Ден на траур в Киев след атаката по детска болница (обзор)

Ракетното попадение на практика разруши детската болница в Киев.

Според ООН клиниката е ударена от руска ракета

Според Москва клиниката е поразена от украинската ПРО

Лидери от НАТО, събрали се за среща във Вашингтон, заклеймиха нападението

Ден на траур бе днес в украинската столица Киев в памет на жертвите и ранените в ракетните нападения ден по-рано, при които бе поразена и най-голямата детска болница в Киев, предадоха световните агенции.

Атаките в понеделник бяха най-кървавите от няколко месеца - загинаха поне 41 цивилни, а ранените са повече от 190.

Изстреляни бяха над 40 ракети по мишени в няколко украински града. На разтърсващи кадри се виждат родители, бягащи с децата си в ръце, след експлозията, предизвикана в болницата от попадение на ракета. В клиниката се лекуват деца със сериозни заболявания като рак. В момента на атаката там са се намирали към 670 малки пациенти и около 1000 души персонал.

И днес продължиха споровете чия ракета е поразила болница - директно насочена от Русия или от украинската противоракетна отбрана. Службата за сигурност на Украйна представи нови доказателства, които според нея удостоверяват, че клиниката е била поразена пряко от руска крилата ракета Х-101. Службата уточни, че анализът на траекторията и на естеството на причинените разрушения доказва, че ракетата е била насочена право към болницата, отбелязва Ройтерс.

Тезата, че руска ракета директно е поразила болницата, изрази и ООН. “Анализът на видеокадрите и оценката, направена на мястото на инцидента, сочи висока вероятност детската болница да е станала обект на пряко попадение, вместо да е засегната от отломки на свалена ракета”, каза ръководителката на мониторинговата мисия на ООН по човешките права Даниел Бел, която се позова на анализи на световната организация.

Русия от своя страна твърди, че украински противоракетен огън, а не Москва, е поразил детската болница в Киев. “Настойчиво заявявам, че ние не нанасяме удари по граждански обекти”, подчерта и днес говорителят на Кремъл Дмитрий Песков.

Лидери от НАТО, които днес се събраха във Вашингтон за срещата на върха на пакта, заклеймиха атаката. Президентът Джо Байдън нарече ракетните удари “ужасяващо напомняне за жестокостта на Русия”. И добави, съюзниците от НАТО ще обявят тази седмица нови мерки за укрепване на противовъздушната отбрана на Украйна.

“Когато цивилни са атакувани така стръвно, когато нападат деца, пристигащите сигнали са коренно различни от тези, които руската пропаганда се опитва да отправи”, каза италианската премиерка Джорджа Мелони след пристигането си в американската столица.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа