Дебатът Цачева - Радев: Спор за ЕС, Русия, Турция, армията, правосъдната реформа (целият диспут)

Цецка Цачева и Румен Радев в дебат по БНТ

https://www.youtube.com/watch?v=Z0gnHMmVZ8E

Водещ: Добър вечер. Започва президентския дебат между кандидатите, които постигнаха най-висок резултат и отиват на балотаж. Следващите 90 минути претендентите за поста държавен глава Румен Радев и Цецка Цачева не просто се изправят един срещу друг, чрез ефира на обществената БНТ те ще застанат пред всички вас – пред избирателите, за да чуете позициите и идеите им по най-важните теми, в които основна роля играе президентската институция. Благодарим на кандидатите и техните екипи, че избраха за този решаващ разговор обществената телевизия. БНТ предостави възможност посланията на кандидатите да достигнат до възможно най-широка аудитория. Дебатът ще се излъчва пряко и в ефира на общественото радио и на всички медии, които пожелаха това. По БНТ Свят дебатът ще е с жестомимичен превод. Тук е моментът да кажа, че нито един от двамата кандидати за президент не е поставял условия на екипа ни за дебата. Правилата и въпросите, на които очакваме техните отговори са изработени изцяло от нас. Кандидатите знаят най-общо темите, по които ще дебатират, но не и конкретните въпроси, по които очакваме техните отговори. Те ще имат равно време за излагане на тезите си по теми, свързани с правомощията на президента. Ще видите и данни от експресно-национално допитване на „Алфа Рисърч“, което показва по какви теми за хората е най-важно да чуят мнението и позицията на кандидатите. Сега е време да ви ги представя, съгласно жребия на ЦИК за участие в дебати в обществената телевизия и радио. Добър вечер на Румен Радев, издигнат от инициативен комитет, подкрепен от БСП. Здравейте и добре дошли.

Румен Радев: Добър вечер.

Водещ: Добър вечер и на Цецка Цачева, кандидатът на ПП ГЕРБ. Здравейте и добре дошли.

Цецка Цачева: Добър вечер на вас и вашите зрители.

Водещ: Време е да започнем този разговор. Всъщност нашата среща е на една много знакова дата за България – 10 ноември. Затова първият ми въпрос ще бъде свързан с това – разочарование или надежда донесоха тези 27 години, г-н Радев?

Румен Радев: И двете. Не можем да не споменем, разбира се, всички тези демократични промени, които са извършени в нашата страна – и членството в НАТО, и ЕС, и прехода към демокрация. В същото време в хората се усеща чувството за безпътица, чувството на отчаяние в немалка част от българите и тук мога да кажа, че комунизмът не може да се използва за оправдание на всичките днешни неуспехи.

Водещ: Г-жо Цачева, разочарование или надежда?

Цецка Цачева: Преди всичко надежда, ентусиазъм, подем – България се върна отново в Европа, падна желязната завеса, защото на вчерашния ден, на 9 ноември, падна Берлинската стена. Има нещо символно в това, че ден след това падна и тоталитарния комунистически режим. Това даде възможност за демократичните процеси, на които днес всички ние се радваме. Възстановен парламентаризъм, свободни хора в свободна Европа, върховенство на правото, върховенство на закона, свобода на движението, на капитали, на стоки и в същото време тъга, че за съжаление у нас нещата не се случиха по най-добрия начин. В други източноевропейски държави годините на прехода и резултатите от него имат по-добър финал. Имам предвид олигархичните кръгове, които се зародиха тогава, имам предвид начина, по който беше извършена приватизацията, имам предвид качеството на живот, за което все още полагаме усилие и искаме да бъдем по-проспериращи и по-богати.

Водещ: Г-н Радев, и вие споменахте добрите моменти за тези години, но и разочарованията – кои са, според вас, двете основни грешки на прехода?

Румен Радев: Двете основни грешки са, че хората имаха огромни надежди. За един кратък, бърз преход и бързо присъединяване към европейското семейство. Просперитет, високо качество и стандарт на живот. За съжаление, това се случи, но за част от българските граждани. За много малка част разочарованията са, че няма справедливост и на практика много хора не могат да се възползват от демокрацията. Те не могат да изхранят децата си, те не могат да изучат децата си, те не могат да разгърнат таланта на тези деца, те не могат да им гарантират бъдеще. Отчаянието е голямо, да речем, неспособността на държавата да се справи с корупцията – това отчайва хората. Тя влия на инвестициите…

Водещ: Ще засегнем тази тема по-късно.

Румен Радев: Тя влияе на условията за бизнес и т.н.

Водещ: Г-жо Цачева…

Цецка Цачева: Г-н Радев, ако ми позволите един въпрос – какво е мястото и ролята на БСП, която застава зад вашата кандидатура точно в тези първи, последващи години на прехода? Не е ли това партията, която има до голяма степен отговорността за процесите такива, каквито ги познаваме днес – вашето мнение по въпроса?

Румен Радев: Г-жо Цачева, да ви отговоря – първо, аз не съм член на БСП. Да, благодарен съм, че тя издигна моята кандидатура за президент. Определено БСП има вина за тези резултати, които виждаме днес.

Цецка Цачева: Благодаря ви, г-н Радев. Благодаря ви за това.

Румен Радев: Както има вина и вашата партия, г-жо Цачева. Особено в последните години, но няма като президент да се съобразявам с това коя партия как ме е подкрепяла.

Водещ: Аз ви предлагам с тези ваши отговори да оставим това, което остана зад гърба ни като история и като минало и да погледнем напред. Стана въпрос тук във вашите изложения за вчерашната дата падането на Берлинската стена, но и още една тема, която обаче всички подеха. Нещо се случва в света, светът се променя. И особено след избора на Доналд Тръмп за президент на САЩ. Това беше конкретният повод, по който ние чухме толкова много коментари. Всички сега се питат какво следва. Госпожо Цачева, следва нещо по-добро или следва нещо по-лошо след този избор?

Цецка Цачева: Това е изборът на гражданите на Америка, демократично направен, при спазване на правилата. И с този избор всички държавни глави, всички следва да се съобразим. Аз имах възможност вече да заявя, че като президент, ако бъда избрана за такава, аз ще работя с президента Тръмп. Тепърва предстои да видим дали това е за добро или не, аз съм убедена обаче, че отминаването на дните на предизборната кампания нещата стават по-отговорни, по-балансирани и по-скоро в мен притесненията днес са по-малко, отколкото по време на предизборната кампания.

Водещ: Г-н Радев, повече оптимизъм или повече песимизъм?

Румен Радев: Първо, не знам точно как ще се чувства госпожа Цачева, понеже тя в едно телевизионно студио заяви, че е привърженик и споделя ценностите и вижданията повече на госпожа Клинтън. Надявам се да може да излезе от това състояние и съответно да се прехвърли, същите виждания сега да споделя и към г-н Тръмп.

Водещ: А вие?

Цецка Цачева: Ще поясня, ще поясня, извинете. Госпожа Хилъри е политик, която е известна на нас политиците и държавниците, и в този смисъл за мен тя е по-предвидима, както и за Европейския съюз. Докато г-н Тръмп, президентът на САЩ, е ново лице за политиката. И в този смисъл не познавам освен онова, което той е заявил в предизборната кампания. И в този смисъл изразих резерв, че не всичко това, което той сподели по време на предизборната кампания ще бъде факт по време на неговото управление на Щатите.

Водещ: Добре. Г-н Радев, а за вас кой беше фаворитът и смятате ли, че се случи нещо, което прави ситуацията в международен план по-непредсказуема, по-непредвидима и оттам по-рискова?

Румен Радев: Аз мисля, че рискове в съвременния свят винаги има, заплахи има, но ние трябва да използваме възможностите, които ни дава тази промяна. Г-н Тръмп отправи сериозни послания по време на своята кампания, те касаят и политиката и му за инвестиране в американската икономика. Това ще повлияе на отношенията с Китай много сериозно, ще повлияе на отношенията с Европа и с TTIP, плана, който той заяви една друга позиция, различна от тази на Европа, и по отношение на НАТО. Разбира се, ние имаме традиционно добри стратегически отношения със САЩ, ние имаме принципни отношения със САЩ, така че смяната на едната личност аз се надявам, че няма да повлияе по никакъв начин неблагоприятно на нашите отношения. Напротив, ние трябва да търсим новите възможности и да бъдем много активни с новата администрация на Белия дом.

Водещ: Така или иначе една от основните функции и роли на президента е да поддържа международните отношения, той е ключова фигура в международните отношения на страната ни. А, както вече става въпрос, за съжаление никой не може в политиката да избира партньорствата, не може да избира само тези, с които е съмишленик, за да води своите разговори. Хайде да си представим една такава ситуация, въпросът ми е и към двамата от вас. Че вие имате среща с Доналд Тръмп, вече сте президент на България. Кои са първите два въпроса, свързани с българския интерес, които бихте поставили. Г-н Радев.

Румен Радев: Първо сигурността. Както казах, със САЩ ние сме стратегически партньори във сферата на отбраната и това сътрудничество трябва да продължи. Ние имаме прекрасни отношения по програмата „Аймет“, особено за обучение във военни учебни заведения на САЩ. Тя е изключително ефективна, аз самият съм завършил две такива академии. Разбира се, трябва да търсим и партньорство в инвестициите. За нас тези инвестиции са важни да се увеличават, особено в областта на високите технологии. Но най-вече сигурност.

Водещ: Госпожо Цачева.

Цецка Цачева: Ако позволите, с няколко думи да изразя моята позиция по предходния въпрос. Отношенията между САЩ и Европа или отношенията между САЩ и Китай. Аз много бих искала търговско-икономическите отношения и сътрудничеството да минават през Атлантическия океан, което означава приоритет на ЕС, на европейските държави със Щатите, след това възможността тихоокеанското сътрудничество – с Китай. Що се отнася до тази възможност, която е съвсем реална, контакти между президент на България и президент на Щатите, тъй като ние сме партньори, ние сме съюзници в НАТО, естествено, че стратегическите отношения, които имаме и отношенията, които до момента, убедена съм, че така ще бъде и занапред, между Щатите и ЕС ще бъдат основата, върху която ще водим диалога. Ние имаме постигнато в годините изключително висока степен на доверие в правоохранителната система, където и към този момент народни представители от българския парламент редовно посещават, от различни парламентарни групи, свои колеги конгресмени, за да обсъждат в сферата на сигурността, на правоохранителната дейност въпроси, които са от общ интерес за нас. И, разбира се, няма как, когато говорим за по-интензивни търговско-икономически отношения, да не повдигна въпроса, така както съм го правила и досега, във всички видове срещи, които съм имала с представители на американската държава, въпросът за визите.

Водещ: Добре…

Цецка Цачева: Но той е в много тясна връзка свързан с правоохранителната дейност, към която, пак казвам, ние ползваме доверието на нашите партньори от САЩ.

Водещ: Сега веднага си представяме подобна ситуация, но на изток. Срещата е с руския президент Владимир Путин. Двата въпроса, които са свързани с българския национален интерес, които искате да поставите на тази среща.

Цецка Цачева: Бих заявила любезно, но категорично на господин Путин, че България води прагматична и отстояваща националния ни интерес политика. Бих го поканила да посети България, за да види нашите туристически курорти – летни, зимни, целогодишни спа центрове, разбира се културно-историческото наследство, което е свързано и с тесните връзки между българския и руския народ. Задължително ще го поканя и ще го заведа на Панорамата в Плевен.

Водещ: Румен Радев.

Румен Радев: Неведнъж съм казвал, че нашите отношения с Русия трябва да бъдат поставени на ясна, прагматична основа, гарантираща икономическото сътрудничество и разширяването на нашите пазари. Бих поискал условия така, че ние да си върнем пазарите в Русия. Разбира се, че това ще бъде пречупено през санкциите спрямо Русия и обратно – руските санкции към страните от Европейския съюз. Бих обсъдил много сериозно тази тема. От днес имаме новина – след две години опити да убедя министъра на отбраната, че трябва, има неща, които можем да ремонтираме за нашите самолети МИГ-29 само в Русия, днес вече е факт, имаме такъв договор. Тук също бихме дискутирали. Но много важно – между двата наши народа, независимо дали Путин се казва руският президент или няма значение как се казва българският народ, между двата народа има вековна духовна връзка и тя трябва наистина да бъде продължавана. Да не говорим за проекти в областта на енергетиката, да не говорим за "Южен поток", за пропуснати възможности, за АЕЦ "Белене", за пропуснати възможности. Всичко това трябва да бъде обсъдено отново, но първо българската страна трябва най-сетне да направи един задълбочен анализ за рационалността от тези проекти, икономическа най-вече.

Водещ: 90 минути ни се струва много време, но само ще ви кажа, че времето лети. Моля ви по-кратки реплики.

Цецка Цачева: Господин Радев, руската преса, световната преса обяви, че в България на балотаж отиват проруски и проевропейски кандидат. Вие кой от тези двама кандидати за президент сте, господин Радев?

Румен Радев: Госпожо Цачева, да говорим за международната преса, когато вие четете ли „Файненшъл таймс“? Там много ясно е написано какъв кандидат съм.

Цецка Цачева: Отговорете ми като военен, господин Радев. Не бягайте от въпрос, който изисква кратък отговор с да или не.

Румен Радев: Не сте ми началник, за да ви отговарям като военен, госпожо Цачева.

Цецка Цачева: Не, аз се държа с вас много любезно. И бих ви помолила. Това означава ли, че не можете да се самоопределите и не се виждате в авторитетни издания, които казват, че има проруски и проевропейски кандидат?

Румен Радев: Така. Ще гледаме международните издания или ще гледаме какво иска българският народ?

Цецка Цачева: Благодаря ви за този отговор, но не ми отговорихте.

Румен Радев: Във „Файненшъл таймс“ е казано много добре за мен. Какво пише във вестник „Милиет“ за вас, госпожо Цачева, да продължавам ли?

Цецка Цачева: Благодаря ви. Не ми отговорихте на моя въпрос.

Румен Радев: Вие сте кандидатът на ДОСТ и вие сте турския кандидат.

Цецка Цачева: Това е несериозно, господин Радев.

Румен Радев: Аз съм проевропейски кандидат.

Цецка Цачева: Това е несериозно, това е неистина, това е лъжа.

Румен Радев: А вашето не е ли лъжа?

Цецка Цачева: Аз зададох въпрос. Ако въпросът може да бъде лъжа…

Румен Радев: Кой тиражира лъжите, че аз съм проруски кандидат?

Цецка Цачева: Аз не съм казала такова нещо. Просто пресата твърди, че в България на балотаж има двама кандидати – проруски и проевропейски. И аз задавам въпроса вие разпознавате ли се в един от тези два кандидата?

Румен Радев: Аз съм проевропейският кандидат, мога да ви кажа, госпожо Цачева, а вие от вестник „Милиет“ сте протурският кандидат.

Цецка Цачева: А бихте ли ми отговорили като проевропейски кандидат какво е отношението ви към Крим, каква е общата позиция на Европейския съюз за Крим и как вие се вписвате в тази картина на проевропейски кандидат на общата позиция на Европейския съюз за Крим?

Румен Радев: На общата позиция на Европейския съюз се вписвам точно така, както трябва да се впиша. Неведнъж съм заявявал, че по въпроса с Крим има нарушение на международното право. И това е факт. И тази позиция винаги съм я поддържал. Но винаги съм заявявал, че реалностите са такива и че там се вее руски флаг. И трябва да се търси решение дипломатическо, рационално, без да си затваряме очите. Най-важният въпрос, който трябва да решаваме, това е интересите на нашите малцинства и в Крим, и в Украйна, и в Молдова.

Цецка Цачева: Това ваше разсъждение ме кара да ви задам следващия въпрос. Как бихте погледнали, ако на части от България, на наша територия – българска земя, се развее чужд флаг? Например по Черноморието има немалка руска общност в момента. Какво би означавало, ако там се развее руски флаг?

Румен Радев: Госпожо Цачева, вие вярвате ли си?

Цецка Цачева: Аз ви задавам въпрос.

Румен Радев: Задайте ми нормален въпрос. Това са смешни въпроси.

Водещ: Искрено се надявам, че аз не съм излишна в това студио. Но тук се размениха реплики, които ми дават повод за много въпроси. Споменахте български малцинства, стана въпрос за статута на Крим. Да ви попитам тогава така – с коя страна България, според вас, има най-сложни отношения в момента? Но ви моля за отговор наистина в едно изречение, госпожо Цачева.

Цецка Цачева: Аз не бих казала, че може да се степенува кои са най-сложните отношения на България. Бих обърнала отговора на въпроса в обратен ред. Безспорно съюзническите ни държави от Европейския съюз, Щатите като натовска държава, Турция като наш съсед и натовска държава, Русия, но веднага след Европейския съюз. Нека не забравяме, че ние живеем на Балканите, ние трябва да имаме изключително активна външна политика на Балканите с устояване лидерството на България тук и София като център на този регион. Както съм го правила и като председател на Парламентарната асамблея на процеса за сътрудничество в Югоизточна Европа. Аз съм удържала цяла година като председател интереса на България и най-вече София да бъде седалището на постоянния секретариат, а не Истанбул.

Водещ: Прекъсвам ви, за да има баланс и във времето, което остава по темата.

Румен Радев: Очевидно в момента имаме сложни отношения с Турция. Но аз искам да задам въпрос на госпожа Цачева. Госпожо Цачева, фактът, че вие спечелихте 12 000 гласа в Турция, аз имам някъде 300. Там вие наистина ме разбихте. Фактът, че вестник „Милиет“ обяви, че вие сте кандидатът на ДОСТ; фактът, че господин Местан посредничи за наши официални визити там; фактът, че вие така охотливо пренебрегвате гражданските права заради, както го заявихте на предишния дебат, проблеми в националната сигурност, вие как ще обясните тази ваша позиция? Какви са вашите зависимости от Турция и това ли е цената – да имаме зависима политика от Турция – тези президентски избори?

Цецка Цачева: Господин Радев, аз нямам никакви зависимости.

Румен Радев: Фактите говорят друго.

Цецка Цачева: Аз съм една българска майка, която не е обвързана с никакви олигархични кръгове; не е участвала, поне не знам да съм разследвана в корупционни сделки, за връзки с други държави, посолства и т.н. Да, вярно е, че определени политически сили, без да им е търсена подкрепата, заявиха такава за мен. Но искам да ви кажа, че е вярно и друго – в смесените райони партията, чийто представител съм, а в това число и сред нашите изселници в Турция, ние имаме много висок ръст на гласовете. Достатъчно е само да се види картата на България от местните избори, за да се види колко етнически турци, които са наши членове, симпатизанти, защото ГЕРБ работи сред всички български граждани, без да ги делим по етнос, вероизповедание. И така ще продължа да работя и занапред, както съм го правила до момента.

Румен Радев: Та вие работите много добре очевидно и в „Столипиново“, защото там направо ме размазвате.

Цецка Цачева: Съжалявам, господин Радев, никога не съм ходила в „Столипиново“.

Румен Радев: Искам да ви питам вие съгласна ли сте с факта, че България, българската държава не реагира на „сърдечните“ претенции на господин Ердоган, в чието сърце…

Цецка Цачева: Това категорично не е вярно. Не сте запознат, господин Радев. Външният министър господин Митов…

Румен Радев: От фейсбук страницата си. Откога държавата се управлява от фейсбук страницата на господин Митов, моля ви.

Цецка Цачева: Заяви много ясно и категорично и препоръча на господин Ердоган да пази чувствата си към определени райони в границите на Република Турция.

Румен Радев: Явно не сте запознати с дипломацията. Не може от фейсбук страницата си да защитаваш интереса на българския народ.

Цецка Цачева: Господин Радев, 6 години като председател на българския парламент съм имала възможност да посрещам и да посещавам…

Румен Радев: Има си официални начини за реакции, кой как трябва да реагира.

Цецка Цачева: Вие познавате ли ги тези начини? Румен Радев: Познавам ги, да.

Цецка Цачева: Кажете какво щяхте да направите вие?

Румен Радев: Има официална нота. Така, както Гърция реагира. Запознайте се как Гърция е реагирала.

Цецка Цачева: Естествено, че съм запозната как е реагирала Гърция.

Водещ: Един въпрос, който е свързан с отношенията с Турция и поддържането на баланса там. Но изисква, как да кажа, държавническа позиция. Готова ли е според вас Турция за членство в ЕС днес? Задавам не случайно въпроса така. Днес излезе един много критичен доклад на ЕК. Г-н Радев?

Румен Радев: Не, Турция категорично не е готова. Тя не е спазила редица критерии, най-вече в областта на човешките права. Тя не е изпълнила тези пет точки от всички 72 условия за споразумението за реадмисия с ЕС и за безвизови пътувания. Така че в тази ситуация няма да видим скоро Турция изобщо да изпълни тези условия. Тя има много глави тепърва да работи при тях, глави за присъединяване. Но проблемът е какво ще става оттук нататък. И проблемът е много сериозен, защото вижте австрийският външен министър и други външни министри, които се обявяват против безвизовото пътуване. Европа все повече се затваря за Турция. А там стоят милиони бежанци. И това вече е проблем.

Водещ: И ние сме на границата.

Румен Радев: И ние сме на границата. И затова трябваш да мислим дори много по-отдавна. Това са т.нар. рискове. Президентът затова е президент, да мисли в перспектива. Да не стои само забол нос над законите, той трябва да мисли в далечина. Трябва да бъде визионер, да предвижда години напред рисковете и заплахите.

Водещ: Госпожо Цачева, кратък отговор, моля ви, имате около две минути.

Цецка Цачева: За съжаление не е съвсем прилично да се коментират вътрешни отношения от една държава в друга, но така или иначе ние сме съседи и това, което се случва в Турция, макар и спорно, е важно за нас. Аз се опасявам, че Турция действително се отдалечава от заявения си европейски приоритет. Що се отнася до отпадането на визите, ЕС има много ясна политика. Към всяка една държава критериите са конкретни. И само и единствено тогава, когато тези критерии са изцяло изпълнени, тогава ще се случи такъв процес на отпадане на визите. Що се отнася до спазване на човешките права, България е правова държава. В преамлюла на Конституцията са залегнали трите принципа – демократична, правова и социална държава. Правовата държава не дава възможност за несъответствия, за липса на баланс между сигурност и права на личността, човешките права. Не го разбират тези, които не са юристи. Съжалявам.

Водещ:Времето, с което всеки от вас разполагаше за тази тема, приключва. Вие имате около 40 секунди. Сега ще видим една графика. Вие 2 минути и 20 секунди, г-н Радев. Сега ще видим графика на това изследване, което споменахме в началото. Доколко е важно за вас мнението на кандидатите за президент по следните теми: Много важно уточнение. Това допитване е проведено само сред хора, които все още не са взели решение за кого да гласуват на втори тур. На първо място стои външнополитическата тема, която ние успяхме да разискваме според мен в достатъчно детайли. Разбира се, винаги може още, но винаги има и още много теми. Виждате само на процент по-ниско политиката към бежанците, на трето място участие на президента в диалога за съдебната реформа. Ще разгледаме тези две теми сега една сред друга, защото те излизат на челни позиции в допитването на „Алфа рисърч“. Ще ви помоля обаче в заключение на външнополитическата тема да направим това, което искат нашите зрители, подредба на външнополитическите приоритети – Русия, САЩ, Турция и другите съседни страни. Ако трябва да ги подредите в 40 секунди, госпожо Цачева, как ще го направите?

Цецка Цачева: В този ред, в който са ни предложени вариантите?

Водещ: Ами като приоритет. Най-важен, втори по важност.

Цецка Цачева: Безспорно най-важният за България, за нашата европейска ориентация като държава – членка на ЕС, това са държавите от ЕС, след това, разбира се, са нашите съюзници в НАТО – САЩ, Турция. Разбира се, тази връзка, която винаги българският народ в исторически план, в културен, в духовен сме имали към Русия, Русия не ни е враг. Просто трябва да водим прагматична политика за отстояване на националния интерес, като се съобразяваме с членствата ни в съюзите. Но тук искам да акцентирам, нещо, което вече го казах, балканските държави.

Водещ: Само едно изречение.

Цецка Цачева: Западните Балкани. Изключително важно е ние българите да помогнем на нашите приятели от Македония, на Сърбия в тяхната европейска ориентация.

Водещ: Времето ви изтече. Г-н Радев. Не ни е лесен въпросът.

Румен Радев: Чух нещо интересно - че Русия не ни е враг. Добре, а тази подредба? Не виждам тук Европейски съюз.

Водещ: Е, то затова въпросът е сложен.

Румен Радев: Да. Така, най-важни за нас са нашите съседи, разбира се. Добросъседските отношения и с Турция, особено в тази сложна обстановка, но никога от такава позиция на неоторизирани посредници, а плътно с Европейския съюз към Турция. Това е нашата политика там. Македония, разбира се, Споразумението за добросъседство – това е изключително важен документ, който трябва да преследваме, най-сетне да убедим нашите партньори от Македония да го подпишат и да работим в тази насока. Без САЩ и Русия – немислимо е. Немислимо е, защото светът е много сложен искам да кажа следното – България първо трябва да се освободи от своя сателитен синдром. Непременно ние сме свикнали така още от Освобождението, да се лепнем за някого, който да ни пази, ако може и да ни храни. Трябва да мислим изцяло за нашите интереси и нашата политика да се оформя тук в България, базирана на тези интереси и да имаме достойнството да я отстояваме навън, както към Русия, така и към САЩ, така и към други велики сили.

Водещ: Възможно ли е това? Възможно ли е да се спази този баланс? Казвате трябва – трябва обаче не е лесно.

Румен Радев: Трудно е, но ние трябва да излъчваме ползи от сътрудничеството си с тези държави, а не да служим безропотно – това е наша грешка, че ние винаги се опитваме, по този сателитен синдром да служим безропотно. Това не е в наш интерес.

Цецка Цачева: Съжалявам, че нямам време – мога ли да ползвам от следващите…

Водещ: Ето следващата тема, да. Следващата тема е имигрантския поток, да преминем…

Цецка Цачева: Аз ще използвам, ще използвам темата, за да се върна на…

Водещ: Предлагам ви да преминем към нея, защото наистина разликата между двете по важност беше малка. Каква трябва да бъде политиката на България спрямо бежанците и ако говорим за квотите за бежанци, вие по-скоро подкрепяте позицията на Виктор Орбан или позицията на Ангела Меркел?

Цецка Цачева: Проблема с бежанците, с мигрантската вълна, е едно от най-големите предизвикателства не само пред нашата страна, но и пред цяла Европа. Той се корени далече в кризи, да ги нарека открито – военни конфликти, които за съжаление са близо до нашата граница. Бързам категорично да заявя – немислимо е проблемът с бежанците и справянето му с него да е само и единствено възможно за България без да ползваме европейската солидарност, така, както това се случва в момента. Да, правителството, компетентните институции полагат максимални усилия – онова, което е във възможностите ни. Изградихме възпрепятстващо съоръжение, остана съвсем малка част на територията на Бургаска област. Имаме солидарността на европейските държави в резултат на много ясното, категорично, настойчиво поведение на българското правителство, на премиера Борисов, на външната ни политика. Ползваме 160 милиона евро от европейската солидарност, ползваме новата Европейска агенция за брегова и гранична охрана на базата на ФРОНТЕКС със средствата, които са отложили, с финансите, които се дават там, и признанието на нашите европейски партньори, че България добре пази своята граница.

Водещ: Румен Радев.

Румен Радев: Да, усилията са големи, но в последните няколко месеца. Преди това преспахме две години без ясна позиция. Ние чакахме Европа да излезе със солидарна и единна позиция. Тя така и не се роди. Знаете какви са проблемите вътре в Европа по въпроса с мигрантската криза. В това време ние не успяхме да завършим нашите съоръжения, оградата поскъпна четири пъти. И аз искам да попитам госпожа Цачева: когато имаше скандали в парламента за цената на оградата – знаете, първия път по времето още на Орешарски, 30 километра ограда, 9 милиона – бяха наказани двама достойни български генерали и все още никой не им се е извинил. Но сега оградата е четири пъти по-скъпа. Защо няма реакции в парламента, защо няма скандали? Това е друга тема. Най-важното в тази криза…

Цецка Цачева: Може ли да отговоря, за да не прекъсвам по-късно господин Радев?

Румен Радев: Да.

Водещ: Да, но бъдете кратка, за да не хабим времето за другите теми.

Цецка Цачева: Господин Радев, да задава кандидат, подкрепен от БСП, на кандидат на ГЕРБ въпрос, свързан със строителство – мисля, че демонстрирате самочувствие, което нямате основание затова. Защо в едни участъци оградата действително е по-скъпа? Защото това не е само изграждане на възпрепятстващото съоръжение по начина, по който знаем – отдолу основата, след което с групата телове…

Румен Радев: Госпожо Цачева, в момента върви моето време.

Цецка Цачева: До там се иска и трябват пътища. Върви моето време, господин Радев. Там се изграждат пътища в един изключително труднодостъпен район. Всичко това, естествено, оскъпява цената на това съоръжение, но когато става въпрос за национална сигурност, когато става въпрос за сигурността на българските граждани, за сигурността на гражданите на Европа, мисля, че цената е последният въпрос.

Румен Радев: Знам много добре какъв е теренът, знам качествата и на първата, и на втората ограда.

Цецка Цачева: А това, което правителството на господин Орешарски, излъчено от партията, която стои зад вас в момента – разкри бежанските центрове от отворен тип в Харманли – нещо, което, между другото, към декември месец там това ще се промени, ще стане от затворен тип, защото така работи българското правителство в момента.

Румен Радев: Категорично не съм съгласен за оградата. Ако трябва, ще отидем на място. Четири пъти по-скъпа при по-лесен терен, с по-ниско качество и защитност. Но това е друга тема. Но да се върнем към мигрантската криза. Изключително важно е да имаме ясна политика и тя трябва да защитава нашата национална идентичност. По най-бързия начин – проспахме много време: преграждане на границата, усилване на „Гранична полиция“, пресичане на каналджийството. Нелегалният трафик процъфтява - това е факт. На сръбската граница се хващат много повече нелегални имигранти – там се регистрират за първи път – отколкото на българо-турската граница. И наистина решителни усилия за ревизия на Дъблинското споразумение. Без да ревизираме това споразумение, няма как да сме сигурни и спокойни. И това, което казах – готовност на българската армия за заемане на границата, в случай на ескалация на тази криза. Ние не можем да се крием и изведнъж, ако се наложи, да пратим армията. Тя трябва да има подготовка, трябва да има планове, трябва да има логистични планове, защото това ще бъде много сложна логистична операция. За нея трябва да се подготвим отрано.

Цецка Цачева: Че вие като президент ще изпратите армията там, господин Радев.

Румен Радев: Не, няма да я изпратя аз. Няма да я изпратя.

Водещ: Ето сега ще имаме възможност…

Румен Радев: Ще я изпрати с решение на премиера министърът на отбраната. Президентът може да настоява.

Цецка Цачева: Но такава възможност в българската армия вече има.

Водещ: Ще имаме възможност сега да проверим кой от вас какво би направил в една такава ситуация.

Цецка Цачева: И това е резултат от законодателната дейност на 43-тото Народно събрание. Как са гласували народните представители от вашата група?

Водещ: И аз искам, госпожо Цачева, да поставя тази ситуация.

Румен Радев: В момента, с тази поправка в закона, армията е придатък на „Гранична полиция“. Тя обслужва само за общо контролиране и логистика. Имам предвид за самостоятелна операция на армията, ако се наложи, в случай на мащабна криза.

Цецка Цачева: Това може ли да се случи без промяна на закона?

Румен Радев: Може да се случи. Може да се случи – говорим за временна криза. Говорим за самостоятелна операция на армията.

Цецка Цачева: Като военна операция?

Румен Радев: Точно така, по време на криза, говорим.

Цецка Цачева: Чия е отговорността за охрана на границата?

Румен Радев: Отговорността е на „Гранична полиция“, на МВР. Дайте да не обсъждаме тези неща.

Водещ: Добре, ето, искам да поставя един казус, който съм сигурна, че ще ориентира зрителите в конкретни ваши идеи и мерки, които мислите, че могат да се вземат. Представяме си, че на южната ни граница има струпване на голяма имигрантска група. Вие сте президент на страната. Какво правите, господин Радев?

Румен Радев: Има много мерки. Първото нещо - това е Консултативен съвет за национална сигурност. По най-бързия начин уточняване на рисковете, събиране на цялата информация и вземане на съответните решения. Естествено, че правителството ще изпълни всичко оттам нататък, но президентът е длъжен да инициира, да помага в този процес, да координира и да настоява.

Водещ: Госпожо Цачева, моля ви, кратък отговор.

Цецка Цачева: Няма да има време за свикване на консултативен съвет. Още повече, че неговите решения, които излизат – те са съвещателни, не могат да произведат конкретна задължителна сила спрямо службите и институциите, които имат отношение по този въпрос. Бързо, категорично трябва да се действа от компетентните служби – „Гранична полиция“, армията, която е там, и разбира се, новата Служба за брегова и гранична охрана, която разполага с 1500 човека, които във всеки един момент, при поискване, в такъв непропорционален натиск на границата, трябва да дойдат тук и да се отзоват. Защото българската граница, българските гранични полицаи – те са неприкосновени и всеки, който си позволи по такъв начин, ако не може да бъде отблъснат – нещо, което аз вярвам, че ще се случи с тази сила от Европейската гранична и брегова охрана – трябва да понесе цялата строгост на закона, такива, каквито са правилата в България.

Водещ: Прави ли по-големият бюджет за следващата година за армията, армията на България по-силна?

Румен Радев: Само за момент преди да стигна до армията, ако може един въпрос. Вие ще настоявате ли за отмяна на постановление №208, което въвежда Наредбата за интеграция на чужденци с предоставяне на убежище?

Цецка Цачева: Непознаване на постановлението, непознаване на закона, който бе приет в тази част, по препоръка на колеги от други парламентарни групи. Трябва да се знаят няколко прости неща. Става въпрос за временно, едногодишно споразумение. Това е на добра воля, между двете страни – представител на местна власт и съответен гражданин, получил статут, бежанец, получил статут. През това време, без да се ползват средства на българския данъкоплатец, той има

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Русия