Дитрих Матешиц - Червеният бик

Най-богатият човек във футбола не е нито собственикът на “Челси” - Роман Абрамович, нито на “Манчестър Сити” - шейх Мансур, нито на “Ювентус” - фамилия Аниели. Първото място в класацията на милиардерите сред клубните босове е запазено за Дитрих Матешиц. Шефът на империята “Ред Бул” притежава състояние на стойност над 20 милиарда евро, три футболни отбора и два тима във “Формула 1”.

На земята, във водата, във въздуха и дори в стратосферата - няма място на тази планета, където хората да не са виждали емблемата на “Ред Бул”. Собственикът на компанията за енергийни напитки Дитрих Матешиц има един любим маркетингов инструмент и това е спортът. Както класически дисциплини като футбола, така и по-екстремни видове като автомобилизъм или въздушна акробатика със самолети. Фирмата на милиардера се промотира от суперзвезди като Неймар, Линдзи Вон, Себастиен Льоб и Марк Верстапен, а логото с червения бик скача от небостъргачи или от космоса, върти бързи обиколки и тримфира във “Формула 1”, печели пустинното рали “Дакар”, вкарва голове във футболни и хокейни врати.

Дългата ръка на Матешиц достига (почти) всички екстремни занимания и състезания с коли, лодки, летателни съдове, парашути, велосипеди, бордове, мотоциклети, зимни, въздушни и водни спортове. На върха на тази адреналинова пирамида стои официалната спортна визитка на австрийския богаташ, в която са записани двата фирмени отбора във “Формула 1” - “Ред Бул” и “Торо Росо” плюс три футболни клуба - “РБ Лайпциг”, “Ред Бул” (Залцбург”) и “Ню Йорк Ред Булс”. В последните няколко години австриецът купи и по един клуб в Бразилия и Гана, след което им сложи за име названието на своята компания и им построи академии за млади играчи. Повече от 600 спортисти се състезават за “Ред Бул”. На последната зимна олимпиада в Сочи те спечелиха повече медали, отколкото всички представители на Австрия, родината на Матешиц. А ако се чудите защо фамилията му завършва на -иц, това е, защото баща му е хърватски преселник от Марибор.

Изграждането на огромната спортна и бизнес империя започва с едно пътуване до Тайланд, което Матешиц предприема като маркетингов представител на производител на паста за зъби. За да преодолее умората и физическия дискомфорт от часовата разлика, австриецът открива местната енергийна напитка “Кратинг Даенг” (в превод - червен бизон), съдържаща кофеин, таурин, тръстикова захар и витамини. Скоро след това, през 1984 г., Матешиц и производителят на тайландския продукт Шалео Йовидя съосновават компанията “Ред Бул”, а впоследствие лансират напитката в газиран и не толкова сладък вариант в Европа. Днес от нея се продават над 6 милиарда кутийки годишно по цял свят, а оборотът за 2017 г. е 7,4 милиарда долара. По този начин хер Матешиц, който има нужда от цели 10 години, за да се дипломира във виенския университет за икономика и бизнес, се превръща в един от най-богатите хора в света.

Освен със страстта си към спорта и екстремните начинания като финансирания с 50 млн. евро скок на Феликс Баумгартнер от стратосферата на височина 39 км над земната повърхност, собственикът на “Ред Бул” е известен и с влечението си към самолетите. Той притежава колекция от летателни машини в световноизвестния хангар номер 7 на летището в Залцбург Там се намират неговите “летящи бикове”, като сред тях е и някогашният самолет на югославския диктатор Тито. Често ги управлява сам. Легенди се носят за това как преди четири години е ангажирал Ралф Рангник за треньор на “РБ Лайпциг”. Звъннал му по телефона и го попитал къде се намира. “На вилата съм”, отговорил наставникът. “Имате ли хеликоптерна площадка”, поинтересувал се богаташът. “При строежа не бях помислил, че някога ще ми потрябва”, отвърнал Рангник. Три часа по-късно Матешиц долетял с хеликоптер, който пилотирал сам и приземил на терена на близкото футболно игрище.

На младини 74-годишният днес милиардер е обичал екстремните преходи в Алпите - пеша, с велосипед или със ски. И автомобилите също. По случай 70-годишния си юбилей той си подарява завръщането на състезанието от “Формула 1” на пистата в Шпилберг в Австрия. За зрителите предоставя 1000 велосипеда, за да разглеждат красотите на областта. А за да има какво хубаво да видят, отпуска материали за ремонт на околните населени места на стойност 10 милиона евро. Когато реши да дава пари, прави го с широки пръсти. Един пример - през 2012 г. предоставя 70 милиона евро за медицински проучвания на университета в Залцбург, което е третото най-голямо частно дарение в Европа за всички времена.

За личния живот на Матешиц не се знае много, а самият той рядко дава интервюта. Не е женен, но има 22-годишен син. В последно време партньорката му е 32 години по-млада дама, която работи в туристическа агенция.

 

Има собствен остров с подводница за гости

По-голямата част от времето си Дитрих Матешиц прекарва в имението си в живописното алпийско градче Фушл ам Зее край Залцбург. В това малко населено място с регистрирани 1400 жители се намира централата на компанията на милиардера - “Ред Бул”, за която работят близо 12 000 души по целия свят.

През 2003 г. Матешиц купи от наследниците на фамилия Форбс тихоокеанския остров Лаукала край Фиджи за 10 млн. евро. Богаташът превърна това парче земя с площ 12 квадратни километра в екзотичен рай и елитен курорт с 25 традиционни местни вили. Това е любимо място за почивка на приятелите на бизнесмена и на световни знаменитости, които са готови да плащат до 35 000 евро за нощувка. Специално за гостите си Матешиц купи и подводница, за да могат те да разглеждат подводния свят край острова.

 

За него

Върши работата и на политиците

Диди Матешиц може да бъде сравнен с великия херцог Йохан Австрийски. В началото на 19 век той е направил много за развитието на индустрията, културата и образованието в Австрия. Диди прави същото два века по-късно в тази част на страната, където се провежда състезанието от “Формула 1”. Той подари на хората в района бъдеще и надежда, като върна Гран при на Австрия в календара. А това е работа на политиците, която бе свършена от Матешиц.

Хелмут Марко, съветник в отбора “Ред Бул” от “Формула 1”

 

Пие повече енергийни напитки от мен

Благодарен съм на Диди Матешиц, за всичко, което направи за мен в “Ред Бул” и за четирите спечелени световни титли. Знам, че не искаше да ме пусне във “Ферари”, но в крайна сметка аз избирам бъдещето си. Той е много мъдър човек и е винаги в страхотна форма. Чувал съм, че пие по 12 кутии “Ред Бул” на ден. Аз също пия от енергийната напитка, но той ме бие по този показател.

Себастиан Фетел, четирикратен шампион във “Формула 1” с “Ред Бул”

 

Подкрепя ме е в трудни моменти

Тази година започна трудно за мен, защото трябваше да взема кошмарното решение да прекратя спортната си кариера. В този тежък момент, както и в други, получих подкрепа от близките си приятели, в това число и от Диди Матешиц. Всяка зима аз му гостувам в Австрия, защото знам, че мога да разчитам на него. Не мога да си представя, че следващата зима е му отида на гости вече не като състезател, а като пенсионер.

Линдзи Вон, рекордьорка по спечелени състезания по ски

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Силуети