Димитър Главчев: Още преди месеци предлагахме да евакуираме граждани от Ливан

Служебният премиер Димитър Главчев потвърди, че днес около обяд правителственият самолет отново ще излети, за да евакуира български граждани от Бейрут. 

"Да се надяваме обстоятелствата отново да бъдат благоприятни", заяви той минути, след като откри ремонтираният сектор на ГКПП "Калотина". 

"61 души чакат да бъдат евакуирани", съобщи Главчев. "Надяваме се до обяд да може да се запълни самолета. Ако не, ще предложим места на държави членки от ЕС."

"Аз предпочетох да осъществим бързо полета, докато има възможност. Виждате, че е много динамична ситуацията. Към момента е възможност да се осъществи полета, но това зависи не само от готовността на отряда, но и от обработката на документите в българското посолство", обясни той. 

Главчев увери, че със службите отблизо следи ситуацията в Ливан.

"Позицията на България е такава, каквато на всички държави членки на ЕС", отбеляза служебният премиер. 

По думите му НАТО е подготвено да реагира при промяна на ситуацията. 

"Не е много неочаквано това събитие, очакваше се такова развитие, още преди месец. През този период питахме, дали има желаещи за евакуация, но такива не се появиха", разкри Главчев.

По думите му пристанището в Йемен е пострадало при атака, но "Галакси Лийдър" и българите не са пострадали.

"Полагаме всички усилия те да бъдат освободени, но това, което се случва, усложнява и ситуацията при хутите в Йемен. Но не сме спирали от самото начало да полагаме усилия. Трудно е. И много деликатно. Трябва да сме много деликатни в действията си, защото хутите са много чувствителни и са поставили условия, които не мога да ви споделя", обясни Главчев. 

На въпрос как върви организацията на изборите, той заяви, че всичко е чудесно и служебното правителство има късмета да има опит от предходните предсрочни избори. 

Правителството има готовност да представи бюджет в срока, който се изисква.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика