Десислава Танева: Имаме пет огнища на африканска чума, над 60 000 свине са засегнати

Снимка: Архив

Към днешна дата имаме регистрирани пет огнища на африканска чума по свинете като две са проблемните, тъй като те са в големи индустриални ферми и щетите са значителни. Това каза земеделският министър Десислава Танева по БНТ. Засегнатите свине са над 60 000. Едното огнище в момента е унищожено. Приключва унищожаването на второто.

Тенденциите на увеличаване интензитета на заболяването Европа и света се увеличава. В 51 държави съществува този проблем. Над 25% от поголовието в света на домашната свиня е унищожено в следствие на заболяването.

Министър Танева подчерта, че решението е намиране на лекарство и ваксина. Работи се по такива разработки. Единственото възможно нещо, което може да се направи за момента, е превенция и биосигурност.

"Проби положителни от дива свиня са установени в 26 области на България от общо 28. Само в Кърджали и Хасково няма регистриран такъв случай на засегнати диви свине", посочи земеделският министър.

Тя обясни, че хората могат да си отглеждат животни за лична консумация при определени условия. Всеки, който изхранва свине следва да приема, че рискът от това да е заразен е огромен. Всичко е разписано в наредба на министерството.

Министърът каза, че сред земеделската общност има притеснения предвид сушавата година. В Министерство на земеделието стопанисването на язовирите се извършва от държавната компания "Напоителни системи".

"Всички язовири, стопанисвани от "Напоителни системи" са с обичайните или малко по-ниски нива. Ние можем да имаме осигурен поливен сезон за всички земеделски производители", увери Десислава Танева.

Мениджмънтът на "Напоителни системи" няма намерение да променя цените, каза още министърът.

Коментари

Задължително поле