите колеги и приятели, категорично не.
Водещ: Благодаря ви и на двамата за участието в този дебат. Сега имате по 1 минута за финални реплики. Г-н Радев, първо вие.
Румен Радев: Мисля, че ние вървим към бъдещето, обърнати назад, и крачейки гърбом, ние на всяка крачка се спъваме. Време е да се обърнем напред и да гледаме смело към бъдещето, крачейки напред. Време е да се обединим. Време е да престанем да се разделяме. Преди пет години президентът беше посочен от ГЕРБ. Резултатът го видяхме. Нека този път не правим тази грешка. Нека този път българските граждани за изберат сами. Затова ги призовавам, за да имаме наистина самостоятелен, независим президент, президент, който да бъде лидер и да се е доказал в сложна обстановка, че може да взема решения, да носи отговорност в името на България.
Водещ: Благодаря ви. Г-жо Цачева?
Цецка Цачева: Конфуций е казал, че ако стоиш дълго на пръсти, падаш. Така е и с политиците. Тогава, когато не си истински, тогава, когато не си себе си, няма как дълго време да заблудиш гражданите. Аз тръгвам към президентската институция с експертизата, която имам като юрист, с опита, който съм натрупала, с твърдостта си и решимостта си да не се отказвам тогава, когато за момента има непреодолими препятствия, когато не мога веднага да постигна своята цел. Много важното обаче, на което държа – че България трябва да спазва посоката си, трябва да останем в Европа, защото и Европа е в България. Трябва да работим за демократичните ценности, за свободите, които имаме, защото те не са даденост и много лесно биха могли да бъдат отклонени, а това е отговорността ни в избора, който ще направим в неделя.
Водещ: Благодаря ви и на двамата. Пожелавам ви успех. Минахме през много в това предаване, имаше емоции, имаше размяна на остри реплики, но имаше и много от вашите идеи и позиции. И аз искрено се надявам, че сме били полезни и на хората, които ни гледаха, и сме им помогнали да направят своя избор.

 

(От Фокус)

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (14)

    1. Comment , кажи нещо по-конкретно – по какво си приличат ? Дали по представителност , дали по умствен багаж , дали по владеене на чужди езици , дали по пригодност за главнокомандващ въоръжени сили , дали по партийна принадлежност и зависимост , дали по близост във визията за външната политика – генералът обяви – агент на българския народ , Цачева агент на Меркел , ген.Радев ще пази границата и ще връща афганци , пакистанци , негри там откъдето са дошли , Цачева ще ги настанява „временно“ в български населени места ….

  1. Тъпа офца .. цачева … боклук …. за . 27 . години само гражби , далавери , тлъсти комиисиони , и сега няма честен човек да ги вкара там кадето им е мястото .. по затворите … крали като за световно …. за .27. години , ограбиха България , и сега искат от нас да им има ме доверие , е как да стане … на избори , със големите тояги .. това заслужавати всички които сте били във властта . от … 1989 … до …. 2016 … от президенти те , до наи ниските етажи във властта … Това са престъпниците на България ….

  2. Баба яга цачева ръсеше некви жалки заучени фрази и тъпи клишета. Нула собствена мисъл и стил, абсолютен профан. Не знам как е взела диплома с отличен в онези времена когато никой не можеше да мине метър. Предполагам, че дипломата и е фалшива, защото тази овца не може да развива и излага мисълта си, много е елементарна и първобитна, проста като -г-ъ-з- на магаре. А и през цялото време завалийката се напъваше да чуе нещо, което и диктуваха на ухото. Ге. Радев със собствен стил и собствени мисли, умен човек, той заслужава да е президент на България. А бойко бастуня да си събира тъпанарите и да оди на макя си у ауспуха.

  3. Освен тоталното сриване на Цачева до мизерно ниско ниво , почти кръгла нула , стана ясно , че цялото медийно воинство /с изключение на вестниците „ДУМА“ , „НОВА ЗОРА“ и „ЗЕМЯ“/, е мобилизирано в услуга на герберастките отрепки – всички вестници , телевизии , радиа . Мобилизираха и Трайчо , и Магарешки , и соросоидите като Антон Тодоров , една руса психоложка – не й запомних името , и непрекъснатото показване на Боко , дебелана Павлова , самата Цачева , Томислав Дончев , Вл.Горанов , некакъв Г.Георгиев и т.н. Даже в снощната дискусия между Цачева и Радев – водещата Чешмеджиева предупреди , че тя ще задава въпроси и теми по равно време , но през цялото време Цачева говореше поне 3-4 пъти по-дълго от Радев , а Чешмеджиева я толерираше и следеше строго Радев да не надвишава времето .

  4. А понеже стана дума за Цаца – гадно същество е тя , рожба на шушумиги – заявява , че когато баща й научил , че станала членка на БКП , получил инфаркт . Е , ми най-логичното е било веднага да се откаже от членството си в БКП . Но не – тя даже станала активистка – партиен секретар на първична организация на БКП .

  5. Браво Цачева! Радев е типпичен ефрейтор. Не може
    да се откъсне от опорните точки на руската БСП.

  6. SAMI VIDQXTE KAK IZLYGA DOLNO CQL NAROD ZA TOQ DQDO DETO NEI E DQDO I SA SE OTREKLI OT NEGO SRAM I PZOR ZA CECA NIKAKYV PRZEIDENT NE STAVA DOLNA LUJKINQ

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.