Диян Стаматов: Добре е да се обмисли 15-20 % увеличение на учителските заплати

Добре е да се обмисли 15-20 % увеличение на учителските заплати в следващия бюджет. Това каза за БНР Диян Стаматов, председател на Съюза на работодателите в системата на народната просвета и директор на 119-то училище "Акад. Михаил Арнаудов" в София.

"Говореше се за 125% от средната брутна работна заплата за страната, но на този етап те са 110%. Изоставането от средната работна заплата е с около 15%. Необходимо е и обмисляне на сериозна промяна в средствата за средно образование, които са по отношение на издръжка, квалификация на учителите и единен разходен стандарт за учениците".

„Проблемът с недостига на кадри по математика, физика и природни науки ще се задълбочава с всяка изминала година”, отбеляза още Стаматов.

"Обмислянето на мерки в подкрепа на такива специалисти или на хора, които биха се съгласили да преподават тези предмети, трябва да се реализира бързо и спешно. До голяма степен то е и в пряка връзка със самото възнаграждение. Учебните програми не са променени и тази година”, заяви Стаматов.

"Всичко остава на ниво дебат и очакване да се случи. Съдържанието в учебниците е същото, каквото е утвърдено преди доста години. Някои от тях са доста дебели. Историята в гимназиален етап е над 300 страници. Учебното съдържание понякога е тежко, натоварващо и демотивиращо. Честата смяна на различни екипи довежда до невъзможност да се стигне до национално решение какво да се олекоти и осъвремени”, коментира Стаматов.

Той посочи, че най-голямата промяна, с която ще започне тази учебна година, са безплатните учебници за всички ученици от 1 - ви до 12 - ти клас.

Диян Стаматов коментира също неспазването на правилата и липсата на санкции в училищата. Той го определя като "най-големия проблем в родното образование".

"Лека промяна в закона, свързана със санкциите и стимулите на учениците, както и подзаконовите наредби. Намираме се в ситуация, в която всяка санкция бива подлагана на сериозно съмнение и административни тълкувания. Стига се до неприлагане на никакви санкции. Според настоящето законодателство родителите имат право да правят подобни административни обжалвания. Когато училището и родителите застанат на различни позиции, така се обезсмисля целият възпитателен процес. Нарушено е и усещането за справедливост. Елементарните санкции за дребни провинения не трябва да подлежат на административно санкциониране. Сериозни санкции трябва да се налагат само в краен случай, след като бъдат проведени всички превантивни разговори. В настоящия момент административната процедура е тромава и продължава 30 дни, за да се премести ученик от едно училище в друго. Когато има сериозна агресия, винаги сме свидетели как не могат бързо да се реализират подобни действия. Може би и тук трябва да има леко облекчаване в административния казус”, добави още Стаматов.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Образование