Убивай българи – Калпакчиев е насреща Хелзинкският комитет помогнал за освобождаването на Полфрийман

„Труд Уикенд“ – един вестник за празниците

Каним Владимир Путин в България догодина Премиерът Бойко Борисов увери, че с Русия имаме възможно най-добрите отношения (обзор)

София ще има детска поликлиника Събират на едно място лекари от различни специалности

Комисията за регулиране на съобщенията също установи нарушения при спирането на програма „Хоризонт”

Обмислят нови акцизи за горивата

Министър Росен Желязков получи подкрепа от Ирландия, Португалия и Естония срещу пакета „Макрон“

Данаил Кирилов: Като гражданин мога да кажа, че освобождаването на Полфрийман е необосновано Австралиецът е бил наказван няколко пъти в затвора, като едно от провиненията му може да се тълкува като опит за бягство

Цар Симеон II говори за българската независимост Ексклузивно интервю по Нова на 22 септември

САЩ ще наложат санкции на Иранската национална банка

Външно: 70 600 българи във Великобритания вече получиха статут на уседналост

Писателят и сценарист Иван Кулеков за освобождаването на Полфрийман, пред „Труд“: Умишленото убийство би трябвало да се изкупува цял живот

1,200 млрд. лева са приходите от нощувки на Слънчев бряг Най-много германски и полски туристи, англичаните трети

Сформират дежурни екипи, които ще следят за палене на стърнища

Режисьорът Максим Генчев пред „Труд“: Предсрочното освобождаване на Джок Полфрийман е престъпление

Джендъристката Манолова назад-напред Играе в кампанията за натиск срещу балансираната позиция на ГЕРБ за Русия

Карикатура: Иван Кутузов – Кути

Прилага предизборна схема, подобна на тези в Армения, Грузия и Украйна, но профилът й не влиза в нея

По време на събора на партията на Бузлуджа вторият човек в БСП Кирил Добрев заяви, че Мая Манолова е най-подходящият кандидат за кмет на София. Тя и през август продължи да дава ту заден, ту преден по въпроса. Дебело подчертаваше, че отдавна не е партиен член и все още не са я вбесили докрай, за да се кандидатира за поста на Йорданка Фандъкова, но го стори. Сега пак е напред-назад по въпроса дали да страни от бившата си партия или предизборно да го играе твърдо независима и пределно надпартийна.

Няма силно решение, в двата избора се виждат слаби места и съмнителни печалби. Столичните социалисти познават Манолова много добре, партийните им шефове няма да успеят да ги придумат да я подкрепят като „флагман на общонационално движение на независими кандидати за кметове и общински съветници в цялата страна“. А точно за такава я обявиха от Инициативния комитет „Да подкрепим Мая Манолова“, упреквайки всички, които „умишлено и чрез серия внушения пришиват Манолова към БСП.“

Но не само от БСП би желала да се отшие кандидатката, но още повече от ГЕРБ й е нужно да се дистанцира. За да атакува по-ефективно кмета Фандъкова, за да громи „модела на ГЕРБ в София и навсякъде другаде в страната, както и патрона на модела – Бойко Борисов“. Към какъвто „изобличителен патос“ я призовават от партийни издания. Няма как това да стане обаче. Премиерът Борисов своевременно припомни, че именно ГЕРБ я избра за омбудсман, а той е помагал повече на нея, отколкото на столичния кмет, за което е получавал упреци от партията.

А той никак не обича да го упрекват. Сравнително рядък случай е кариерата на Манолова, активно и видимо е развивана и обгрижвана както от водача на противниковата по определение партия, така и от тези от доскоро своята. Именно Сергей Станишев я изстреля от твърдо провинциално на видно столично ниво, няма друг толкова предпочетен от него партиец, освен неколцина волооки хубавци. Почти както неговата кариера – от никой в БСП беше докаран до председател, държан такъв въпреки 12-13 загуби и монтиран за три мандата шеф на ПЕС.

Несъмнено с негово активно ходатайство пред Борисов протежето му беше уредена за омбудсман. Двамата не крият взаимната си политическа симпатия, случвало се е да си правят и други другарски услуги. Само това не е достатъчно обаче, не е минало без дискретния натиск отвън в нейна полза. Както беше със Станишев, с Нинова, със съпруга й за военен министър. И с Румен Радев за президент също…

Ето на какво и сега разчита Манолова – както чрез кандидатурата на „майката на нацията“ Цецка Цачева задокеански чичковци помогнаха на него, така в тази кампания евентуално и на нея. Като ГЕРБ минимизират подкрепата за Фандъкова, има и други ресурси за изпълнение на задачата. Свирепата предизборна война в САЩ има специфичен отглас в ЕС, особено в Източна Европа, включително и у нас. Либералните сили, финансовият капитал, демократическата партия и използват позициите си във Вашингтон и в Брюксел, за да изострят противопоставянето с Русия.

Втора победа на Доналд Тръмп и стоящите зад него влиятелни икономически и властови групи е немислима за тези сили. Неприемлива е линията „Америка отново велика“, не си я представят иначе, освен като световен властелин. За целта е крайно необходима нова война в Европа срещу Русия, както през 1914-а и 1939-а. Провежда се поредица от сходни мероприятия в тази посока в Полша, Украйна, Прибалтика, Грузия, Армения, Молдова, в самата Русия. У нас обликът им е свързан с намерението да се подрие сравнително балансираната политика на ГЕРБ и Борисов.

Мобилизирани са и хвърлени в самоубийствени атаки всички налични групички, партийки и волнонаемни се активисти. В пълно съгласие с глобалната стратегия на либералните центрове от двете страни на Атлантика за създаване и поддържане на световен хаос, силно желателно да е управляем, но е допустимо и да не е. Ето какво се установява зад вкарването на омбудсмана Манолова в конфликтна кампания срещу ключова властова позиция на ГЕРБ.

В тази връзка са излишно заядливата декларация на МВнР срещу някаква руска изложба, задържанията и разпитите на безобидните активисти на „Русофили“ с намеци за намеса в наши избори от страна на бившия руски разузнавач ген. Решетников. Мая Манолова явно рискува политическата си кариера като се включва в тази схема, но… не е могла да откаже. Та се налага от всенародна Майка Тереза да се преквалифицира на кандидатка за кмет. Сега пробва да изобразява вбесена от софийските неуредици, далавери и управленски провали реформаторка.

Още първите крачки в кампанията й са необмислени, неразумни, с елементи на авантюризъм. Основани главно върху много бледата перспектива отвън яко да натиснат гербаджиите и така да й подарят победата. В инициативния комитет „Да подкрепим Мая Манолова“ не се забелязват нито управленци с опит, нито значими и представителни за столичани личности. Някакви джендъристи като нея, певички, културтрегери, „убити от системата“, доста дежурни протестери срещу разни неща като председателя Вапцаров, адвокати, Криско и туй то.

Етикетираха Корнелия Нинова като „нехаризматичната и скандална“, БСП като „въпросната партия“, щели да отправят апел към малки политически партии, необвързани със статуквото, некомпрометирани и неучастващи в управлението. Не става с такива, но дори и да стане кмет. Няма с кого Манолова да управлява без доверени общински съветници, едва ли може да очаква полезно съдействие от правителството. Прилага предизборна схема, подобна на тези в Армения, Грузия и Украйна, но профилът й не влиза в нея.

Не е нов играч, а протеже на Станишев, обгрижена пълноценно от Борисов и така е напълно неподходяща за ново лице, противник на статуквото и корупционния модел. Открито и твърдо подкрепи Истанбулската конвенция, която не само Конституционният съд отхвърли, но е неприемлива и за над 80 процента от българите. Неизбежно ще продължи да дава назад-напред и в кампанията, но без да получи от това ползи. Времената са други.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.