Как убийство на жена може да промени историята на Казахстан?

Нашумялото дело за убийството на съпругата на бившия министър на икономиката в Казахстан Салтанат Нукенова беше гледано от милиони и хвърли светлина върху проблема с домашното насилие в азиатската страна. След историческа присъда, с която някога влиятелен политик е подведен под отговорност за убийството на съпругата си, и след въвеждането на нов закон за домашното насилие, възникна въпросът дали може да бъде въздадена справедливост за други жертви в страната, коментира BBC News.

Фактите, изложени от съда за убийството на Нукенова, са ужасяващи. Бившият министър на икономиката на Казахстан я е пребил до смърт при нападение, частично заснето от камери за наблюдение. Сутринта на 9 ноември 2023 г., малко след 7:15 местно време, камери за наблюдение в ресторант в столицата Астана  са заснели изображения на Куандик Бишимбаев, който рита Салтанат и я дърпа за косата. Какво точно се е случило през следващите 12 часа, е по-малко ясно. Част от него е записана от самия Бишимбаев с мобилния му телефон – изображенията са представени на съда, но не и на обществеността. Аудиозаписът заснема как Бишимбаев обижда Салтанат и я пита дали има връзка с друг мъж. Съдът чу и видя от записите как Бишимбаев вика няколко пъти думата "врачка", докато съпругата му лежи в безсъзнание във ВИП хотелската стая, където няма камери. Малко преди 20 часа най-накрая е извикана линейка. Тя обаче вече е мъртва, според аутопсията. Съдебно-медицинската експертиза, извършена подробно в съда, показва, че Салтанат е получила черепно-мозъчна травма поради натъртвания, охлузвания и външни наранявания. 230 милилитра кръв са се събрали между черепа и повърхността на мозъка й. Имало следи от удушаване, обявиха от съда по време на делото.

Роднината на Бишимбаев, Бахитан Байджанов, директор на хотела, където се намирал ресторантът, е осъден на четири години затвор за укриване на престъпление. По време на процеса той твърди, че Бишимбаев го е помолил да изтрие записите от камерите за наблюдение. На 13 май 2024 г. Върховният съд на Астана осъди 44-годишния Куандик Бишимбаев на 24 години затвор за убийството на 31-годишната Нукенова. Но в Казахстан – където стотици жени умират всяка година, умъртвени от ръцете на своите партньори – получаването на присъда в такива случаи не е нещо сигурно. Само в един на всеки четири случая на домашно насилие в страната агресорите биват изправени пред съда, съобщиха от ООН. Много жени остават твърде уплашени, за да застанат пред съда. Както казва братът на Салтанат, жените в Казахстан „са крещяли и преди, но никога не са били чути“. До сега.

Детството на Салтанат преминава в град Павлодар в североизточната част на страната - близо до границата на Казахстан с Русия. След като завършва училище, тя се мести в бившата столица Алмати - където живее за кратко с по-големия си брат Айтбек Амангелди. „Това време беше ценно от гледна точка на нашата връзка“, каза Айтбек, описвайки как той и сестра му са развили близки отношения в зряла възраст. Салтанат Нукенова беше омъжена за Куандик Бишимбаев по-малко от година, преди той да я убие. 

Бишимбаев беше арестуван през 2017 г. по обвинения в подкуп и в крайна сметка - осъден на 10 години затвор. Той беше освободен след по-малко от три години зад решетките. По това време Салтанат работела като астролог, страст, която започнала, след като нейната кръстница й подарила книга, когато била на девет години, разказа брат й. „Помагаше на жени, които бяха в различни трудни ситуации – било то семейни отношения, проблеми в брака, с деца“, обясни той, като си спомни своята весела и усмихната сестра и мечтите й да отвори школа по астрология. В показанията си Айтбек казва, че Бишимбаев се опитал да си уговори среща със Салтанат, която първоначално отказала. Последвало „дълго и обсебващо ухажване“ и Бишимбаев успял да получи телефонния номер на Салтанат. Тогава тя показала на брат си и съобщенията, в които Бишимбаев я моли за среща и я насърчава да не вярва на всичко, което се пише и говори за него. Няколко месеца след тази среща те се оженили. И не след дълго започнали проблемите. Салтанат показала снимки на синини на брат си и няколко пъти се опитала да напусне съпруга си. Айтбек предполага, че Бишимбаев се е опитвал да я изолира – след като Салтанат спряла работата, която обичала, защото й „забранявал“ да я върши.

Съдията по време на процеса от своя страна каза, че убийството й е особено жестоко престъпление. Бишимбаев се опита да го омаловажи. Той призна, че е причинил телесна повреда на Салтанат, която е довела до смъртта й, но категорично отрече това да е било умишлено. Той помоли съда да бъде "обективен и справедлив". Междувременно неговият адвокат попита брата на жертвата, Айтбек, дали Салтанат предпочита „мъжете да доминират“ във връзките, или тя доминира. „Ти сериозно ли?“ отвърна той. Естеството на разпита не изненадва Денис Кривошеев, заместник-директор на Амнести Интернешънъл за Източна Европа и Централна Азия. „Оцелелият може да бъде обвинен, че се е държал по начин, който е „провокирал“ агресора; тя може да бъде обвинена в разрушаване на семейните ценности, в неуважение към съпруга си или родителите и роднините си", каза той пред BBC. „Изисква се смелост, за да докладваш за домашно насилие и има всички основания да вярваме, че то е изключително малко докладвано от страна на застрашени жени.“

Организацията на обединените нации изчисли, че около 400 жени в Казахстан са убити всяка година в резултат на домашно насилие. За сравнение, 70 жени са били убити в Англия и Уелс – с три пъти повече население – през годината между март 2022 г. и март 2023 г. Обажданията до кризисни центрове за жертви на домашно насилие са се увеличили със 141,8% между 2018 г. и 2022 г., според Министерството на вътрешните работи на Казахстан. Въпреки това Кривошеев казва, че "все още има високо ниво на толерантност към домашното насилие, но то намалява".

Но тъй като подробности за последните часове на Салтанат бяха разкрити на нацията чрез предаване на живо от съдебната зала, натискът върху правителството се задейства. Потребителите на социалните медии се обърнаха към платформи като TikTok, за да говорят за случая. Петиция, подписана от повече от 150 000 души, призовава за реформа на закона за домашното насилие. На 15 април президентът Касим-Жомарт Токаев подписа закон за затягане на наказанията за домашно насилие, след като то беше декриминализирано през 2017 г. Новият "закон Салтанат" превръща насилието в криминално престъпление. Преди това се смяташе за гражданско престъпление. Освен това случаите вече могат да се образуват, без самата жертва да подаде жалба. Но реалността е, че предприетите мерки все още са далеч от необходимото, казва Динара Смаилова – основател на фондация „НеМолчиКЗ“, която помага на жертви на домашно насилие и изнасилване. Като за начало „нараняването се счита за леко“, ако жената не остане в болница поне 21 дни, "счупването на носа и челюстта се оценяват като лека телесна повреда". Смаилова стартира фондацията си, след като през 2016 г. публикува в социалните медии за това, че е преживяла групово изнасилване и сексуално насилие като млада и вижда отговора. Тя каза, че в рамките на няколко дни е получила "около сто съобщения от жени, които говорят за насилието, което са преживели, как им е забранено да говорят и как мъжете са останали ненаказани". Нейната фондация публикува "шокиращи случаи на насилие в продължение на осем години" без никакъв отговор от правителството, добави тя. Жената вече не живее в Казахстан, където е включена в списък с издирвани от властите за разпространение на невярна информация, нахлуване в личния живот и измама.

По ирония на съдбата именно истории като тези биха вдъхновили състраданието към Салтанат. „Тя винаги се е борила за справедливост“, казва брат й Айтбек. „Няма значение от гледна точка на причината... Тя имаше силно чувство за справедливост. Винаги, когато виждаше, че някой е наранен и има нужда от защита, тя винаги беше до хората. И да, казва той, законът все още не стига достатъчно далеч. Но това е начало, което показва на хората, че дори и най-могъщите могат да бъдат държани отговорни. Този процес ще покаже на хората, че "в Казахстан един закон е еднакъв за всички и всички са равни пред закона", каза още той.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Азия