Директорът на Българската екзархия в Истанбул: Земетресението беше кратко, но много силно

Кадър от Нова тв

Местните живеят в страх от нов голям трус

В четвъртък Турция беше разтърсена от земетресение с магнитуд 5.8 по скалата на Рихтер. Трусът събуди лоши спомени и страх. За преживения шок пред Нова тв разказва Кадер Хасанова, директор на Българската екзархия в Истанбул.

„Местното население е на мнение, че това е най-силният трус след земетресението от 1999 г. Някои от жителите на мегаполиса са предупредени да не влизат в жилищата си и по-специално - тези, които живеят в по-стари сгради. Причината е, че вторичните трусове все още продължават, макар и да не са толкова силни”, каза Хасанова.

„Въпреки че бях на приземен етаж, земетресението се усети доста силно. Беше кратко, но много силно. Комуникациите прекъснаха за известно време. Лично аз нямах телефонна връзка до 23 ч. в четвъртък. Хората вече са предупредени и са сформирани кризисни щабове. Властите ни дават съвети какво да си приготвим, ако трябва да се евакуираме”, допълни Хасанова.

Жителите на Истанбул все по-често обсъждат опасността от бъдещо силно земетресение. „Кога ще се случи обаче никой не може да предскаже. Хората живеят с този страх. След труса от четвъртък местните са на мнение, че това голямо земетресение наближава”, сподели още директорът на Българската екзархия.

Коментари

Задължително поле