Десетки са ранените на бул. „Ла Рамбла“ в Балселона

Двама въоръжени мъже, влезли в турски ресторант веднага след катастрофата

Десетки са хората, ударени от Ван, който се вряза в множество на бул. „Ла Рамбла“ в Барселона, съобщават местни медии. Броят на пострадалите не е ясен за момента, но според в. „Леванте” е над 10. Според в. „Периодико” той е 20-25.

Нападателят е избягал пеша и в момента се издирва.

В. „Ла Вангуардия” пише, че ванът е минал около 600 метра, преди да спре, удряйки хора по пътя си. Изданието съобщава още, че извършителят или извършителите са наели и втори ван, с който да избягат.

Други местни издания съобщават за две жертви. Тази информация не е официално потвърдена.

Каталунското правителство се събра на спешно заседание, съобщи bTV.

„Рамбла“ е централен булевард в Барселона, който свързва площад „Каталуня” с монумента на Христофор Колумб. Той е изключително популярна туристическа зона с множество магазини, барове и ресторанти.

От МВнР заявиха, че са в постоянна комуникация с властите в Барселона. Към момента няма данни за пострадали българи.

Всички български граждани, които желаят да получат актуална информация или да подадат сигнал за техни близки и познати, могат да го направят на дежурните телефони на посолството в Испания: 00 34 913 455 761; 00 34 913 456 651.

Ройтерс съобщава и за двама въоръжени мъже, които влезли в турски ресторант веднага след катастрофата. Смята се, че това това са предполагаемите извършители.

Инцидентът е станал в близост до пл. „Каталуня“. След него е настанала паника, а мястото бързо се е изпълнило с полиция. Изпратените медицински екипи оказват първа помощ директно на улицата.

Районът на инцидента е блокиран, а властите са поискали да бъдат затворени близките станции на метрото и жп гари.

В последните седмици из Барселона, която годишно се посещава от над 11 млн. души, се появиха заплашителни надписи към туристите.

От юли 2016 г. насам над 100 души бяха убити при подобни атаки в Европа – в Ница, Берлин, Лондон и Стокхолм.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа