Длъжникът - мъж до 30 години, зодия Рак

Най-много длъжници има в градовете Благоевград и Варна.

Колектори издирват 570 хиляди българи, които не плащат навреме

815 лева е средната забавена сума

Мъж до 30 години, зодия Рак, със средно или висше образование е профилът на средния длъжник у нас. Това показва проучване на Асоциацията на колекторските агенции в България.

Най-много длъжници има в градовете Благоевград и Варна.

Колекторски фирми търсят 570 хиляди длъжници у нас. Общата сума, която те дължат, е в размер на 464,3 милиона лева. Това е обемът на възложените на фирмите за събиране вземания за първите шест месеца на тази година. Размерът им все пак намалява като за същия период на миналата година те са били 743,9 милиона лева, а длъжниците са били 636 хиляди, показват още данните на асоциацията.

Основната причина за спада в задлъжнялостта на населението е устойчивото подобряване на макроикономическата среда. Потребителите са по-платежоспособни, по-сигурни в доходите си и се стремят да погасяват задълженията си навреме, обясни данните Райна Миткова, председател на АКАБГ.

По думите є не е за пренебрегване и друг факт - финансовата култура на българите се подобрява, макар и постепенно. Те все повече разбират, че неплащането на дължимото носи единствено негативи за тях, което ги кара да бъдат по-стриктни и съответно да запазят доброто си кредитно досие, допълни тя.

Средният размер на дълга на потребителите, който миналата година надхвърли психологическата граница от 1000 лева и достигна 1 162 лева, през първото полугодие на 2019 г. отново слиза в по-ниския диапазон и се равнява на 815 лева.

 

Растат възложените за събиране бързи кредити

Фирмите бавят 23% от фактурите

Увеличава се изкупеният дълг

Междуфирмената задлъжнялост намалява, показва още изследването на Асоциацията на колекторските агенции в България.

77% от издадените фактури у нас се плащат навреме през настоящата година, при 76% през миналата. Българските компании демонстрират най-добрите показатели по редовност на плащанията от 6 години насам. Подобна е и ситуацията в Европа, където по-голям процент от фактурите се плащат навреме през 2019 г. в сравнение с предходната 2018 г.

Без сериозно изменение остава разпределението на кредиторите по сектори, показват още данните на асоциацията. Делът на банките остава най-съществен, макар да бележи понижение с около 5% спрямо същия период на 2018 година. Телекомите растат от 15% на 17%, докато възложените задължения по застрахователни продукти намаляват с 3 процентни пункта.

Малък ръст се наблюдава при задълженията за комунални услуги - от едва 1% за първото полугодие на 2018 г. до 5% през настоящия отчетен период.

От 18% на 20% растат възложените за събиране бързи кредити.

Нов ръст, този път двоен - от 584,6 млн. на 1,180 млрд. лева отчитат от АКАБГ в обема на изкупения дълг у нас. Според асоциацията това се дължи на няколко сделки с банкови институции, които са продали пакети със сериозен обем в рамките на периода. И извън частните случаи, активността при продажбата на задължения е висока.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес