Деси Радева сбъдна във Виена мечта - да се срещне с Рикардо Мути

Пробите за розовата рокля с кристали на президентшата - по скайпа

Съпругата на българския президент Румен Радев – Десислава, е известна почитателка освен на рока, и на класическата музика. Точно на 1 януари във Виена тя сбъдна една от мечтите си – да гледа на живо световноизвестния диригент Рикардо Мути и да разговаря с него. Семейство Радеви бяха почетни гости на Новогодишния концерт на Виенската филхармония в Златната зала на “Мюзикферайн”, който се провежда всяка година от 1939-а насам. По личната покана на федералния президент на Република Австрия Александър Ван дер Белен и съпругата му за първи път от много години насам толкова високопоставени български гости слушаха вечната музика на композиторите от семейство Щраус.

Деси Радева отдавна мечтаела да гледа в зала тримата най-велики живи диригенти. Още през май миналата година тя успя да осъществи първото от желанията си, когато се срещна с гостуващия у нас световен майстор на диригентската палка Валерий Гергиев. Тя се надява скоро да се случи и третата й мечта – да гледа новата музикална сензация 36-годишният венецуелски диригент Густаво Дудамел. Президентската двойка разговаря, макар и за кратко, с Рикардо Мути, който специално даде и автограф за тях. “Темпераментен, небрежен, гениален!”, е споделила Радева след емоционалното за нея събитие. Австрийските домакини разказали на високите си български гости подробности за петото гостуване на световния музикант на Новогодишния концерт. С оркестрантите той се познавал повече от 30 години, с много от тях имал и лични приятелства. Тази година обаче те трябвало да гласуват кой да застане на диригентския пулт. И с пълно единодушие изборът им посочил Мути.

Макар и няколко дни след бляскавото събитие във Виена, у нас не спират коментарите за тоалета на президентската съпруга. Розовата рокля от букле и кристали “Сваровски” на дизайнерката Невена Николова продължава да се дискутира особено в социалните мрежи, а “Труд” успя от свои източници да научи някои неизвестни подробности около създаването й. След като получи заслужени аплодисменти за сребристо-бялата дантелена рокля, украсена с тъмносиня бродерия, с която Деси Радева блесна на срещата на НАТО в Брюксел миналата година, топдизайнерката ни Невена сътвори поредното си бижу. И ако в първия случай за изработката на роклята са били нужни две седмици, този път изящният тоалет става два пъти по-бързо. Няколко дни преди Рождество Невена си идва само за 48 часа в България (тя живее и работи в Лондон) и президентшата отива в ателието й, за да избере плат. Първият, който дизайнерката й показва, е точно розовото букле, което напомня туида на Шанел. Радева веднага го харесва, но разглежда и други предложения. Разбира се, буклето било предпочетено и от двете, последвал разговор за модела на роклята, а най-трудно президентшата приела украсата с камъни “Сваровски”. В началото тя направо се отчаяла. Но след дълъг разговор между двете, оценила аргументите на дизайнерката и сама се убедила в красотата на предложението й. В началото идеята била камъните да са само на деколтето, но след това били добавени на колана и на ръкавите. Самата рокля си ги “искала”. Моделът бил съобразен, разбира се, с всички особености на фигурата на Радева.

Невена си заминава за Лондон и всички проби са направени по скайпа. Дизайнерката виждала и най-малкия дефект, макар и само на монитора на лаптопа. Преди Коледа роклята е готова, а след празника са зашити - при това на ръка, и всички разноцветни камъни “Сваровски”. За да бъде завършена визията обаче, трябвало да се намерят подходящи обувки и чанта. И ако обувките не били открити трудно – те са на известната австрийска марка HОGL, то за чантичката паднало голямо търсене. И както обикновено се случва, случайността решава нещата – моден клъч в същия цвят като обувките в златно-розово е открит в столичен мол. За роклята не е платен и лев държавна пара, каквато мълва се пусна, научи “Труд”.

Не са верни и други появили се слухове, че президентската двойка е пристигнала още ден преди концерта във Виена. Румен и Деси Радеви се качват на самолета в 8,30 ч. на 1 януари и се връщат в късния следобед. А предната вечер – в 19,30 ч., съпругата на държавния ни глава наистина е на летището в София, но за да изпрати сина си Страхил, който трябва да се завърне с полет през Мюнхен за Щатите, където е студент.

След пристигането им в австрийската столица, семейство Радеви имали само половин час да се преоблекат, и веднага се отправили към концертната зала. Пред “Труд” българка от Германия, присъствала на бляскавото събитие, сподели нещо, което е забелязала: всеки, който минел покрай Десислава Радева, се обръщал след нея - толкова “зашеметяваща” била визията й. “Първо, заради прекрасната розова рокля, и второ, заради високия си ръст, тя нямало как да не бъде забелязана, хората се обръщали инстинктивно.” След това сънародничката ни написа във фейсбук: “Гордея се с българския президент и неговата съпруга”.

Радева е очарована от фантастичната флорална украса на залата, която е удоволствие за всички сетива. Цветята са от виенските общински оранжерии, с които филхармонията си сътрудничи. Украсяването всъщност започва дни преди концерта и на 1 януари залата буквално се превръща в огромен цветен парк. 30 000 стръка цветя са навсякъде, а след края на концерта Радева си взела за спомен малко букетче. Такава е и традицията – всеки от публиката да си вземе поне листенце за спомен и да си го занесе вкъщи.

Най-голяма възхита у Радева предизвикала невероятната акустика в залата. Тя се дължи на факта, че под нея има друга зала, но празна. В днешно време това е истински лукс. Кой ще си позволи такова пространство, което да не се използва за нищо. Това обаче е направено с едничката цел – да се подсили акустиката в залата.

След концерта българската двойка е посрещната изключително радушно от група българи, събрали се на съседна улица до концертната зала.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Лица