Делото "Дебора": Прокуратурата обжалва домашния арест на Георги Георгиев

Районна прокуратура-Стара Загора внесе чрез Районен съд-Пловдив в Окръжен съд-Пловдив протест срещу изменението на мярката за неотклонение от „задържане под стража“ в „домашен арест“ на подсъдимия по делото "Дебора" Георги Георгиев

Георгиев е обвинен за три престъпления – за причинена с особена жестокост и по особено мъчителен начин многостепенна средна телесна повреда, за принуда и за закани с убийство спрямо 18-годишната Дебора Михайлова.

На 30 юли Районен съд-Пловдив измени мярката на Георгиев за неотклонение от „задържане под стража“ в „домашен арест“ и „забрана за напускане на пределите на България“. Районна прокуратура-Стара Загора внася протеста в законовия 7-дневен срок.

Наблюдаващите прокурори считат, че определението на Районен съд -Пловдив е неправилно и незаконосъобразно, като основните аргументи са следните:

"Задържането на Г.Г. е в разумен срок. То съответства на целите на закона и е в съответствие с изискванията на Конвенцията за защита на правата на човека и основните свободи с оглед обективни критерии - фактическа и правна сложност на делото и поведение на подсъдимия. В тази връзка са и решенията на Европейския съд по правата на човека, според които при изменение на мярката за неотклонение съдът е длъжен да вземе предвид броя на извършените по-рано престъпления, да отчете вида им и времевия промеждутък между тях, както и да се съобрази, че в момента Г.Г. е подсъдим за три тежки умишлени престъпления, всяко едно от тях е наказуемо с лишаване от свобода и засяга личността и телесната неприкосновеност на пострадалата.

По делото предстои да се разпитат свидетели, чиито показания са от изключително значение за разкриване на обективната истина и на които може да бъде оказано въздействие.

Не следва да се пренебрегва и безопасността на пострадалата по конкретното наказателно производство.

Обстоятелството, че на Г.Г. е наложена забрана да напуска дома си, не представлява никаква пречка същият да приема посетители и за това не се изисква разрешение от органа, наложил мярката за неотклонение „домашен арест“. Не е налице и забрана подсъдимият да ползва мобилни устройства, посредством които да осъществи комуникация със свидетели по делото и с пострадалата. Тук е мястото отново да се припомни, че едно от повдигнатите на подсъдимия обвинения касае закани с убийство към пострадалата, някои от които са били отправени чрез мобилно устройство."

Очаква се разглеждането на протеста от Окръжен съд-Пловдив.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право