На 22 януари 2019 да почерпят

Западът против глобализацията И Путин няма да участва в срещата в Давос

Задължават със закон президента на Киргизстан да носи националната шапка

Георг Георгиев: Поне година таксите за българите във Великобритания няма да бъдат променяни

5-годишно дете почина от пневмония след прекаран грип

Ципрас: Македонците разграничават своята идентичност от древногръцкото наследство

Транспортната комисия в ЕК решава за бъдещето на пакета „Мобилност“

ЕС отхвърля възможността за преговори с Лондон по сроковете на предпазния механизъм

Седмица на македонското кино стартира в София

Красиви изпълнения на кънки откриха ледената пързалка в Благоевград (СНИМКИ)

Талибаните и специалния пратеник на САЩ разговарят в Катар

Москва обеща ответни действия заради новите санкции на ЕС по случая „Скрипал

МВР: Шофирайте с повишено внимание в района на Ихтиман по АМ „Тракия“

Илюзията „Титаник“ никога не потъва Премиера в сатирата на пиеса от Христо Бойчев

Фалшификации с ТЕЛК разкрити от прокуратурата МВР и НОИ (обзор) Пенсионери по инвалидност не знаели от какво са болни

Добрите хотели с етикет за качество Министерството на туризма ще ги рекламира

Решението кои са национално представителните организации в туризма ще се взима от Министерски съвет по предложение на министъра на туризма.

Срокът на доброволния документът е 3 години, отнемат го при нарушения

Нов етикет за качество ще определя кои туроператори и хотели са отличниците в сектора. Документът няма да е задължителен, но фирмите, които искат да го получат, ще трябва да отговарят на редица критерии, които ще бъдат определени от Министерство на туризма. Това е записано в проект за промяна в Закона за туризма, подготвен от министерството. Сертификатът ще се издава за срок от 3 г. и ще дава редица предимства на притежателите му.

Ресорното ведомство ще изготвя каталог с притежателите на доброволния документ и ще ги рекламира. За тях ще има и други предимства. Какви ще са те, както и критериите по издаването му, ще се определят в наредба. За кандидатстване за етикета ще се плаща такса, като тя ще се определя от кабинета след предложение от страна на ресорното министерство. Етикетът за качество ще се отнема при открити нарушения по време на задължителната ежегодна проверка от страна на експертите в туристическото ведомство.

С промените към закона се създава контролно звено към Министерство на туризма за проверки на фирмите в сектора. Ресорното ведомство ще може да затваря обекти, вместо само да сигнализира за проблеми Комисията за защита на потребителите и да очаква действия от тяхна страна. Със закона се въвежда и уникален идентификационен код на местата за настаняване, който ще съдържа данни за имотния и кадастралния регистър и лицата, извършващи дейност в обекта.

Освен това се предвижда създаването на три типа национални туристически сдружения – продуктови, браншови и професионални. За да е представителна организацията трябва да обединява минимум една трета от всички сдружения от съответния вид. Ако сдружението е едно от вид, то автоматично става национално, а ако са две – представителният статут получава организацията с повече членове.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.