Джереми Корбин е готов да поеме премиерския пост, ако Мей загуби гласуването по нейната сделка за Брекзит

Британската Лейбъристка партия обяви, че нейният лидер Джереми Корбин е готов да поеме премиерския пост начело на правителство на малцинството още в сряда, ако Тереза Мей загуби гласуването по нейната сделка за Брекзит във вторник в Камарата на общините, предаде БНР.

Джон Трикет, член на кабинета в сянка заяви, че трябва да бъдат проведени нови общи избори, ако Тереза Мей загуби вота. Той изтъкна в интервю за Скай нюз, че това е предпочитания вариант от лейбъристите, но ако това не стане:

“Ние сме готови да сформираме правителство на малцинството, ако това е необходимо и това може да стане още в сряда сутринта, като се опитаме да подновим преговорите и да придвижим страната напред в много по-добра посока“.

Всичко това става в ден, в който редица вестници писаха, че Тереза Мей ще отложи гласуването в парламента е ще замине в понеделник за Брюксел, но от Даунинг стрийт опровергаха тези твърдения и обявиха, че вотът във вторник ще се състои. Междувременно северноирландските юнионисти предупредиха Тереза Мей, че не може да разчита на тяхната подкрепа. А в самата Консервативна партия подалите оставки министри Борис Джонсън, Доминик Рааб и Естър Маквей не изключиха възможността да оспорват лидерския пост на Тереза Мей, но все пак предпочитат възможността премиерът да предоговори сделката.

 

Коментари

Задължително поле