Дмитрий Песков: Турция прави всичко възможно за изпълнение на сделката за Идлиб

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков.

Турция прави всичко възможно за изпълнението на трудната задача за създаването на демилитаризирана зона в сирийската провинция Идлиб, заяви днес говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, цитиран от Ройтерс.

Според Песков Русия не вижда заплаха за провалянето на споразумението. "За момента не виждаме заплаха. За съжаление, не всичко винаги върви по план", посочи Песков на пресконференция.

Говорителят на Кремъл каза, че Москва ще информира сирийските власти за резултата от посветената на конфликта в Сирия среща в Истанбул между лидерите на Германия, Франция, Турция и Русия.

Турският външен министър Мевлют Чавушоглу също посочи, че споразумението между Русия и Турция за Идлиб се изпълнява по план и няма затруднения с неговото прилагане. Чавушоглу каза това днес в Истанбул на съвместна пресконференция с външните министри на Азербайджан и Иран.

Сирийското правителство обаче обвини Турция, че не изпълнява поетите със споразумението за Идлиб задължения.

Сирийският външен министър Уалид ал Муалем каза късно снощи, че Турция не желае да прилага споразумението. "Терористите все още са в региона с тежкото си въоръжение и това е признак за нежеланието на Турция да изпълнява задълженията си", каза сирийският министър, цитиран от информационната агенция САНА.

Коментари

Задължително поле