На 28 февруари 2020 да почерпят

Дневният хороскоп на Алена за петък, 28.02.2020

Почина началникът на отбраната ген. Андрей Боцев

ФБР пише за Хемингуей, Елвис, Ленън и Марлене Избрани текстове от личните досиета на знаменитостите

Жертвите на коронавируса в Италия станаха 17

Президентът връчи награди за отговорен бизнес

Емисиите от фини прахови частици в Стара Загора са под нормите

Нови 14 случая на коронавирус в Германия

Путин отказал да ползва двойници Предлагали му от съображения за сигурност

Трус с магнитуд 3,1 по Рихтер бе регистриран в Албания

Вирус истерия тресе България (обзор) В аптеките няма дезинфектанти, маски, термометри и противогрипни препарати

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в петък, 28 февруари 2020

Кметовете в община Сливен ще разясняват на хората за коронавируса, нюкясълската болест и инфлуенцата

Затвор за турски гражданин, причинил катастрофа с една жертва и трима ранени

Половин България пие незаконна вода (обзор) 2960 от водовземните съоръжения на територията на страната нямат разрешителни, но се ползват от градове и села

Добрите хотели с етикет за качество Министерството на туризма ще ги рекламира

Срокът на доброволния документът е 3 години, отнемат го при нарушения

Нов етикет за качество ще определя кои туроператори и хотели са отличниците в сектора. Документът няма да е задължителен, но фирмите, които искат да го получат, ще трябва да отговарят на редица критерии, които ще бъдат определени от Министерство на туризма. Това е записано в проект за промяна в Закона за туризма, подготвен от министерството. Сертификатът ще се издава за срок от 3 г. и ще дава редица предимства на притежателите му.

Ресорното ведомство ще изготвя каталог с притежателите на доброволния документ и ще ги рекламира. За тях ще има и други предимства. Какви ще са те, както и критериите по издаването му, ще се определят в наредба. За кандидатстване за етикета ще се плаща такса, като тя ще се определя от кабинета след предложение от страна на ресорното министерство. Етикетът за качество ще се отнема при открити нарушения по време на задължителната ежегодна проверка от страна на експертите в туристическото ведомство.

С промените към закона се създава контролно звено към Министерство на туризма за проверки на фирмите в сектора. Ресорното ведомство ще може да затваря обекти, вместо само да сигнализира за проблеми Комисията за защита на потребителите и да очаква действия от тяхна страна. Със закона се въвежда и уникален идентификационен код на местата за настаняване, който ще съдържа данни за имотния и кадастралния регистър и лицата, извършващи дейност в обекта.

Освен това се предвижда създаването на три типа национални туристически сдружения – продуктови, браншови и професионални. За да е представителна организацията трябва да обединява минимум една трета от всички сдружения от съответния вид. Ако сдружението е едно от вид, то автоматично става национално, а ако са две – представителният статут получава организацията с повече членове.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.