Десетки се изкачиха до Копитото в памет на Боян Петров

Огромно множество от близки, приятели и познати на Боян Петров се отправиха към Копитото в знак на почит към алпиниста, който остана завинаги на Шиша Пангма, предаде БГНЕС. Техният пример беше последван и от много журналисти, алпинисти, деца, дори и от хора, които не познават лично Петров, както и от редица политици, сред които бившият председател на НС Димитър Главчев и бившият министър на околната среда и водите и депутат Ивелина Василева.

Сборната точка беше кв. „Княжево“ откъдето започва пътеката към Копитото. Това е маршрутът, който Петров е изминавал преди всяка своя експедиция.

Походът от Княжево до Копитото приключи без инциденти и с много добра организация, допълва БНТ. Столичната община пусна няколко допълнителни мотриси по линията на трамвай номер 5, както и няколко допълнителни автобуса по линията на 63. Общинска полиция охраняваше похода, имаше и доброволци от Червения кръст. Доброволци алпинисти помагаха на участниците в похода.

Сред дошлите е Никола Калайджиев, който е работил с Боян, а той го е научил да се катери по лед и е влизал с него в морска пещера на Маслен нос. „Боян е човек-легенда, чиито постижения се надявам някой да има възможността да ги повтори най-малко или да ги подобри. Но човек, който може да служи за пример във всяко отношение. Всеки човек трябва да си поставя своите малки върхове, които да катери и да не се отказва да преследва целите си. Още не мога да повярвам, че го няма, но той завинаги ще остане в главата и сърцето ми. И примерът, който ни дава ще го следвам всеки ден“, каза любителят на алпинизма.

Никола добавя, че преди всяка експедиция Боян си е пишел завещанието, което според него показва сериозното му отношение към това, което е правел. Той е убеден, че инцидентът е в резултат на лошо стечение на обстоятелствата и е уверен, че е направил всичко възможно, за да оцелее, но не е успял.

Боян Петров е пример и вдъхновение за всички дошли, за да изминат стъпките му към Копитото. Според тях тази инициатива трябва да стане ежегодна, за да не забравяме личности като Петров.

„За Боян съм тук. Той е пример за следване на мечтите и преследване на целите. Той е моторът“, каза Диляна Икономова.

„Да почетем Боян и да се разходим в планината. От тук до Копитото или докато детето издържи“, сподели Михаил, който е с детето си Сияна тук.

„Той беше един човек за пример и познат на моите родители от много време. Дойдох тук, защото ми беше интересно да видя какво е трасето, по което е тренирал, т.нар. княжевския подход към върховете, за който той е писал в книгата си. Не знам какво се е случило там горе, но знам, че той е там, където винаги е искал да бъде“, каза Боян Боков.

Коментари

Задължително поле