Джендър-лудостта

В Унгария не искат развратници и трети пол

На Запад „нормалният християнски свят“ е на изчезване

Още в средата на август унгарският вицепремиер Жолт Шемен загатна, че университетската специалност „Изследване на половете“ ще бъде премахната. Според него, тя била излишна. Нямало работодатели, които да назначават „джендъролози“, затова и нямало смисъл да се обучават такива кадри. Освен това понятието „социален пол“ било „абсурдно“. Краят на специалността настъпи официално на 13 октомври. Тя бе премахната от списъка с магистърските програми със заповед, подписана от премиера Виктор Орбан. Само онези студенти, които вече следват тази дисциплина, могат да завършат обучението си. След това тя ще бъде забранена във всички унгарски университети.

Забраната на тази специалност в Унгария е израз на една отколешна идеологическа и културна борба, както и на реакционната семейна политика. Голяма част от унгарския управляващ елит е убеден, че на Запад „нормалният християнски свят“ е на изчезване, тъй като там ценности като семейство, дом и нация вече не били на почит. Според Жолт Шемен, в западноевропейските страни „нормалността“ била премахната от леви либерали, масони, ислямистки имигранти и „хора със сексуални отклонения“. Затова и Унгария се противопоставя на тази тенденция, казва той. Изследването на половете било една от причините за риска от разпад на европейската цивилизация.

Председателят на унгарския парламент Ласло Кьовер, официално вторият човек в държавата, стар приятел и довереник на Виктор Орбан, обяви още през 2015 година, че Унгария ще се откаже от „джендър-лудостта“. На един партиен конгрес той подчерта: „Ние искаме нашите момичета да възприемат като върховна цел на своето себеосъществяване това, че раждат нашите внуци“. Миналата година заместник-председателят на „Фидес“ Силард Немет настоя, че унгарските жени трябва „да раждат“ в родината, за да се създаде „прираст на населението“. През следващите седмици унгарският премиер Виктор Орбан планира да стартира нова национална кампания срещу демографския срив.

(Със съкращения от Дойче веле)

Коментари

Задължително поле