Диво прасе с чума затваря "Елешница" за туристи, гъбари и секачи

Снимка: Архив

Превантивно във Върбишко са заклани 27 прасета

Първи случай на чума по свините е потвърден в Шумен при полуразложен труп на диво прасе, намерено в местността "Елешница" в община Върбица. Положителният резултат е потвърден късно вечерта в четвъртък.

В петък е свикана спешна среща при зам.-областния управител Петко Шаренков за набелязване на мерки за предотвратяване и ликвидиране на болестта. Ограничен е достъпът до единствения път, който води към местността „Елешница" с жива охрана и бариера.

На мястото започва монтирането и на охранителни камери, които ще контролират преминаването през нощта. Оттам минават туристически маршрути и ще бъдат поставени указателни табели със забрана за преминаване по туристическите пътеки, с писмо ще бъде предупреден Български туристически съюз.

Препоръчва се на кмета на община Върбица да издаде заповед и да бъдат предупредени всички пастири, гъбари, събирачите на трюфели и дървосекачите, че се ограничава достъпа до района. Ще се извършва ежедневен обход и претърсвания на района, ще бъдат подготвени и места за загробване, съгласно изискванията на БАБХ.

По информация на кмета на община Върбица инж.Мердин Байрям на територията й е имало 11 стопанства тип „заден двор“, в които са се отглеждали общо 27 свине, като всички прасета са доброволно заклани и прибрани от стопаните. Това е направено превантивно, въпреки че община не попада в 20-километрова зона до промишлена свинеферма.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България