Джао Лиджиан: Китай се противопоставя на антируските санкции на САЩ

Китай се противопоставя на антируските санкции на САЩ и винаги ще заема обективна и независима позиция по украинския проблем. Това съобщи в сряда говорителят на китайското външно министерство Джао Лиджиан.

"Ние се противопоставяме на санкциите и нашата позиция е съвсем ясна", подчерта той на брифинга. "По този повод САЩ наскоро направиха множество провокативни изявления по отношение на Китай. Ние ще защитим твърдо интересите на физически лица и компании в Китай."

Според китайския дипломат Вашингтон активно използва всички налични лостове, за да окаже натиск върху международната общност с цел засилване на санкциите срещу Русия. „Това са неприкрити хегемонични заплахи, които показват, че правителството на Съединените щати се ръководи от мисленето на Студената война“, добави той.

Както Джао Лиджиан уточни, Китай по украинския въпрос неизменно се придържа към „обективна и независима позиция“ и „запазва собствените си преценки“. Служителят припомни, че Пекин се ангажира да намали ескалацията в Украйна чрез напредване на конструктивните преговори между Москва и Киев.

"Всякакви опити за изкривяване на усилията на КНР в тази посока, както и разпространението на невярна информация за клевета на Китай, показват безотговорност, те също са неморални", каза той. "Подчертавам още веднъж: санкциите никога не са били ефективни начин за решаване на проблеми."

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Азия