Димитър Радев, управител на БНБ: Банките ни са по-подготвени за тази криза, отколкото бяха през 2008 г.

Кадър от bTV

Над 50 хиляди заявки за разсрочване на кредити са получени, очаква се това число да се увеличи, каза специално пред „Тази сутрин“ по bTV управителят на БНБ Димитър Радев. Той поясни, че 25 хиляди от тези заявки са одобрени, а остават още почти два месеца за подаване на още заявления.

Според Радев банките ни са по-подготвени за тази криза с коронавируса, отколкото бяха през 2008 г., но не се знае каква ще е продължителността и дълбочината й. Той бе категоричен, че българският лев няма как да се обезцени и поясни, че разполагаме срещу всеки лев с едно и половина евро и това няма да се намали, уточни управителят на БНБ. Банките са стабилни, добави Радев.

Относно суаповата сделка той обясни, че това е знак на доверие към страната ни. „Суапова сделка значи валутно споразумение, което означава, че може да получаваме евро срещу фиксирания курс, без да намаляваме валутния резерв“, каза още управителят на БНБ и добави, че суаповият механизъм ще продължи, колкото е необходимо.

Управителят на БНБ коментира и че според него влизането в чакалнята на еврозоната може да се случи в следващите 3 месеца.

"Преди всичко говорим за политически акт, винаги може да има развития, които не се предвиждат лесно, имаме и кризата с коронавирус, става дума за сложен административен и бюрократичен процес, но следващите 3 месеца очакваме

развит“, поясни Радев.

Той добави и че не е имало драма с обменяне на валута от началото на извънредното положение.

Коментари

Задължително поле