Евакуираните, заради вулкан на Филипините, са вече 15 000

Контрабандист на цигари опита да прегази полицай и да избяга край Харманли

Шофьор с 1,6 промила алкохол в кръвта помете спирка в София

Лидер на косовските сърби беше показно разстрелян

Разкриха частни охранители без лиценз в Свищов Нелегалните гардове са пазили два обекта

Задържаха агресивен лекар в нетрезво състояние по време на дежурство в София

Български превозвачи се притесняват, че гръцките фермери пак готвят гранични блокади

Обраха шофьор на катастрофирал румънски микробус

Делян Добрев пита Елена Йончева дали тя работи за чуждо разузнаване

Двама непълнолетни потрошили 12 автомобила в Пловдив

Гневен мъж наряза гумите на лека кола за отмъщение

Куче водач е било отровено пред блок в София

Фандъкова и Ангелкова посрещнаха първия полет Баку-София

Училищен автобус се блъсна в къща в Германия

13 братя и сестри са били държани оковани от родителите си в Калифорния

Демонстрация на химична лаборатория и дегустация на здравословни храни в УХТ-Пловдив

За 11-та поредна година преподаватели, докторанти и студенти от УХТ (Университета по хранителни технологии) в Пловдив представиха своята дейност пред гости в Европейската нощ на учените. Ректорът на УХТ проф. дтн инж. Кольо Динков откри събитието и посочи, че над 60 години вузът подготвя добре реализиращи се кадри за бизнеса, а преподавателите и докторантите осъществяват иновативни научни разработки. Той подчерта ролята на събитието „Нощ на учените” за популяризирането дейността на научните работници и запознаване на широката общественост с тайните на знанието. Подкани участниците освен запознаването с „тайните на науката” да пробват новите здравословни продукти, създадени  чрез фюжън кюзин и молекулярна кулинария от студенти и преподаватели от катедра „Хранене и туризъм”.

Заместник-ректорът по международна интеграция и повишаване на квалификацията проф. д-р инж. Йорданка Алексиева представи темата на тазгодишния форум „Чрез здравословно хранене към по-щастлив и дълъг живот”. Програмата включваше куп  интересни дейности – презентации за здравословно хранене и проучвания на студенти и преподаватели върху храненето на различни възрастови групи, менюта за деца, студенти и възрастни, викторини, подкани да се включат в работилниците за здравословни храни, за молекулярна кухня, млад изследовател и др. Специални гости на УХТ – Пловдив бяха възпитаници от Дома за деца, лишени от родителска грижа „Мария Луиза“. Те с интерес се запознаха с апаратурата в лабораторията по неорганична химия в учебното заведение. Гл. ас. Радка Вранчева демонстрира пред децата как се прави анализ на твърдостта на питейната вода и разказа за опити, с които се занимават тя и колегите й.

Малчуганите имаха възможността да наблюдават под микроскоп дрожди за производство на хляб и вино, преди да се вложат в хранителни продукти, както и да се запознаят със структурата на различни храни. Ас. д-р Хафизе Фидан въведе желаещите в тайните на микробиологията. Проф. д-р Тана Сапунджиева запозна присъстващите с изискванията на здравословното хранене, а проучванията върху храненето на деца, ученици, студенти и възрастни предизвикаха оживени дискусии. Презентацията на гл.ас. д-р Ивелина Василева за здравословните храни включи деца, студенти и възрастни във викторина и анкета за оценка на храненето. Гл. ас. д-р Анета Попова, ръководител на проект към ФНИ за млади учени, пък изследва екстракти от билки (самардала, левурда, тученица и др.) и състава им. Сред  новостите са и проучванията на гл. ас. д-р Мария Димова за антиоксидантната активност на плодове и листа от черница. Очакванията са установените биологично активни компоненти да влияят благоприятно върху дeйнocттa нa cъpдeчнo-cъдoвaтa cиcтeмa, при профилактика на възпaлитeлни процеси и в борбата срещу paĸа. Биологично активните компоненти на червената боровинка и горските плодове са обект на изследване на гл. ас. д-р Драгомира Бухалова. Все млади научни работници, започнали своята изследователска дейност под ръководството на проф. Алексиева.

Истински кулинарни шедьоври бяха приготвили студентите от катедра „Хранене и туризъм“, прилагайки резултати от научните изследвания на своите преподаватели под ръководството на ас. д-р шеф Станко Станков. Представени бяха иновативни здравословни храни, които съчетават традиционната българска кухня и характерни за региона суровини с молекулярната кулинария и  фюжън кюзин, както и навлезлите на пазара ни чия, амарант, киноа и др. Сред най-предпочитаните бяха био баници с тученица и водорасли, десерти с тиква и лимец, кюфтета от киноа, десерти с чия, суроватъчни протеини и с белтъчни изолати от грах и много други. Присъстващите можеха да приготвят „хайвер” от различни плодови и зеленчукови сокове (тиква, червено цвекло, малина, мента и др.). На форума имаше много изненади и работилници за здравословни десерти и закуски, в които се включиха и възрастни и малчугани.

Специални гости на форума бяха бизнесмени от Италия, водени от д-р Джузепе Аккардо, който вече 15 години е партньор на УХТ-Пловдив и съдейства български студенти да провеждат своя стаж на Апенините. Гостите останаха впечатлени от традиционното ашуре, „плодовите спагети” от молекулярната кухня, както и от „желираните алкохолни и безалкохолни коктейли”.

АКО ВИДИТЕ НЕЩО ЛЮБОПИТНО, НЯКОЕ НАРУШЕНИЕ ИЛИ ПРЕСТЪПЛЕНИЕ, СНИМАЙТЕ И ПРАЩАЙТЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ НА МЕЙЛА НА „ТРУД“ – trud@trud.bg и trudonline@gmail.com

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.