Депутати имат 170 неизвинени отсъствия

Глобите за това са икономисали над 20 000 лв. от бюджета на парламента

Лидерът на БСП отсъства най-често

170 неизвинени отсъствия от пленарни заседания имат депутати за първата година на 44-ото Народно събрание. Това показа справка на „Труд” в регистъра за неоправдани отсъствия, който парламентът е длъжен да води. В средата на всеки месец там се публикува списък с имената на липсвалите от заседания и датите, на които ги е нямало в предходния месец.

Най-много „неизвинени” има единственият засега независим депутат Ангел Исаев – 8. Той влезе от листа на ДПС с преференциални гласове по феномена „9-9”, но отказа да освободи случайно получения мандат и беше изключен от партията.

От лидерите на парламентарни групи най-често отсъства Корнелия Нинова от БСП – 6 пъти до края на март. Председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов няма отсъствия. Мустафа Карадайъ от ДПС е с едно, Волен Сидеров от „Обединени патриоти” - с две. Лидерът на „Воля” Веселин Марешки също е с две „неизвинени”.

В общият брой на отсъствията влизат 67 „неизвинени” на групата на БСП от 16 ноември м.г. Тогава левицата бойкотира заседанието, след като в предишния ден председателят на НС Димитър Главчев от ГЕРБ изгони Нинова от залата, което впоследствие доведе до оставката му.

По правилник народен представител, на когото се налага да отсъства по уважителни причини от пленарно заседание или от заседание на комисия, предварително уведомява председателя на НС или председателя на съответната комисия. Не се води отчет колко са „извинените” отсъствия за проведените досега 129 пленарни заседания, на много от които не присъстваха десетки депутати.

При неоправдано отсъствие от пленарно заседание на народния представител се прави удръжка, равна на дневното му възнаграждение. При средно 21 работни дни в месеца и около 120 лв. средна надница (без добавките) бюджетът на НС е икономисал над 20 000 лв.

Депутати имат и общо 110 неоправдани отсъствия от заседания на комисии, за което им е удържана съответната добавка към заплатите.

 

За 2017 г.

13 млн. лв. за заплати

Отчетените разходи за персонал са в размер на 12 910 219 лв. и за издръжка – 6 332 253 лв. Това сочи отчетът за изпълнение на бюджета на Народното събрание за 2017 г. в програмата за разходите за депутатите. Според данните са изхарчени с около 25% по-малко от планираните средства. Това обаче се дължи на предсрочните избори за парламент миналата година, което коректно е посочено в отчета.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика