Десислава Танева: 28 млн. лв. ще бъдат отпуснати за борба с африканската чума

Десислава Танева

Парите ще се разходват за обезщетения, компенсации и дезинфекция

28 млн. лв. ще бъдат отпуснати като трансфер към Министерството на земеделието за изплащане на обезщетения, компенсации и всичко свързано с прилагането на мерките за борба с африканската чума по свинете от Българска агенция по безопасност на храните. Това обяви министърът на земеделието Десислава Танева на брифинг в Министерски съвет.

"Всички мерки, които прилагат ветеринарните власти, са съгласно стратегията за борба с африканска чума по свинете от 2015 година на Европейския съюз", уточни Танева.

По думите й, средствата са част от общо прогнозни разходи в размер на близо 23 млн. евро. Очаква се те да бъдат съфинансирани от Европейската комисия с около 75%.

"Средствата ще бъдат изплащани за компенсации за засегнатите животни, за разходите по дезинфекция, за унищожените суровини и всичко, свързано с прилагането на мерките за борба с африканската чума", поясни Десислава Танева.

Тя припомни, че към днешна дата има общо 33 огнища на африканска чума по свинете при домашните свине. В последните 2 седмици обаче няма нито едно регистрирано огнище при домашните свине.

"За целия месец август имаме 5 регистрирани огнища. През месец юли те бяха 28. Очевидна е тенденцията на рязък спад", каза по този повод земеделският министър.

Изплащането за личните стопанства ще започне след 1 септември. "В размер на 1 млн. лв. ще се направи корекция по бюджета на Министерството за представяне на средствата за това изплащане", посочи Десислава Танева.

Коментари

Задължително поле