Жена в мозъчна смърт спаси живот на двама тежко болни мъже

Антонио Лопес към Бойко Борисов: Приемането на ГЕРБ в Центристкия демократичен интернационал е признание за усилията на всички хора в партията

Временно затварят за движение пътя Своге-Нови Искър в понеделник

Петя Дикова очаква първото си дете

Сузанита върти бизнес с голи снимки

АПИ плаща над 9200 лв. за аквапланинг на „Хемус“ Ауди с лоши гуми самокатастрофирало в наводнен участък

Президентът Румен Радев пристигна в Йордания

Вицепрезидентът: Само слабите лидери управляват със страховете на хората Омразата и национализмът не решават проблеми, заяви Илияна Йотова на възпоменателния събор за 75 години от разстрела на шестте ястребинчета

Дядо Коледа зарадва деца на служители от МВР

Министър Ангелкова: Приоритет през 2019 г. ще е насърчаването на вътрешния туризъм  С майстори в кулинарията подготвяме карта на фестивалите, свързани с българската кухня

Министърът на отбраната Каракачанов се срещна с Джон Съливан, зам.-държавен секретар на САЩ

Аварирал снегорин блокира пътя до Рилския манастир

500 000 долара изпаднаха от камион на магистрала в САЩ (ВИДЕО)

Музика ще има за всички от сърце “Rock the Operа” за любителите на вечните рок хитове, SOLAR Christmas за феновете на електронната музика и Шабан Шаулич “50 години на сцена” в “Арена Армеец”

Две жертви и много ранени при тежка катастрофа в Босна

Депутатът от ГЕРБ Станислава Стоянова: 9100 ученици са върнати обратно в клас Заради натрупани отсъствия са спрени помощите за деца на повече от 100 000 семейства

1239 екипа у нас са ангажирани със съвместната работа по обхващане и включване в образователната система на деца и ученици в задължителна предучилищна и училищна възраст. На територията на страната това са общо 10 030 учители, директори, социални работници, полицаи, общински служители и медиатори, информира народният представител от ГЕРБ Станислава Стоянова, която е член на парламентарната Комисия по образование и наука.

Извършени са общо 24 356 посещения на адрес. Върнати обратно в клас са 9 100 ученици, основно на възраст между 9 и 15 години. От повторно отпадналите миналата година 2 100 деца, за 426 е направен пореден опит да бъдат интегрирани в училище. Станислава Стоянова открои като интересен факта, че родителите на близо 8 000 деца и ученици доброволното са ги записали да посещават училище или детска градина за първи път. Най-голям е броят им във възрастовата група 6 – 7 години, като това са деца от уязвими групи, които до момента са отказвали да учат. Останалите почти 2 000 ученици, които са записани за първи път на училище са родени между 1999 и 2011 г. Седем души в страната, на възраст почти 19 години са поискали да учат за първи път.

На семейства, които не осигуряват присъствието на децата си в училище, са били издадени общо 234 акта за административно нарушение. Във Велико Търново е съставен един такъв акт, а най-много за страната са в Стара Загора – 104 и в Сливен – 103.

Заради натрупани повече от пет отсъствия за периода септември 2017 г. – януари 2018 г. са спрени 55 135 месечни помощи за деца в размер на 2 214 113 лв, информира депутатът Станислава Стоянова. Тези пари са предоставени на бюджетите на училищата за допълнителни занимания. Предстои да бъдат възстановени към училища и детски градини също и 2 037 560 лв., които съставляват още 48 912 помощи за периода февруари – юни 2018 г. Към момента се обработват данните за отсъствията на децата и учениците за първите два месеца на учебната 2018-2019 година, информира още народният представител от най-голямата парламентарна група.

Дейността на екипите е насочена приоритетно върху повторно отпадналите, ново отпадналите и върху ранния обхват на децата на 5, 6 и 7 години. От търсените 159 296 деца и ученици към началото на тази учебна година, за 87 197 е установено, че са извън страната. В работата си екипите по обхват най-често срещат трудности заради миграцията в страната и в чужбина, липсата на документи като актове за раждане, липса на законни настойници, ранни бракове и майчинство, както и ниска административна грамотност на част от родителите, уточни народният представител Станислава Стоянова.

По думите й, един от изводите в Обзора на Европейската комисия за образование и обучение за 2018 г. е, че за първи път от шест години насам, в България намаляват преждевременно напусналите училище млади хора – от 13.8% на 12.7%. Националната цел на страната ни е до 2020 г. делът на отпадналите деца от образователната система да слезе до 10%. В рамките на ЕС за 2017 г. този процент е 10, 6%.

Народният представител от парламентарната Комисия по образование и наука съобщи също, че с постановление на Министерски съвет са отпуснати 2 млн. лева за три национални програми за развитие на образованието. Програмите са „Развитие на системата на предучилищното образование“, „Заедно за всяко дете“ и „Без свободен час“, одобрени през 2018 г., уточни Станислава Стоянова.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.