На 27 май 2018 да почерпят

Велик Бейл и комични вратарски грешки – “Реал” отново е футболният крал на Европа Кралският клуб спечели финала срещу "Ливърпул" с 3:1

Най-високият човек в историята

Съюзът на колекционерите в България: Сбогом, Маестро Светлин Русев!

Нападение срещу център на “Белите каски” в Сирия, петима спасители са убити

Швеция тества електрически път Участъкът от 2 км е първият по рода си в света

ОПЕК и Русия се договарят да увеличат добива на петрол

Израелски военен, ранен на Западния бряг, почина в болница

Вирусът Нипа – новата Ебола СЗО го постави в Топ 10 на най-опасните патогени

Шофьорът на камиона, в който бяха открити 191 кг хероин, остава в ареста

Съобщенията от институциите да са само на роден език, предлагат патриотите

30 годишен бургазлия се хвърли от 7 етаж

Акция „Бира за смет“ чисти плажа Срещу 100 кенчета кехлибарена течност доброволци събраха 2 тона боклук

Пиян съсипа картина в известна московска галерия

Рибарските семейства почерпени с чорба, малка мастика и сладолед

Дела за убийства се влачат с години в съда (обзор)

Делата в съдилищата се точат с години и папките им се разнасят по етажите на Съдебната палата.
Прокуратурата е направила проверка на забавените съдебни дела в районния и градския съд в София, съобщиха вчера оттам. Справката с резултатите е изпратена от главния прокурор Сотир Цацаров на Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет. Тя обхваща 40 наказателни дела в Софийския градски съд (СГС) и 342 в Софийския районен съд (СРС). От държавното обвинение посочват конкретни скандални случаи.

“В Софийския градски съд не са приключили 7 дела за убийство, като по едно от тях, образувано през 2010 г., са проведени 29 заседания, но шеста година няма постановена присъда. По дело от 2008 г. срещу 9 подсъдими лица за извършени престъпления по служба след проведени 108 съдебни заседания все още няма постановена присъда. В друг случай по дело срещу 7 подсъдими за държане на наркотици и участие в организирана престъпна група за наркоразпространение са проведени 47 съдебни заседания и до момента не е постановен съдебен акт.”
Оказало се, че от 2012-2014 г. до днес в Софийския районен съд се влачат съдебни процеси за грабежи, за изнасилване, за извършени кражби в условия на рецидив, за причиняване на средни и тежки повреди, за неплатени издръжки и много други.

Изписването на мотивите по четири дела, решени от софийски градски съдии, било със значително закъснение. Едното дело е за грабеж, извършен от рецидивист. Присъдата била от 12 юни 2008 г., а над 8 години нямало мотиви. Присъди от 2008 г. по дела за наркоразпространение, и причиняване на смърт по непредпазливост от шофьори също не били мотивирани. По дело за документна измама в особено големи размери присъдата била постановена преди около 5 години, но още нямало мотиви.
Причините за забавянето на делата не се съобщават засега. В съдийската колегия на ВСС ще се обсъжда дали неприключването им е по вина на съдиите, дали адвокатите на страните са шиканирали процеса, или в досъдебното производство е имало протакане и съществени пропуски.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.