Делян Добрев: Решението за газа е да стартира незабавен търг за доставка на неруски газ по дългосрочен договор

Делян Добрев от ГЕРБ заяви пред БТВ, че лидерът на ГЕРБ е свикал Изпълнителната комисия на партията, за да обсъди проблема с липсата на газ за страната. "Решението е да стартира незабавен търг за доставка на неруски газ по дългосрочен договор. При дългосрочния договор газът е поне с 30% по-евтин, отколкото, ако купуваш танкер по танкер. Трябва и незабавно да бъде резервиран капацитет в терминалите за регазификация в Гърция и в Турция", обяви Добрев.

"Доставките на газ наистина не са спирали, защото купуваме от посредници, и то руски посредници, които ние към 2012 г. премахнахме. Руските посредници сега се върнаха", подчерта Добрев.

Той показа фактура от компанията "Винтерсхал", която по думите му е продала газ за 40 млн. евро на България, който е с 30% по-скъп от този по договора с "Газпром". В отговор на въпроса има ли газ за следващите седмици той цитира писмо на "Булгаргаз" до БЕХ, в което се казва, че газ няма и няма да има, дори да дойдат 7 танкера втечнен газ и да има инфраструктура за доставките от тях. Един танкер на месец осигурява половината от необходимото количество, уточни Добрев.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика