Нигяр Джафер: Моделът на здравеопазването е грешен

Весела Лечева: Грешка е да се иска оставка за изразена политическа позиция

Хлапета ще борят агресията с картинг и съвети от професионални пилоти

Изчезнаха 111 девойки след нападение в Нигерия

Учени регистрираха подозрителна активност на Йелоустоунския супервулкан

МЗ: Бутилираната вода носи сериозен риск за детското здраве

Мел Гибсън снима детективски сериал

173 милиона за нов център на София (ВИДЕО) Пускат нощен транспорт за 2 лв.

Две българки на топ постове в ЕК Първата жена начело на Евростат ще е Мариана Коцева

Вижте акцентите от броя на “Труд” в четвъртък, 22 февруари 2018

Русия е заплатила глоба от 15 милиона долара на Международния олимпийски комитет

Актьорите Гал Гадот и Марк Хамил ще връчват награди “Оскар”

Мъж обгоря след инцидент в леярна Прокуратурата проверява и друг случай

Валери Жаблянов в блиц пред “Труд”: ГЕРБ удрят всеки, който не им харесва

Легионер стрелец обвинен за хулиганство Горския човек заплашил служители на МВР, че ги очакват много изненади

Депутатите запушиха гласа на народа

Въпреки заричанията си, че ще чуят гласа на народа, който на референдума поиска по 1 лв. субсидия за глас, партиите в парламента си направиха оглушки. С невиждан консенсус депутатите решиха и през следващата година формациите, прескочили бариерата от 1% на последните парламентарни избори, да получават субсидия от 11 лв. на глас годишно. Сумата беше същата и в бюджета за 2016 г., когато след протести символично бе намалена с 1 лв. в сравнение с 2015 г.

В деня на балотажа Бойко Борисов обяви, след като гласува: “В ГЕРБ много ясно разчитаме сигналите. Разчетохме сигналите и на референдума, ще продължа и по-нататък – нула лева партийна субсидия.” Депутатите му обаче се оказаха на друго мнение. Никой от тях не предложи да отпадне държавното спонсориране на партиите. Най-голямата парламентарна група гласува „шарено“ идеята на реформаторите да се сложи таван от 1 600 000 лв. на годишната субсидия за партия – 34 бяха „против“, а 35 се въздържаха. Само един от ГЕРБ подкрепи ограничителната мярка, предложена от Мартин Димитров и Петър Славов.

Славов обясни, че целта на партийните субсидии не е да се финансират странични дейности, а партиите да могат да се издържат и да се явяват на избори. “Идеята партиите да имат субсидия е не да си открият банкова сметка и да ги държат на влог, парите да се ползват за коли, пътувания в чужбина и всякакви други дейности, които нямат пряко отношение към партийната работа”, заяви и Мартин Димитров. Той призова колегите си в пленарната зала да се включат в дискусията, но никой не пожела да откликне. В крайна сметка предложението на реформаторите събра едва 30 гласа „за”. Не помогнаха и аргументите на Петър Славов, че подобно ограничение е нужно, особено при въведеното задължително гласуване. “От една страна, караме хората да гласуват, а от друга – няма таван на субсидията, това може да се нарече конфликт на интереси”, допълни той. Предупреждението не притесни депутатите и те не реагираха.

Изчисления на „Труд“ показаха, че в момента за една година от бюджета партиите, преминали бариерата от 1%, получават 34 584 418 лв. Ако субсидията беше намалена на 1 лв. за получен глас, както поискаха 2 516 791 българи, формациите щяха да вземат по 3 144 038 лв.

 

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (7)

  1. А чухте ли днес колко е бюджета на НСО за 2017 година – 36 милиона.

  2. мамичката им проста … тея на взеха за мезе и си правят каквото искат … трябва да ги накажем на следващите избори

  3. Народе,докога ще търпиш това робство???? Докога тези малоумници ще си разиграват коня???докога ще ги търпим, защо беше този референдум ???защо пак си дават по 11 лв и си гласуват квото си искат, а за пенсионери, майки , деца и безработни пари няма??няма такава алчност, наглост, безочие и простотия като в нашето народно събрание и правителство , срам и позор за Б-я!!!

  4. Никакви левчета! Който иска да работи за народа, да го прави без заплащане:) Те и без това ползват толкова екстри и жилища и евтина храна по ресторантите им и столовите, евтин транспорт или безплатен. и други бонуси. Защо им е заплата? Ако не ти харесва, напускай. Ще дойдат други, които ще работят и при тези условия. Тогава ще се разбере кой истински обича България и Народа си и кой е тунеядец-паразит като сегашните полиииитиханци-паразити, че и неграмотни. Къде е затворни-мързел бобик + предател да изпее поредната си глупост – “Ааау какви са популистиии””.

  5. Абе бойко и айдуците му крадат над десет милиарда годишно от държавата според интернет. От хазната, от еврофондовете, от контрабанда и рекет. А тук спорим за 31 милиона. Трябва да се запушат големите пробойни, защото кораба ще потъне, а после и малките пробойни.

  6. Щях да ти повярвам,че си загрижен българин, ако беше продължил списъка с “айдуците”, защото такива не са само посочените.Да ти напомня ли за една триглава змия, която тройно крадеше?

Отговорете