Депутатът Явор Божанков внесе сигнал до главния прокурор за къщата за гости в Донковци

Сигнал до главния прокурор на Република България внесоха народният представител Явор Божанков и общинският председател на БСП-Горна Оряховица за къщата за гости в с.Донковци.

Във връзка със започналата проверка на всички къщи за гости, построени по Програма за развитие на селските райони те подадоха сигнал по отношение на такъв имот в землището на еленското село, който е получил финансиране.

Както двамата вече обявиха на пресконференция във Велико Търново, към тях са се обърнали множество граждани, както и са получили сигнали в социалните мрежи.

„При срещи с наши избиратели и поради множество публикации в социалните мрежи и местни медии Ви сигнализираме за къща за гости, около която в публичното пространство се повдигат много въпроси. Става дума за имот в село Яковци. В края на 2018г. вестник „Борба“ публикува статия за този имот със заглавие „Извадиха за продан най-скъпата къща в региона“. Според публикацията, „в момента в района се продават множество луксозни къщи, но цените и луксът в тях изобщо не могат да се сравняват с тази“, пишат двамата в сигнала си.

Както вече беше обявено, проектът е реализиран с европейско финансиране от Станислав Стайков – първи братовчед на кмета на Горна Оряховица-инж.Добромир Добрев. Непознат в бизнесредите, служител на Национална компания „Железопътна инфраструктура“ в Горна Оряховица. През месец юли 2013 г. той купува фирма „БГ адванс“ ЕООД с капитал 500 лева. Към този момент фирмата има сключен договор с Държавен фонд „Земеделие“ за изпълнението на проект „Къща за гости в имот номер 140012 в землището на с. Яковци“ по мярка 312 на ПРСР.

Проектът е на обща стойност 263 242 лева, от които 70 % или 184 269,40 лева са съфинансирането от ПРСР – останалите 30% собствено участие. Към този момент фирмата има и земя за 3000лв. по балансова стойност. До момента на прехвърлянето, фирмата не е развивала дейност. Фирма със спечелен проект, земя и осигурено финансиране от европейските фондове за 184 000 лева се продава само за 500 лева.

От 2013 г. започва строителството. Извършва го фирма „Джамбо 33“ ЕООД. Същата е изпълнила пет обществени поръчки, възложени от кмета на Община Горна Оряховица – Добромир Добрев. Те са на обща стойност 2 728 579 лева.

Според счетоводните документи на фирма „БГ адванс“ ЕООД , тя е теглила кредити от финансова институция в размери, които според балансовата им стойност са между 90 и 155 000 лева в различните години от строителството.

Наскоро къщата е обявена за продажба в агенция „Сенчъри хоумс“. Цената е близо половин милион лева (200,000 Евро). Част от харектеристиките на обявата са: „Луксозна къща с три спални с голям 2 декара двор с изцяло каменна ограда. Имотът е разположен на брега на язовир Йовковци. Разполага с барбекю и джакузи SUNRISE S300 и детска площадка с люлка и пързалка. В цената на имота се включват и 2 АТВ-та“.

В сигнала до главния прокурор двамата задават и следните въпроси:

„Къщата използвана ли е по предназначение? Декларираните туристи реално използвали ли са къщата и заплатени ли са съответните туристически налози? Братовчедът на кмета подставено лице ли е? Има ли съпричастност кметът на Горна Оряховица – Добромир Добрев към цитирания луксозен имот? Как е финансирано собственото участие в проекта? Как физическо лице с малки доходи и фирма, която няма дейност получават финансиране? Ако е използван заем, той фиктивен ли е? Заемът, който покрива собственото участие върнат ли е? Ако се окаже, че заемът не е върнат, но е отпуснат от финансова институция, свързана с фирма, която също печели обществени поръчки в гр. Горна Оряховица това би ли представлявало нарушение? Има ли конфликт в това, че къщата е строена от фирма, която печели поръчки за 2,7 млн. лв. в община Горна Оряховица? Изпълнен ли е бизнес-планът по отношение на наетите работници? Използвана ли е къщата за лични нужди, противно на изискванията? Извършени ли са счетоводни престъпления? Къщата използвана ли е за лични нужи, противно на изискванията? И Други важни въпроси.

Копие от сигнала е подадено и до Министерство на земеделието, храните и горите, Държавен фонд „Земеделие“, Министерство на вътрешните работи - Главна дирекция „Национална полиция“ и КПКОНПИ (Комисия за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобито имущество).

Преди броени дни кметът инж.Добрев заяви, че братовчед му е теглил заем, за да съфинансира строежа на къщата. Неотдавна той я обявил за продан, защото не успявал да погасява кредита.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика