Дизайнерка превръща глаголически букви в бижута

Пресъздава като бижу всяка една от буквите.

Пресъздава символите върху обеци от сребро и цирконий

Веселина Гекова с уникална колекция за 24 май

По повод 24 май дизайнерката Веселина Гекова изработи уникална колекция бижута, които пресъздават глаголическите букви. Тя има за цел да представи по съвременен начин глаголицата, която е първата старославянска азбука. Гекова пресъздава в сребро и цирконий всяка една от буквите под формата на обеци, но планира да разработи и други аксесоари.

Дизайнерката се занимава с изкуство повече от 10 години - учила е във Великобритания, в Чехия и в Нов български университет в София. През последните години работи усилено над ювелирни колекции и пластики, които са свързани с българските корени и традиции.

„За мен глаголицата е много важен символ на българската култура, тъй като събира в себе си и религията, и писмото - това, което ни определя като нация. В България повечето хора не знаят, че в глаголицата самите букви представляват думи - всяка буква има своето значение. Това е един свещен код, който братята Кирил и Методий са ни оставили. Мен изключително много ме вълнува начинът, по който звучи”, разказа пред „Труд” Гекова.

Преведени на съвременен български буквите от нейната колекция имат силно послание, което започва така: „Помни буквите, учи да говориш, добре е да живееш здраво на земята”.

Засега бижутата могат да се видят само на нейната интернет страница и в инстаграм, тъй като официалното събитие за представянето им е отложено заради епидемията от Covid-19.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Лайфстайл