Димитрис Аврамопулос: Брюксел обмисля нови правила за проверките в Шенгенското пространство

Комисарят по миграция, вътрешни работи и гражданство Димитрис Аврамопулос сподели пред гермаския вестник Die Passauer Neue Presse, че Брюксел обмисля нови правила за проверките в Шенгенското пространство.

„Сигурносттана европейците трябва да бъде приоритет и в ЕК обмисляме дали настоящите правила за Шенгенското пространство трябва да бъдат адаптирани към променената ситуация“, подчерта гръцкият политик.

„Трябва да разграничаваме вътрешноевропейските проверки, свързани с бежанската криза от 2015-2016 г. от тези, които са въведени от съображения за сигурността“, предупреди Аврамопулос, допълвайки, че поради тази причина се намира в непрекъснат контакт с вътрешните министерства на държавите от ЕС и е „отворен към нови предложения“.

Проверките по границите на някои от страните от Общността бяха въведени за първи път през септември 2015 г., в разгара на бежанската криза. Към настоящия момент контрол по вътрешните граници в Шенгенското пространство може да бъде въведен само със специално разшрешение, припомнят от редакцията.

Коментари

Задължително поле