„Джоката и Маги в света на приказките" – дигитален жестов театър

Сдружение „Тишина“ изпълнява проект „Джоката и Маги в света на приказките представя дигитален жестов театър по столична програма „Социални иновации“ 2023. Проектът мултиплицира резултати от социално ангажиращи дигитални продукции на театър „МИМ-АРТ“ към сдружението, с помощта на глухи и чуващи актьори, които продължават идеята за запознаване на децата с нови детски персонажи - Джоката и Маги, които този път в израстват в света на народните приказки. 

Проектът, разработва дигитален детски спектакъл с жестов език и звуков дублаж по народни приказки - за доброто и злото, за честността и лъжата – социална иновация за използване на дигитални технологии за реализация и популяризиране в интернет пространството. 

Разработката и дигитализацията на театралната постановка „Джоката и Маги в света на приказките – дигитален жестов театър“ подпомага терапевтичната и социална работа за изучаване и възприемане на социални умения и интеграция на рисковите групи. 

Основната цел на проекта е създаване и разпространение на нова дигитална театрална продукция. Социалната иновация е дигитализиране и интерпретиране на жестов език и в народните приказки.

Приказните персонажи Джоката и Маги чрез лично преживяване сами извличат поуки, дават размисъл за човешките ценности, за възможностите за социална интеграция на рисковите групи чрез театрално изкуство.

Специфичните цели на проекта подкрепят достъпа до дигитализирана постановка на жестов език, със звуков дублаж; повишават социалното значение на дигитализираните продукти; популяризират специфичният жестов език и сред хора без и с други увреждания, подобряващи качеството на живот.

Проектът за детски театрален спектакъл „Джоката и Маги в света на приказките“ ще се разпространява дигитално и неограничено в YouTube, социалните мрежи — Facebook /Meta/, Istagram. Той ще спомогне за ограничения достъп на възрастни и деца с увреждания до театралното изкуство, ще допринесе да подобряване на културата и утвърждаване на уменията за пълноценна социална интеграция на деца и възрастни с увреждания.

Културата на глухата общност включва не само специфичният им жестов език, но и изяви на самородни таланти сред тях, които искат да се развиват, обогатяват и себе реализират на различни музикални и театрални сцени. 

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Култура