Димитър Балтов: Част от големите комплекси по морето останаха празни и затворени

Снимка: БНТ

Не мога да кажа, че сезонът беше добър. Това мнение изрази Димитър Балтов, зам.-председател на УС на Обединение "Бъдеще за туризма", по БНТ.

Част от големите комплекси останаха не само празни, но и затворени поради факта, че само с български туристи няма как да се запълнят тези големи леглови бази, които разчитат основно на чартърни полети, смята Балтов.

Според него, не по-различна е и ситуацията с изходящия туризъм.

"Продължаваме да имаме проблем с невъзстановените суми за неосъществени пътувания на клиенти през 2020 г., от едни 15 милиона предвидени за тази цел, не се усвоиха 5 - тоест около една трета, за което ние предупредихме, че ще се случи. Надяваме се с актуализацията на бюджета да се поправи тази грешка и да се възстановят тези суми", посочи Балтов и обясни, че парите не са усвоени поради рестриктивните условия на програмата, от които не са могли всички туроператори да се възползват.

Темата с резултатите от изминалия летен сезон коментира и Румен Драганов, директор на Института по оценки и анализи на туризма. Той сподели, че изразеното мнение от хотелиери, което чува по Черноморието е "не сме виждали такъв сезон".

"Виждаме, че мерките оказват значително влияние на пътуванията, но в същото време наблюдаваме, че туристите не обръщат много внимание на тези мерки - съобразяват се с изискванията за тест и спазват ограниченията, но това не ги спира. Феноменът е, че хората искат да пътуват, да живеят и изобщо не се съобразяват с политическите мерки", посочи Драганов.

Определено политиците трябва да свалят всякакви ограничения по отношение на туризма - те са абсолютно безсмислени, смята Драганов.

Според Димитър Балтов обаче, зимният сезон в момента е напълно неясен заради липсата на уточнение в условията за карантинирането на туристи и изискванията за тестове.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Туризъм