Дмитрий Песков: Путин иска добри отношения с всички страни, в това число със САЩ

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков.

Руският президент Владимир Путин си остава привърженик на развитието на добри отношения с всички страни, в това число със САЩ, предаде Франс прес, като цитира говорителя на Кремъл Дмитрий Песков.

Той заяви, че не е съгласен с оценката на американското правителство, че решението на Русия да изгони 60 американски дипломати показвало, че Москва не се интересувала от дипломацията. Песков заяви, че не Русия е тази, която е започнала дипломатическа война.

"Русия не е започвала дипломатически войни. Русия никога не е била инициатор за размяна на санкции или размяна на експулсиране на дипломати", каза говорителят на Кремъл. "Русия бе принудена да вземе мерки в отговор на неприятелските и незаконните действия на Вашингтон", подчерта Песков.

Той каза, че Русия иска безпристрастно и обективно разследване на отравянето на Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия в Солсбъри, предаде ТАСС. Песков добави, че Русия категорично не е съгласна с обвиненията, че има отношение към отравянето, и припомни, че една от жертвите - Юлия Скрипал - е руска гражданка.

"Това, разбира се, дава основания за активни действия в рамките на единствената компетентна по този въпрос международна организация", каза Песков, имайки предвид Организацията за забрана на химическото оръжие. Той добави, че Русия има намерение да използва по-пълноценно възможностите, които предоставя тази организация, защото "за съжаление нашата страна е лишена от възможността да получи каквито и да е материали по този случай от страната, в която е станало това произшествие".

Песков заяви, че решението за прекратяване на излъчването на телевизия Ар Ти (RT) във Вашингтон по никакъв начин не е обосновано и е дискриминационно. Той добави, че дори статутът на чуждестранен агент не може сам по себе си да е основание за изключване на една или друга медия и каза, че подобни мерки свидетелстват за дискриминационна политика по отношение на средствата за масова информация в САЩ, което противоречи на законодателството на тази страна, предаде ТАСС.

Припомняйки телефонния разговор на Владимир Путин с Доналд Тръмп на 20 март, Песков каза, че в него не е била произнесена фраза за готовността на САЩ да спечелят надпреварата във въоръжаването.

Вчера телевизия Ен Би Си, позовавайки се на представители на американската администрация, съобщи, че по време на телефонния разговор Тръмп е предупредил, че Вашингтон е готов за нова надпревара във въоръжението и има готовност да я спечели.

"Не, такова нещо не е било изречено по време на разговора. Тези съобщения не отговарят на действителността", заяви Песков.

Коментари

Задължително поле