Делото срещу Марешки ще се гледа по съкратена процедура

Делото за рекет и побой срещу зам.-председателя на Народното събрание и лидер на партия "Воля" Веселин Марешки ще се гледа по съкратената процедура, без разпити на всичките десетки свидетели и вещи лица, дали показания по време на досъдебното производство. За това се разбраха страните по делото при поредния му старт от нулата във Варненския окръжен съд.

От ноември 2015 г. Марешки и бизнесдамата Красимира Колева са подсъдими за изнудване на собственика на пицарии "Ред хот" Асен Миланов. Политикът отговаря и за нанесена лека телесна повреда на общинския съветник Костадин Костадинов, който отнесъл юмрук в лицето при опит да се намеси в конфликта. Марешки и Колева не се признават за виновни.

Дотук процесът бе отлаган няколко пъти. През март бе сменен и съдията Светлозар Георгиев, обвинен и скоро след това оправдан за оказван натиск върху прокурорка. През април приемникът му Красимир Гайдаров прати делото в СГС, тъй като подсъдият вече имаше депутатски имунитет. ВКС обаче отмени определението с мотива, че обвиненията са за деяния, извършени през 2014 г., когато Марешки не е бил народен представител. Самият той се отказа от имунитета си през юни и в понеделник се яви във Варненския окръжен съд.

"Очаквам този цирк накрая да приключи и да няма репресии срещу съдебния състав, за да вземе той решение според фактите, а не под прокурорски натиск. По съдебен ред вече доказах, че други са са нанесли в имоти на моето семейство. Няма как да се говори за рекет за нещо, което е твоя собственост", обясни преди старта на заседанието Марешки. Адвокатите му поискаха за разпит да бъдат призовани 11 свидетели, а тези на частните обвинители - още трима. Потвърден бе гражданският иск на Асен Миланов към Марешки и Колева за 40 000 лв. неимуществени и още 14 838 лв. имуществени вреди.

Другият частен обвинител - Костадин Костадинов, не предяви граждански иск, но бе видимо изнервен от факта, че следващото заседание на съда ще е чак на 8 декември заради липса на свободна зала и ангажименти на защитниците. "Делото отдавна трябваше да е приключило, а още е на първа инстанция и пак влиза в цикъл на протакане. Сигурно ще се влачи поне още година. Такава е системата у нас - за управляващи и за хора с пари закони няма", коментира Костадинов след края на заседанието.

Коментари

Задължително поле