Димитър Стоянов: Президентът Радев иска повторен дебат за F-16

Снимка: БТВ/ архив

Президентът Румен Радев иска повторен дебат за изтребителите F-16 и българското общество да бъде информирано за какво точно ще бъдат изразходвани средствата. Това заяви главният секретар на държавния глава Димитър Стоянов пред БТВ, след като Комисията по отбрана отхвърли ветото на президента по 4-те договора за самолетите.

По думите му, управляващите и депутатите в Народното събрание искат да ратифицират договорите по "бързата процедура без дебати и обръщане на внимание върху скритите разходи".

"Може би са притиснати от сроковете, може би и с това, че няма да бъдат публикувани целите договори за покупка - българското общество няма да бъде уведомено какво се получава. Скрити разходи определено ще има - никой не говори за транспорт. Това оборудване, което ще бъде произведено в САЩ трябва да бъде транспортирано до България", каза главният секретар на президента.

Според Стоянов, другият проблем при покупката е орязаният пакет на изтребителите. По думите му самолетите нямат въоръжение за нанасяне на прецизни удари въздух-земя.

"Това въоръжение ще бъде придобито на по-късен етап, но тук не става въпрос само за въоръжението, а и за обучението на техническия и летателния състав, придобиване на апаратура - това са скрити разходи", допълни още той.

Секретарят на президента поясни, че условията по договорите са валидни до 4-5 септември тази година. Според него преговарящите по сделката е трябвало да предоговорят крайните срокове. "Съгласно договорите за ратификация, има изискване за изграждане на специализирана инфраструктура за съхранение на специална апаратура и тя ще бъде одитирана американска страна - колко одита ще бъдат направени, колко разходи ще има", посочи Стоянов и допълни, че по груби сметки това ще струва на бюджета около 100 млн. лв.

Димитър Стоянов заяви, че ако въоръжението се закупи сега, то ще бъде на по-ниска цена и нищо не пречи то да бъде доставено след време. Той допълни, че има клаузи в договорите, които могат да се променят едностранно от американска страна. "Една от тях е цената, другата е сроковете за доставка. Това е сключено като договор от преговорните екипи", допълни секретарят на президента.

Коментари

Задължително поле