Новак Джокович нагнети напрежението преди началото на Откритото първенство на Австралия, след като заяви, че е бил умишлено тровен по време на карантината си в Мелбърн през 2022 г. Не му беше позволено да влезе в страната, тъй като нямаше доказателство, че е получил ваксина срещу Covid. Тогава на сръбския тенисист му се наложи да прекара около десет дни в ареста, преди да бъде депортиран от Австралия. Три години по-късно той направи шокиращото разкритие, че в хотела, в който бе преместен, е бил тровен с „тежки метали“, тъй като имал високи нива на живак и олово в организма. Световноизвестни диетолози обаче отричат тезата на Джокович и твърдят, че шансовете той да се е отровил в Австралия са минимални. „Малко вероятно е, като се има предвид колко дълго е бил затворен там и че ястията са били приготвени в големи количества за масова употреба, а няма други съобщения за отравяне“, каза Дамян Маганя, изследовател в Института за глобално здраве, пред Guardian.
Д-р Барбара Кардозо, която работи като биохимичен диетолог в университета Монаш, казва, че излагането на олово и живак е ниско в Австралия поради въведените мерки.
"Живакът може да присъства в храната, но най-вече в рибата и морските дарове. Концентрацията в тях е сравнително ниска и отнема много време, докато се натрупа и предизвика отравяне. Храната, която хората консумират в Мелбърн и околностите, е малко вероятна причина за отравяне“, казва тя.
Д-р Катарина Флеминг, която чете лекции по обществено здраве в университета в Сидни, смята, че е трудно да се докаже връзка между изявлението на Джокович за отравяне с тежки метали и храната, която той е консумирал, и то - без клинични тестове.
Коментари
Регистрирай се, за да коментираш