Депозитите на милионери удариха рекорд

Общата сума на депозитите на граждани нарасна с близо 5,5 млрд. лв. за година, като най- голям ръст има при влоговете със суми над 1 млн. лв.

Най-много нарастват влоговете с най-големи суми в тях

Спестяванията на домакинствата нараснаха с 5,5 млрд. лв. за година

Закриват малки влогове

Депозитите на граждани със суми над 1 млн. лв. в тях в края на декември са 1258 броя, показват данни на БНБ. Това е абсолютен рекорд за времето откакто Централната банка публикува такива данни.

Само в рамките на последното тримесечие на миналата година депозитите на милионери са нараснали със 116 броя или с 10,2%. За цялата 2022 г. увеличението на депозитите на граждани със суми над 1 млн. лв. в тях нарастват с 206 броя или с 19,6%. Оказва се, че през годината с най-висока инфлация след 1997 г., и ръстът на милионерските депозити е рекорден. Общата сума на парите в депозитите на милионери за година нараства с 28,8%, или със 784 млн. лв. и в края на годината надмината 3,5 млрд. лв.

Именно при най-големите депозити със суми над 1 млн. лв. в тях е най-големият ръст през миналата година. На второ място по ръст са влоговете на граждани със суми между 500 хил. и 1 млн. лв. в тях. За година те се увеличават с 392 броя или, със 17,4% и в края на декември достигат 2646 броя, показват данните на БНБ. Общата сума на средствата в тези депозите нараства с 16,2% и надминава 1,8 млрд. лв.

На трето място по ръст се нареждат депозитите на граждани със суми между 100 хил. и 200 хил. лв. За година те нарастват с над 12% и в края на декември са 85 750 броя.

От данните на БНБ прави впечатление, че най-голям ръст има при депозитите на граждани с най-големи суми в тях. При по-малките влогове увеличението на броя им и на средствата в тях е по-малко. Като при влоговете със суми до 5000 лв. в тях дори има спад – както на броя им, така и на сумите в тях. Оказва се, че докато хората с най-големи финансови възможности трупат рекордни суми по сметките си, хората с най-малко пари в банките са принудени да теглят средствата си и да закриват сметките си, за да закърпят семейния бюджет. В резултат общият брой на влоговете на граждани за година е намалял със над 185 хил., но общата сума във влоговете на граждани е нараснала с близо 5,5 млрд. лв. и в края на декември надминава 72 млрд. лв.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Финанси