Детският радиохор „пее“ със снимки в парка

Диригентът Венеция Караманова приема овации за хора след поредния концерт.

Изложба в Градската градина

28 снимки разказват за 60 години на българските “славеи”

Oбичаният в цял свят Детски радиохор, който е един от символите на българската култура, стана на 60 години. Заради коронавирусната пандемия ангелогласните български деца от Хора на БНР не можаха да представят празничния си концерт на 21 март, подготвян толкова дълго време. Празничните прояви вече започнаха, а първата от предвидената богата програма вече е факт.
От 18 май в Градската градина на София може да се види прекрасната изложба “Отвъд песента”, която показва едни от най-вълнуващите моменти на Детския радиохор през годините. Снимките са дело на фотографа на хора доброволката Тихомира Методиева-Тихич, която в 28 кадъра е запечатила не само изявата на децата на сцената, но и техни репетиции, пътувания, подготовка и живота на хора “отвъд песента”. Изложбата се организира от сдружение “Ангелогласно детство”, финансирана е от Столична програма “Култура”, а графичният є дизайн е дело на Александра Еврова.

Историята на този уникален български детски хор е много вълнуваща. В първия пролетен ден преди шест десетилетия, избраните от маестро Христо Недялков певци за Детския хор на Българското национално радио се събират за първата си репетиция. Тогава още никой не знае какво славно бъдеще очаква “славеите”, както сега ги наричат, които пеят и прославят страната ни и уверено “излитат” към световните сцени. Под ръководството на известния хоров специалист академик Недялков хорът омайва и завладява сцените десетилетия наред с изкуството на българските “славеи”, а концертната му дейност се разпростира на 4 континента.

От 2013 г. след смъртта на незабравимия Маестро, до днес начело на хора е дългогодишният диригент, асистент и негов ученик - Венеция Караманова. “Аз работя 41-ви сезон с Детския радиохор. За мен работата тук е мисия, за да продължа това, в което вярвам - в таланта на децата, в гения на маестро Недялков, който е създал този хор”, споделя тя.

Малките ангелогласни български деца са изнесли над 2000 концерта в най-прочутите концертни зали на Ню Йорк, Вашингтон, Пекин, Лондон, Париж, Берлин, Москва, Виена, Прага, Будапеща, Брюксел, Копенхаген, Стокхолм, Хелзинки, Мексико, Токио, Хонолулу, Кайро и много други градове на 32 страни. Само в Япония хорът е изнесъл повече от 500 концерта в над 150 града по време на своите 18 концертни турнета там. Репертоарът на хора включва над 800 творби от всички епохи и стилове.

Изложбата в Градската градина пред Народния театър може да бъде разгледана до 2 юни. Децата от Радиохора готвят и красива и вълнуваща изненада за 24 май. Те са направили специален видеоклип с поздрав към българите.

Коментари

Задължително поле