Дизайнерът Атанас Парушев произведе вино по древноримска рецепта

Известният дизайнер Атанас Парушев от Велико Търново произведе вино по древноримска рецепта. Гроздовият еликсир е подправен с мед и натурални билки . Виното е приготвено във великотърновското село Хотница специално за фестивала „Нике-играта и победата" в древноримския град Никополис ад Иструм край село Никюп.

„Хотница и Никюп са били свързани в античността, както и други днешни села. Например водопроводът на полиса идва от павликенското село Мусина, минава през село Русаля и влиза в западната част на Никополис ад Иструм. Регионално виното, произведено от Наско Парушев в Хотница реално е възстановка на традиционна римска напитка. По онова време не са имали никакви други алкохолни питиета. Това е досег с античността, когато в древния Рим хората са докосвали богатството на боговете чрез виното”, обясни пред „Труд” кметицата на село Никюп Йорданка Атанасова.

Дейната управничка допълва, че деята е на Росен Иванов, а Атанас Парушев, който от няколко години се слави като изкусен винар, приготвил виното. Кметицата на Никюп търсела за фестивала варианти да бъде представено местно вино.

„ Исках да бъде постигната оригиналност и автентичност, а не кич бутафория и се получи. Създадохме специален етикет за бутилките, които са с колекционерска стойност. На него е изобразена сцена с древноримски войни и има надпис „Никополис ад Иструм” и латинската сентенция „Vini! Vidi! Vici!”, което означава „Дойдох! Видях! Победих!”, сподели още Йорданка Атанасова.

В грандиозната проява сред останките на древноримския град участват групи за антични възстановки от България, Румъния, Унгария и Македония.

"Никополис ад Иструм е един от най-запазените и добре проучени антични градове в Югоизточна Европа", заяви археологът доц. Павлина Владкова, която от години проучва обекта.

Никополис ад Иструм е създаден през 102 година от император Траян в чест на победата му над даките. Заедно с легионерския лагер "Нове" край Свищов и Античния керамичен център край Павликени, той е едно от доказателствата за стратегическата роля на региона в рамките на Римската империя.

По време на пищното събитие бе представена улица на занаятите и търговията, на която бяха изложени глинени съдове с антични мотиви, монетни знаци с изображения на императори и пълководци, бижута. Имаше плодове, вина и цветя от градините на съвременните обитатели на района.

На централния площад на римския град бяха пресъздадени битки, свързани с историята на града, с неговия разцвет в ранноримския период и с опустошаването му след нашествието на готите.

Готите са били племена, които са се изхранвали от наемническа дейност. Те са воювали на страната, която им плати повече. Битът в лагера на "готите" включва изграждане на огнище, упражнения по стрелба с лък, отглеждане на деца, лов и участие в битките.

Зрителите имаха възможност да наблюдават битките между римските войски и варварите. Имаше демонстрации на снаряжение и доспехи на воините, както и модните тенденции в различните периоди в женското облекло.

Пресъздаден бе "римски юридически процес". Казусът за дълг и измама между две жени, едната заела 25 сестерции от другата срещу златен пръстен, който впоследствие се оказал фалшив, трябваше да реши Публий Хелвий Пертинакс.

Историци разказаха, че през I-II век в Римската империя правораздаването е извършвано от управителя на съответната провинция, като много по-късно се обособяват съдебните органи, но още тогава важи правилото "невинен до доказване на противното".

Със създаденото специално за фестивала тематично вино бяха почерпени всички посетители на археологическия резерват. Напитката предизвика небивал интерес сред гостите.

Известно е, че виното е поредната страст на именития дизайнер Атанас Парушев. Успешният бизнесмен се слави като необикновен човек с разностранни интереси, творчески умения и огромен талант. Изявява се като вокалист на сформираната през миналата година рок група „Спейс“”, в която свирят издател, психолог, колбасар, като трима от музикантите са и общински съветници в болярския град. Атанас Парушев е намерил отговор на много житейски въпроси, но търси още познание. Това е и причината в момента отново да е студент, този път в Богословския факултет на ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“. По образование Парушев е скулптор. Изтънчения си художествен почерк търновецът умело влага и във виното, което произвежда. Засега тази дейност му е хоби, но има потенциал да се разрасне в малък бизнес. Бутиковото му купажно вино е шедьовър, както и всяка дреха, сътворена от дизайнера.

„Зa дa cтaнe дoбpo виното, ocвeн кaчecтвeнo гpoздe ca нeoбхoдими oщe гpижa, любoв, чиcтoтa. Мoдaтa e гoлямo пpeдизвикaтeлcтвo, нo винoтo e нeщo paзличнo, тo e жив opгaнизъм. Рaзвивa се и се пpoмeня пocтoяннo. Когато се прави вино, е важно да се спре „зaлeзът“, т.e. напитката дa се хвaнe в нaй-дoбpия й мoмeнт. Когато виното e в нaй-гoлямaтa мy cилa, зpялocт, хapмoния, трябва да ycпeeш дa гo cъхpaниш. С тoвa e cвъpзaн пocтoянният cтpeмeж нa вceки изкусен винap“, paзкpивa тънкостите дизaйнepът.

Парушев споделя, че за него иcтинcкaта нacлaдa е дa oткpивa paзлични нoви cъчeтaния. Преди 4-5 години моделиерът и още четирима негови приятели обединили усилия за общо производство. Всеки инвестирал по малко в начинанието, увеличили количеството на материала и така получили по-добра ферментация, а това довело и до по-добро качество. Първоначално използвали от 100 до 300 килограма от сорт. Набавили и иноксови съдове с цел по-добра ферментация и останали доволни от продукцията.

„Минахме през дълъг процес. Първо се научихме да пием вино. Във всяка глътка трябва да се усеща аромат, вкус, послевкус, интензивност и съчетанието на всички елементи да дава удоволствие и наслада. С винoтo обаче нe тpябвa дa ce пpeкaлявa, зaщoтo кoгaтo човек пие много, вече нe изпитвa нacлaдa, понеже ceтивaтa ce пpитъпявaт. Удoвoлcтвиeтo oт пиeнeтo нa винo нe e cвъpзaнo c гoлямoтo кoличecтвo, a в нaмиpaнeтo нa вcички тeзи yникaлни cъчeтaния и хармонията, кoитo пpитeжaвa тo“, paзсъждава Атанас Пapyшeв.

Амбициозните винопроизводители се консултират с технолози и енолози, интересуват се и от новостите в бранша.

„На този етап това е любимо занимание и страст, може да се превърне в малък бизнес, но не и да вдигаме винпроми“, уточнява с усмивка Парушев. Ентусиастите вече са регистрирали дружество с идеална цел, което нарекли „Винена академия Търновград“.

Коментари

Задължително поле