Депутатите се страхуват, че Тереза Мей ще свика предсрочни избори

Британските парламентаристи се страхуват, че Тереза Мей може да използва лейбъристкото разцепление и да обяви предсрочни избори, пише The Guardian.

Както лейбъристите, така и консерваторите в Британския парламент са обезпокоени, че новата група, създадена от Лусиана Бъргър и Чука Умунна всъщност увеличава шансовете на премиера Мей да обяви предсрочни избори.

От лейбъристка страна депутатите и техните привърженици се плашат, че министър-председателят на Великобритания ще се изкуши да използва разцеплението в опозицията, ако още членове на партията преминат към новата политическа група.

Според експертите перспективата за подобно действие от страна на Мей ще се увеличи, ако 20, 30 а дори и 50 лейбъристки депутати решат, че няма да могат да застанат зад Джеръми Корбин отново.

В същото време и консерваторите стават все по-разтревожени, че Мей може да бъде принудена да обяви предсрочни избори, ако нейното малко мнозинство се стопи или ако от средите на самите тори се намерят хора, които да се присъединят към новата Група на независимите. Няколко депутати от Консервативната партия са съобщили на вестника, че през миналата седмица вариантът „предсрочни избори“ е увеличил шансовете си.

Консерваторите твърдо настояват, че планират изборите да са през 2022 година. В същото време два независими един от друг източника от техните среди са информирали вестника, че подозренията им се засилват все повече, особено след поканите за обедите, които организира Адам Мемън, директор на групата за проучване на мнението в Консервативната партия. На тях поканените обикновено са питани какво трябва да съдържа партийният манифест за общите избори.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа