Декларираме в общината подаръци за над 5000 лв.

Скъпите подаръци трябва да бъдат декларирани в общината от началото на 2020 г.

Налогът за пари в брой, скъпи бижута и картини за любовницата е между 3,3 и 6,6%

Последна Коледа без формуляри

Скъпите подаръци като бижута, часовници или пари в брой, които са дадени на любовница, приятел или колега, ще трябва да се декларират в общината. Това гласят промени в Закона за местните данъци и такси, които влизат в сила от началото на 2020 г. Целта е да бъде събран дължимият на общината данък.

Тази Коледа е последният празник, подаръците от който няма нужда да се декларират. Но още за Ивановден и Йордановден промените ще са в сила и скъпите подаръци ще трябва да бъдат обявявани.

Декларации няма да се подават за подаръци между съпрузи, както и от родители на деца и от баби на внуци, тъй като тези дарения са освободени от налог. Няма да се подават декларации за обичайните подаръци, както и за дарения на имоти и коли. В закона няма дефиниция на “обичайни подаръци”, а съдебната практика е различна.

Има решения на съда, според които златни обеци за 5000 лв. не са обичаен подарък. Затова, ако момиче получи такъв подарък от гаджето си, ще трябва да подаде декларация в общината и да плати данък. Налог ще трябва да се плати и за скъпи подаръци на любовницата, за някой колега или бизнес партньор.

Налогът за дарения между хора, които не са роднини, е между 3,3% и 6,6% върху стойността на подарените вещи или пари, а конкретният размер се определя от всяка община. При дарение между братя и сестри или братовчеди данъкът е между 0,4 и 0,8 на сто. Този данък и досега съществуваше, на реално едва ли някой го е плащал. С новата декларация се цели налогът да бъде събиран. Декларацията трябва да бъде подадена в двумесечен срок след получаване на подаръка, като в същия срок трябва да бъде платен и данъкът. Ако декларация не бъде подадена, общината може да наложи глоба между 20 лв. и 200 лв.

При прекратяване на регистрацията на автомобил в общината няма да изискват специална бележка от КАТ, а данните ще се взимат от регистъра на превозните средства, гласят други промени в Закона за местните данъци и такси, които влизат в сила от 2020 г.

При липса на счетоводни данни или при нарушение на счетоводното законодателство данъчната оценка на фирмените имоти ще се определя от общински служители, гласят още промените.

Процедура

Нови правила за туристическия налог

Туристическият данък, който се плаща на база пренощували гости в местата за настаняване, за всеки месец ще се определя от служител на общинската администрация въз основа на данни от Единната система за туристическа информация (ЕСТИ), поддържана от Министерството на туризма, гласят промени в Закона за местните данъци и такси. Всички хотели, къщи и стаи за гости трябва да са свързани с ЕСТИ и да подават онлайн данни за гостите.

Министерството на туризма веднага след изтичане на всеки месец, както и след края на годината, ще предоставя автоматизирано по електронен път на Министерството на финансите данните от ЕСТИ. До три дни след това Министерството на финансите ще предава информацията на общините.

Коментари

Задължително поле