Дебнещата заплаха

Икономическите щети от коронавируса са непредвидими

Вече втори месец бушува епидемията от новия коронавирус в Китай, където по последни данни вече е отнел живота на над 900 души, а други 40 000 са заразените по света и болестта продължава да се разпространява. Над 60 млн. души са под карантина в град Ухан и околните му, а още няколко пъти по толкова се намират под самоналожена такава в големите мегаполиси като Пекин, Шанхай и Хонконг. В повечето области в страната са спрени обществения и междуградския транспорт. Според експерти, разпространението на коронавируса ще достигне пика си около 50-те хиляди души, преди мерките за овладяването на заразата в Китай да започнат да дават ефект. Същевременно властите в страната съобщават за над 3200 излекувани пациенти от обявеното начало на епидемията в края на декември. Въпреки това и някои заявени пробиви от десетките екипи по цялата планета работещи върху разработването на ефективна ваксина за предпазване от заразяване, учените са все още далече от намирането на лек. Прилаганите методи залагат на търсене на комбинации от медикаменти, включително такива за ХИВ/СПИН, в лечението на различните пациенти.

Епидемията от новият коноравирус е най-смъртоносната такава в съвременната история на човечеството, задминавайки за седмици в обхват на разпространение, скорост на предаване и фактор смъртност тази от САРС през 2002-2003 г. Ширейки се през Китай и Югоизточна Азия, вирусът 2019-nCov, както е работното му наименование, достигна западните брегове на САЩ, прехвърли се до източните, засегна Канада, пресече Атлантика към Великобритания и Франция и поби флаг дори и насред Брюксел. Южна Америка и Африка са единствените континенти засега „пощадени“ от 2019-nCov. За последното американски телевизионен сатирик, родом от Черния континент, се пошегува, че се дължи на страха на коронавируса да не се сблъска с Ебола на пристигане. Предвид че и двете болести се предполага, че са се появили в резултат на нездравословен контакт на хора с прилепи, може би има известно основание да го спомене.

Зловещият черен хумор настрана, западните държави поддържащи тесни икономически и търговски контакти с Китай, започнаха масови евакуации на свои граждани първо от Ухан и района, после и от цялата територия на Поднебесната империя. С което случаите на заразени в Европа започнаха да нарастват, а първи пациент почина извън Китай в края на седмицата, в САЩ. Великобритания го обяви вчера за незабавна „заплаха“ и че предприема ексклузивни мерки за защита от разпространение. Въпреки това, здравните експерти на ООН продължават да твърдят, че няма основания за паника, а Световната здравна организация (СЗО) да настоява на доверието си в способностите на Пекин да овладее ситуацията и отказва да обяви глобална пандемия.

Сред неизчерпаемият поток от информация в поредната „хроника на Апокалипсиса“, в която се превърнаха международните новини по темата за епидемията от коронавируса, особено изпъкна историята на доктор Ли Вънкян, който се оказа първият откривател на вируса. Оказа се, след като почина. Медикът от Ухан сигнализирал на колегите си в социалните мрежи още в началото на декември, че се е сблъскал нов вид нелечим вирус, но бил принуден от централната власт в Пекин да подпише самопризнания, че се опитвал изкуствено да всява паника и работел против устоите на китайската държава. Дни преди Китай да обяви пред света, че е обект на едипемия от непознат смъртоносен вирус. Низвергнат и забравен, доктор Ли продължил да работи с пациенти, докато сам не прихванал заразата и починал в края на миналата седмица. Новината за последното предизвика масови брожения в социалните медии, изпъкнали въпреки наложената от режима цензура, споделят наблюдатели на място.

Едновременно с това продължаващата епидемия коства милиарди долари на ден на втората световна икономика, което от своя страна започва все повече да се превръща в „камък на шия“ за цялата световна търговия. Саудитска Арабия вече обяви, че ще регулира производството си на петрол спрямо движението на пазара и страховете, генерирани от коронавируса – милиарди загуби на ден. Повечето световни авиокомпании ограничиха от седмици до постоянно отлаган краен срок полетите си от и за Китай – пак така. Целогодишни туристически дестинации за китайски туристи от Югоизточна Азия като Тайланд или Виетнам вече прогнозират огромни щети за икономиките си. Азиатската столицата на хазарта, Макао, затвори казината си преди десет дни без тенденция да ги отвори скоро отново – а с взепризнатия уклон на китайците към комара можем само да гадаем в какъв размер са загубите на час.

Всяко удължаване на паниката около разпространението на нелечимата болест, търсенето на утвърден лек и работеща ваксина излагат на риск и всички големи международни спортни събития идните месеци – колкото летните олимпийски игри в Япония, която вече е изложена на заразата, толкова и Европейското първенство по футбол, което е предвидено да се играе в 12 държави на Стария континент. Да не говорим, че има и Световно първенство по крикет в Австралия през ноември, за евентуален провал на което, покрай цялата Брекзит-дандания, бритовете ще вдигнат шум до Бога.

 

Спасявай се поединично, българино

Българската държава, както винаги, работи против всяването на паника – била тя излишна или необходима. С устойчиви традиции, датиращи още от 26 април 1986 г. В крайна сметка имаме си собствена рутинна зимна грипна епидемия - какво толкова?! Децата нали ги пускат във ваканция?! Правителството онзи ден похвали разни граждански организации на китайци у нас, които се грижели да посрещат свои сънародници, които пристигали от Китай и да им осигурят изолация и грижи. Разбирайте – „спасявай се поединично“! Българският журналист и редактор в радио „Китай“ Тодор Радев разказа за „Труд“, че след Новогодишните празници известна част от общността ни в Пекин се е завърнала в България и дори последния уикенд е организирано продължаване на редовните уроци в българското училище по „Скайп“. Сънародниците ни в китайската столица използват чат-канали да разпространяват телефони за контакт с посолството в случай на нужда, но никакви усилия за подготовка на евентуално групово евакуиране не са били предприети.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Коментари