Демонстрация на химична лаборатория и дегустация на здравословни храни в УХТ-Пловдив

За 11-та поредна година преподаватели, докторанти и студенти от УХТ (Университета по хранителни технологии) в Пловдив представиха своята дейност пред гости в Европейската нощ на учените. Ректорът на УХТ проф. дтн инж. Кольо Динков откри събитието и посочи, че над 60 години вузът подготвя добре реализиращи се кадри за бизнеса, а преподавателите и докторантите осъществяват иновативни научни разработки. Той подчерта ролята на събитието „Нощ на учените” за популяризирането дейността на научните работници и запознаване на широката общественост с тайните на знанието. Подкани участниците освен запознаването с „тайните на науката” да пробват новите здравословни продукти, създадени  чрез фюжън кюзин и молекулярна кулинария от студенти и преподаватели от катедра „Хранене и туризъм”.

Заместник-ректорът по международна интеграция и повишаване на квалификацията проф. д-р инж. Йорданка Алексиева представи темата на тазгодишния форум „Чрез здравословно хранене към по-щастлив и дълъг живот”. Програмата включваше куп  интересни дейности – презентации за здравословно хранене и проучвания на студенти и преподаватели върху храненето на различни възрастови групи, менюта за деца, студенти и възрастни, викторини, подкани да се включат в работилниците за здравословни храни, за молекулярна кухня, млад изследовател и др. Специални гости на УХТ – Пловдив бяха възпитаници от Дома за деца, лишени от родителска грижа „Мария Луиза“. Те с интерес се запознаха с апаратурата в лабораторията по неорганична химия в учебното заведение. Гл. ас. Радка Вранчева демонстрира пред децата как се прави анализ на твърдостта на питейната вода и разказа за опити, с които се занимават тя и колегите й.

Малчуганите имаха възможността да наблюдават под микроскоп дрожди за производство на хляб и вино, преди да се вложат в хранителни продукти, както и да се запознаят със структурата на различни храни. Ас. д-р Хафизе Фидан въведе желаещите в тайните на микробиологията. Проф. д-р Тана Сапунджиева запозна присъстващите с изискванията на здравословното хранене, а проучванията върху храненето на деца, ученици, студенти и възрастни предизвикаха оживени дискусии. Презентацията на гл.ас. д-р Ивелина Василева за здравословните храни включи деца, студенти и възрастни във викторина и анкета за оценка на храненето. Гл. ас. д-р Анета Попова, ръководител на проект към ФНИ за млади учени, пък изследва екстракти от билки (самардала, левурда, тученица и др.) и състава им. Сред  новостите са и проучванията на гл. ас. д-р Мария Димова за антиоксидантната активност на плодове и листа от черница. Очакванията са установените биологично активни компоненти да влияят благоприятно върху дeйнocттa нa cъpдeчнo-cъдoвaтa cиcтeмa, при профилактика на възпaлитeлни процеси и в борбата срещу paĸа. Биологично активните компоненти на червената боровинка и горските плодове са обект на изследване на гл. ас. д-р Драгомира Бухалова. Все млади научни работници, започнали своята изследователска дейност под ръководството на проф. Алексиева.

Истински кулинарни шедьоври бяха приготвили студентите от катедра „Хранене и туризъм“, прилагайки резултати от научните изследвания на своите преподаватели под ръководството на ас. д-р шеф Станко Станков. Представени бяха иновативни здравословни храни, които съчетават традиционната българска кухня и характерни за региона суровини с молекулярната кулинария и  фюжън кюзин, както и навлезлите на пазара ни чия, амарант, киноа и др. Сред най-предпочитаните бяха био баници с тученица и водорасли, десерти с тиква и лимец, кюфтета от киноа, десерти с чия, суроватъчни протеини и с белтъчни изолати от грах и много други. Присъстващите можеха да приготвят „хайвер” от различни плодови и зеленчукови сокове (тиква, червено цвекло, малина, мента и др.). На форума имаше много изненади и работилници за здравословни десерти и закуски, в които се включиха и възрастни и малчугани.

Специални гости на форума бяха бизнесмени от Италия, водени от д-р Джузепе Аккардо, който вече 15 години е партньор на УХТ-Пловдив и съдейства български студенти да провеждат своя стаж на Апенините. Гостите останаха впечатлени от традиционното ашуре, „плодовите спагети” от молекулярната кухня, както и от „желираните алкохолни и безалкохолни коктейли”.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони