КПКОНПИ разследва три лица, заемащи висши публични длъжности, за конфликт на интереси

Десислава Радева: Държавната измяна дебне отвсякъде

Привикаха по спешност Горанов в парламента

Васил Божков: Не ме издирват, на разположение съм на властите по всяко време

Грипната ваканция опразни 1850 училища в страната От днес почиват и учениците във Видин, Велико Търново, Враца, Пловдив, Силистра, Сливен

Президентът Радев: Атаките срещу мен придобиват уродливи измерения

Мис България 2019 се отдаде на почивка в Австрия (СНИМКИ)

Осем служители на Държавната комисия по хазарта са отведени за разпит

Парламентът одобри промените в Закона за хазарта на първо четене

Проф. Мира Кожухарова: Мерките серщу коронавируса са адекватни

Ники Илиев се връща на сцената с „Осъдени души“ Партнира си с Елена Петрова - Фани

Вицепрезидентът Йотова: В България все още липсва обществената дискусия за ролята ни в Европейския съюз

ВТУ обяви Национално ученическо състезание за философско есе

Борисов към министрите: Забранявам да се месите в конфликтите между другите институции

Нинова: Огласяването на СРС-тата е опит да се сплаши президентът

Декларираме в общината подаръци за над 5000 лв. Налогът за пари в брой, скъпи бижута и картини за любовницата е между 3,3 и 6,6%

Скъпите подаръци трябва да бъдат декларирани в общината от началото на 2020 г.

Последна Коледа без формуляри

Скъпите подаръци като бижута, часовници или пари в брой, които са дадени на любовница, приятел или колега, ще трябва да се декларират в общината. Това гласят промени в Закона за местните данъци и такси, които влизат в сила от началото на 2020 г. Целта е да бъде събран дължимият на общината данък.

Тази Коледа е последният празник, подаръците от който няма нужда да се декларират. Но още за Ивановден и Йордановден промените ще са в сила и скъпите подаръци ще трябва да бъдат обявявани.

Декларации няма да се подават за подаръци между съпрузи, както и от родители на деца и от баби на внуци, тъй като тези дарения са освободени от налог. Няма да се подават декларации за обичайните подаръци, както и за дарения на имоти и коли. В закона няма дефиниция на “обичайни подаръци”, а съдебната практика е различна.

Има решения на съда, според които златни обеци за 5000 лв. не са обичаен подарък. Затова, ако момиче получи такъв подарък от гаджето си, ще трябва да подаде декларация в общината и да плати данък. Налог ще трябва да се плати и за скъпи подаръци на любовницата, за някой колега или бизнес партньор.

Налогът за дарения между хора, които не са роднини, е между 3,3% и 6,6% върху стойността на подарените вещи или пари, а конкретният размер се определя от всяка община. При дарение между братя и сестри или братовчеди данъкът е между 0,4 и 0,8 на сто. Този данък и досега съществуваше, на реално едва ли някой го е плащал. С новата декларация се цели налогът да бъде събиран. Декларацията трябва да бъде подадена в двумесечен срок след получаване на подаръка, като в същия срок трябва да бъде платен и данъкът. Ако декларация не бъде подадена, общината може да наложи глоба между 20 лв. и 200 лв.

При прекратяване на регистрацията на автомобил в общината няма да изискват специална бележка от КАТ, а данните ще се взимат от регистъра на превозните средства, гласят други промени в Закона за местните данъци и такси, които влизат в сила от 2020 г.

При липса на счетоводни данни или при нарушение на счетоводното законодателство данъчната оценка на фирмените имоти ще се определя от общински служители, гласят още промените.

Процедура

Нови правила за туристическия налог

Туристическият данък, който се плаща на база пренощували гости в местата за настаняване, за всеки месец ще се определя от служител на общинската администрация въз основа на данни от Единната система за туристическа информация (ЕСТИ), поддържана от Министерството на туризма, гласят промени в Закона за местните данъци и такси. Всички хотели, къщи и стаи за гости трябва да са свързани с ЕСТИ и да подават онлайн данни за гостите.

Министерството на туризма веднага след изтичане на всеки месец, както и след края на годината, ще предоставя автоматизирано по електронен път на Министерството на финансите данните от ЕСТИ. До три дни след това Министерството на финансите ще предава информацията на общините.

АКО ВИДИТЕ НЕЩО ЛЮБОПИТНО, НЯКОЕ НАРУШЕНИЕ ИЛИ ПРЕСТЪПЛЕНИЕ, СНИМАЙТЕ И ПРАЩАЙТЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ НА МЕЙЛА НА „ТРУД“ – trud@trud.bg и trudonline@gmail.com

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.