Депутати от ГЕРБ: Посредници печелят 54 млн. евро на месец за доставката на природен газ

Обжалват в съда мълчалив отказ на областния управител на Варна да даде отчет за даренията за бежанци

Посредници ще усвояват 54 млн. евро месечно от парите на данъкоплатците за доставката на природен газ за България. Това съобщиха варненските депутати от ГЕРБ/СДС Красен Кралев, Павел Христов, Бранимир Балачев и Славена Точева. "Страната ни ще купува природен газ от "МЕТ" на цена от 106 евро при досегашна от 70 евро. Очевидно някой е намерил бърза схема да се върнат посредниците в енергетиката. Месец преди Русия да ни спре доставките, "МЕТ" е резервирала капацитет за захранване на страната, а доскорошният директор на българския клон на компанията сега оглавява "Булгаргаз". Никой обаче не говори за този явен конфликт на интереси", посочи Кралев и определи действията на правителството като далавера, която ще доведе до обедняване на хората и фалити на предприятия.  Заради съмнения, че договорът за доставка на газ от Русия е прекратен едностранно колегата му Бранимир Балачев е поискал да се запознае с писмото от "Газпром". "Ако съмненията ми се потвърдят, ще сезирам Европейската прокуратура, тъй като субсидиите за енергетиката имат и европейски произход", категоричен бе Балачев.

От ГЕРБ атакуваха и областния управител на Варна Благомир Коцев за обжалването на две решения на местния парламент, които касаят приходната част на бюджета – за продажбата на имоти и поемането на нов дълг. "Блокирането на бюджета може да стане по законосъобразност, а не по целесъобразност, както е направено", категоричен бе юристът Бранимир Балачев. Той попита вярно ли е, че областната администрация е платила 10 000 лв. на адвокатска кантора, за да подготви заповедта за връщане на двете решения за преразглеждане. "Авантюристи превзеха държавата и припознаха местната власт като опозиция, затова се опитват да саботират работата на общината", коментира Павел Христов.

Той припомни, че благодарение на малка група хора, чийто представител е Благомир Коцев, по алеите на Морската градина се движат коли, след системно обжалване на издадените през годините заповеди за забрана от страна на кмета. Областният управител не е дал отговор и на питане по Закона за достъп до обществената информация колко пари са събрани в дарителската сметка в помощ на украинските бежанци и как са изразходвани. Срокът изтече, а мълчаливият отказ ще бъде обжалван в Административния съд, каза вносителят Славена Точева. "Чакаме отговор и колко от преведените от ЕС 148 млн. евро са получени за най-големия бежански център във Варна", допълни Кралев.  

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика