Директорът на фонд "Земеделие", Васил Грудев: Ще отстраня кърлежите от системата

Познавам голяма част от дефектите в системата, което няма да е добре за лошите герои в нея. Това заяви пред БНР директорът на Държавен фонд "Земеделие" Васил Грудев. Той обясни, че разликата между "лоши" и "добри" герои е дали "са част от системата със смислени действия, или са кърлежи, които се прилепват към определени финансови потоци и се пробват да изсмукват тези потоци, не там, за където са предназначени". Грудев оглави фонда на 19 юли.

Той декларира готовност да отстрани "кърлежите от системата", след като ги идентифицира и уточни, че вече има уволнени четирима служители на фонд "Земеделие" поради съмнения в безкористното изпълнение на служебните им задължения - най-високо стоящият е началник на отдел.

Шефът на ДФЗ ой обеща, че ще се постарае да се усвоят всички евросубсидии въпреки закъсненията, направени от предишната администрация на фонда. По програмата за най-малките земеделски производители обаче няма да се усвоят изцяло финансовите средства до края на годината.

"Рисковете, към края на годината, са такива, че за да се справим с тях, ще трябва да извършим плащания със средства от Програмата и на част от площните мерки, тези които се финансират от Програмата за развитие на селските райони", уточни Васил Грудев.

Директорът на фонд "Земеделие" обеща, че най-късно до девет месеца ще навакса забавеното финансиране на проекти по различните мерки на европрограмите.

Коментари

Задължително поле